Artikelserie med Anders Josefsson – Del 6 – Spinn

text: Anders Josefsson foto: Natalie Lindholm 

I åtta nummer av Lucky Rider får vi lära känna reiningryttaren Anders Josefsson när han delar med sig av sina erfarenheter och tips för att lyckas på tävling. Anders är landslagsryttare med många starter i EM och VM. Han är också en uppskattad tränare med mottot att hästen måste vilja jobba för att ekipaget ska lyckas. Träningsfilosofin handlar om mjuk ridning, genomarbetade hästar och ryttare som vågar lyssna.

I den här artikeln ska jag försöka förklara hur jag tränar upp en perfekt spinn och som med alla andra moment är jag noga med att ha gjort ett bra grundarbete med hästen innan jag går in i övningen. I en spinn ska hästen vara stationär på sitt inre bakben samtidigt som den korsar sina framben med en bra takt, positiv attityd, mjukhet och finess. Man vill se en så hög fart som möjligt utan att de andra kriterierna kommer i skymundan. Och viktigt att påpeka är att en stationär bakdel inte nödvändigt innebär att det inre bakbenet står absolut stilla och gör en grop, det är alltid okej att trampa runt! Grundarbetet är a och o för att få till en fin spinn. Innan vi börjar med spinnen är det därför viktigt att vi har en häst som går undan för våra ben och att vi känner att vi kan flytta på alla delar av hästen. Här har vi nytta av alla övningar där hästen reagerar på våra sidförande hjälper. Rid öppnor, slutor och skänkelvikningar för att känna att du har hästen med dig. Känn också efter så att hästen hela tiden är eftergiven i handen och mjuk i munnen och att den arbetar med bakdelen så att framdelen blir lätt. Om hästen ska kunna spinna bra måste du nämligen först försäkra dig om att den aldrig blir framtung. Precis som i alla andra manövrar är samlingen väldigt viktig i spinnen men innan vi kan jobba på samlingen behöver vi ha en helt avslappnad häst. Avslappningen i spinnen lär vi in genom att ta ett steg i taget och alltid ge en eftergift så snart hästen gör rätt. 

Förbered i liten travvolt

Jag tycker om att träna förberedelserna till en spinn på en liten travvolt eftersom trav är den gångart hästen sen ska spinna i. Sitter jag på en lat häst behövs det oftast mycket arbete ute på volten med både framåtbjudning och övningar där hästen går undan för mina ben. En lite latare häst måste jag pusha på liten volt med lite kortare och mer intensiva arbetspass medan en känsligare häst behöver en lite större cirkel samt ett mindre pushigt förberedande. I volten vill jag lära hästen att korsa sina framben med både framåtbjudning och samling. Om hästen korsar sina framben bra på en liten volt och är avslappnad så ber jag om spinnen. Så snart hästen spinner så avslutar jag och belönar. Volten är till för att förbereda hästen för spinnen. Jag vill alltså ha en perfekt spinn på volten, vilket innebär att hästen flyttar sin kropp precis som i en spinn utan att egentligen spinna. När alla delar är på plats öppnar jag upp mitt inre ben, bromsar upp något i handen och låter hästen kliva in i något som liknar en spinn. Här har jag mycket hellre en häst som tänker lite framåt i spinnen än att jag känner hur den suger bakåt, så oroa dig inte alltför mycket om din häst till röra sig framåt i början. Anledningen vill att jag föredrar ett sug framåt är helt enkelt för att det alltid är lättare att bromsa upp en spinn än att driva fram den. Känner jag att hästen vill bakåt eller faller ner på framdelen så lämnar jag spinnen direkt och går istället ut och jobbar på volten en stund. Jag jobbar med samlingen, lätthet i framdelen och flyttar hästen för mina skänklar. Jag tar också itu med andra problem som kan uppstå ute på volten, till exempel att hästen inte vill korsa sina framben, eller blir framtung. Jag har helt enkelt för vana att lös alla problem som kan uppstå ute på volten, och aldrig i spinnen och när hästen är tillbaka i spinnen försöker jag påverka så lite som möjligt. Spinnen blir på så vis mer positiv medan travvolten är det som känns jobbigare för hästen. Det här gäller alltså inte bara när jag tränar unghästar utan detta gör jag också med äldre hästar som har ett problem i spinnen eller de gånger jag helt enkelt vill utveckla spinnen.

Vad som kan gå fel

Det absolut vanligaste felet som uppstår när vi lär in en spinn är att hästen suger bakåt i spinnen och hamnar på fel pivotben. Problemet beror nästan alltid på att vi inte lagt en tillräckligt bra grund där hästen arbetar samlat och lyssnar på våra ben i alla lägen. Så, mina tips är; jobba med samling och kontroll av hästens alla kroppsdelar på travvolten, ta med sig det in i spinnen och låt hästen vara ifred så mycket som möjligt där, lös istället problemen eller höj intensiteten ute på volten. Hästen kommer snart att leta efter spinnen som en belöning vilket vidare ger en trevlig attityd, mjukhet, finess samt hög fart allt eftersom. Hästar har alltid en lättare och en svårare sida och det är helt normalt att ett håll är lättare för hästen till en början. Men det gäller att aldrig få panik, börja skynda och bete dig aggressivt mot hästen utan jobba istället bara på med voltarbetet så löser problemet sig i de flesta fall. Det är faktiskt inte alls ovanligt att det svåra hållet är det bästa efter ett par månader!

Korta träningspass

Spinnträning är väldigt jobbigt för hästen och koreografin är tuff för både häst och ryttare så det gäller att aldrig nöta in manövern. Nöj dig istället sig med små framsteg varje gång ni tränar. När manövern väl sitter kan du jobba lite längre stunder men inte med hög fart som sliter på både fysik och mentalitet. Långsamt tempo med vikt på teknik och villighet är receptet för att lyckas.

I nästa nummer ska vi jobba på galoppombyten!

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …