Senaste nytt
Home » Tränare » Anders Josefsson » Artikelserie med Anders Josefsson – sista delen – Rollback

Artikelserie med Anders Josefsson – sista delen – Rollback

text: Anders Josefsson foto: Natalie Lindholm 

I åtta nummer av Lucky Rider har vi fått lära känna reiningryttaren Anders Josefsson när han delar med sig av sina erfarenheter och tips för att lyckas på tävling. Anders är landslagsryttare med många starter i EM och VM. Han är också en uppskattad tränare med mottot att hästen måste vilja jobba för att ekipaget ska lyckas. Träningsfilosofin handlar om mjuk ridning, genomarbetade hästar och ryttare som vågar lyssna.

Rollback är en 180 graders vändning efter ett sliding stop. 

Det innebär alltså att spåret du använde när du galopperade in i stoppet är samma spår du ska komma ut ur stoppet i. Det här är en relativt naturlig manöver för hästen som du säkert sett den göra själv i hagen någon gång. Den stora skillnaden är att i hagen är hästens kropp helt fri, nu har den plötsligt en ryttare som sitter i vägen för rörelsen. Olika hästar har olika lätt för det här momentet och vilken häst du sitter på kommer du snart upptäcka.

Inte vara i vägen

Rollbacken är en väldigt snabb rörelse som kräver mycket kraft ifrån hästen, så om hästen ska orka göra rollbacken på bästa sätt är det viktigt att du inte är i vägen utan har en bra balans för att kunna följa med i hästens rörelse utan att störa för mycket. Det låter kanske enkelt men det är lättare sagt än gjort. Innan jag börjar med själva manövern är det som vanligt viktigt med en häst som är mjuk i munnen, lätt flyttar undan för våra skänklar samt kan neckreining. Alla delar är ett måste för att jag ska kunna lära hästen att vända på sin bakdel och galoppera iväg i full fart.

Börjar i skritt

Jag börjar aldrig träna med fart, farten kommer senare när hästen förstått övningen. Till en början jobbar jag mest i skritt för att spara både energi och vilja hos hästen. Ur skritten stoppar jag alltså och sen backar jag hästen och ber om rollbacken ur backningen. På så sätt är hästen redan väl under sig precis som efter ett sliding stop. Rent konkret går övningen till såhär. Jag börjar med att titta över min axel, min skänkel trycker till vid gjorden åt det håll jag tänkt vända från, jag håller handen lite högre än vid spinnen för neckreiningen och när hästen har gjort sin 180 graders vändning kommer min rösthjälp för galopp. När jag tränar vill jag alltid att hästen galopperar en liten bit och sedan går jag ner i skritt. Jag är noga med att upprepa övningen åt olika håll så att hästen aldrig är säker på åt vilket håll det kommer att bli. På tävling vill jag ju aldrig ha en häst som går före mig. Detta upprepar jag i lugn takt tills hästen lär sig mina hjälper, snabbheten kommer därefter.

Ta hjälp av sargen

Man kan fuska lite i början och ta hjälp av sargen för att säkerställa att hästen kommer runt 180 grader innan den får ge sig iväg, sargen hjälper också hästen att vara samlad genom manövern så att den lär sig att använda bakdelen genom hela manövern och att inte bara göra en u-sväng. Om du sitter på en häst som gärna vill galoppera iväg innan du vänt 180 grader är ett tips att istället vända 360 grader innan du låter hästen galoppera vidare. Allt för att hindra den från att ta övningen i egna händer.

Hitta balansen först

När vi kommit längre i utbildningen och gör den här manövern gör vi den ur ett sliding stop och förbereder kanske för tävling. I det läget är det väldigt viktigt att vi låter hästen hitta sin egen balans efter stoppet innan vi vänder runt den. Vanligtvis sitter hästen nämligen lite för djupt efter ett stopp och behöver resa sig upp lite grann innan vi ber om rollbacken.

Domaren vill, precis som i alla andra manövrar, se en följsam häst som gör momentet utan motstånd. Ryttarens hjälper ska vara så små som möjligt. Det du ska passa dig för på tävling är att vara för snabb. Vänta alltid tills du känner att hästen är i balans och be sen om rollbacken, det ökar dina chanser mycket till en lyckad manöver.

Skillnaden på tävling och träning är att vi på hemmaplan har förmånen att göra rollbacken åt vilket håll vi vill. Använd dig ofta av det för att undvika att hästen lär sig förutspå din vändning. På tävling blir det lätt galet om hästen går före dig och slänger sig iväg i en rollback när du egentligen bara ville be om ett stopp.

Lita på magkänslan

Det här var mitt sista träningstips för den här gången och avslutningsvis vill jag önska att om ni bara tar med er en sak från det här så är det följande:

Det är du och ingen annan som har relationen med din häst och i och med det så är det också du och ingen annan som är expert på just din häst. Så oavsett vad din tränare än säger att du ska göra måste du alltid känna efter om det känns rätt. Känns det inte helt rätt i magen är det med största sannolikhet inte rätt för er som ekipage. Lita alltid på din egen magkänsla, både när det gäller att välja tränare och att anamma träningsmetoder. Träna din häst långsiktigt och utan stress och lämna ilskan utanför ridbanan. Irritation och ilska hjälper aldrig utan skapar bara frustration hos både häst och ryttare.

Lycka till!

 

Om Redaktionen

Se också

Plågandet av unghästen del 2

Minns Ni hur man som liten kunde vakna mitt i natten? Benen gjorde så fruktansvärt …