Senaste nytt
Home » Häst & hälsa » Fästingar kan innebära stora problem

Fästingar kan innebära stora problem

LR 3/2009
Text: Sara Lind

[private]

Fästingar är ett mindre roligt problem. blodsugande parasiter som förpestar hagen och du får leta och avlägsna fästing efter fästing dag ut och dag in samtidigt som var och en av dem kan utgöra en sjukdomsrisk för din häst. vi har pratat med agneta egenvall.
Sommarmånaderna kan tyvärr förknippas med en rad specifika problem och sjukdomar. Ett av dessa problem heter fästingar – spridare av sjukdomarna borrelios och granulocytär anaplasmos.
Den förstnämnda sjukdomen, borrelios, har sagts att den inte smittar arten häst eftersom man på experimentell väg i laboratorium inte lyckats få häst smittad. Agneta Egenvall, forskarassistent och epidemiolog vid Statens lantbruksuniversitet (SLU) säger emellertid att:
– Hästen kan smittas av borrelios.
Hon fortsätter:
– Det mesta tyder på det i alla fall. I vilken utsträckning hästar blir sjuka eller får några som helst symptom är däremot inte alls väl klarlagt.
­– Men, säger Agneta Egenvall vidare, saken är den att fallstudier eller epidemiologiska studier är sparsamma och inkonklusiva. Borrelia är generellt sett en svår mikroorganism att försöksinfektera med.


Lever 3-6 år

När det gäller den senare sjukdomen, granulocytär anaplasmos, känns den kanske mer igen på det tidigare namnet ehrlichios.
– Det beror på att när man gjorde en undersökning var det inte den sortens sjukdom som man först trodde, så man bytte namn på den.
Borrelios och granulocytär anaplasmos är unga sjukdomar här i Sverige – om man ser till när de upptäcktes av människan. Inte förrän på 1980-talet kom borrelios in i bilden, ehrlichios så sent som på 1990-talet, vilken alltså bytte namn till granulocytär anaplasmos nu på 2000-talet.
Sjukdomarna orsakas av bakterier: borrelia och anaplasma phagocytophilum. Borreliabakterien tillhör bakteriegruppen spiroketer. Anaplasma phagocytophilum tillhör gruppen rickettsier, vilket är en bakterie som förökas intracellulärt – en egenskap som rickettsierna delar med virus. Både borrelia och granulocytär anaplasmos sprids via fästingar. Fästingen är en form av kvalster som tillhör spindeldjuren. Fyra stadier ska den passera under sitt liv:
• ägg
• larv
• nymf
• vuxen
Dess livscykel är 3-6 år. Under varje stadium efter kläckning måste fästingen suga blod för att utvecklas.


Trivs i halvhögt gräs

Fästingen får smittämnena i sig under larv- eller nymfstadiet när den suger blod från infekterade värddjur såsom exempelvis råttdjur eller andra mindre däggdjur. När den återigen behöver suga blod överför den smittan till hästen – eller till oss människor och andra däggdjur. Det gör den genom att fästingens saliv kommer i kontakt med värddjurets blod.
Fästingen parasiterar på utsidan av värddjurets kropp. Genom hullingförsedda mundelar biter den sig fast i huden för att kunna suga blod. Här sitter den sedan kvar, om den inte avlägsnas, i några dagar upp till en vecka. Därefter släpper den taget och faller till marken för att lägga ägg eller ömsa hud.
Bäst trivs fästingen i halvhögt gräs, gärna med närhet till vatten. Är det dessutom fuktigt och skuggigt ute trivs den ännu bättre.
Fästingen sitter gärna på toppen av ett grässtrå eller i låga buskage och väntar på att sitt nästa värddjur ska passera förbi. Det kan den notera genom att den har speciella känselorgan mellan de främre benparen som de registrerar dofter och luftfuktighet med.


Upp till 30 procent

Mest syns den i april till juni och augusti till september, men det beror på klimat. Om vädret är tillräckligt gynnsamt kan den synas i princip när som helst på året.
Av alla fästingar beräknar man att upp till 30 procent är bärare av borreliasmitta och upp till 9 procent är bärare av anaplasma phagocytophilum.
Både granulocytär anaplasmos och borrelios behandlas med antibiotika. Problemet är att antibiotika kan ha ihjäl även nyttiga bakterier som används i hästens matsmältning. En häst med störd tarmflora kan det gå illa med, då grovtarmen har betydelse för en bra vätskebalans.
En rekommendation som förekommer lite här och var är att man ska undvika att släppa hästarna i hagar där det finns fästingar.
Men om man nu har hagar med fästingar i, hur löser man då situationen? Kan man göra marken mindre trivsam för fästingarna? Kan man rensa hagarna på något sätt?
– Det finns inte så mycket man kan göra, säger Agneta Egenvall och fortsätter:
Hon fortsätter:
– Det gjordes försök med kemiska bekämpningsmedel i USA för ett tjugotal år sedan, men det avskaffades.
Kontrollera fästingar på hästarna dagligen. Känn igenom pälsen noggrant med fingrarna. Fästingarna kan i stort sett sätta sig överallt på hela hästens kropp.
– På vissa ställen, såsom benen, är huden sannolikt för tjock, berättar Agneta Egenvall.


I toan

Vanligtvis letar den emellertid upp ett område med tunn hud. Exempel på sådana ställen är mellan eller bakom frambenen, i ljumskarna mellan bakbenen, på bringan och på bogen eller vid öronen. Ju snabbare du tar bort fästingen efter bettet, desto mindre är risken för smitta.
– Det anses bäst om man får bort hela fästingen, förklarar Angneta Egenvall och tipsar om att ha hjälpmedel för att ta bort fästingarna.
– Men, säger hon, ärligt talat tror jag mundelar ofta blir kvar, och det spelar inte så stor roll. Får man snabbt bort det mesta av fästingen, får man en mindre inflammatorisk reaktion och det är ju rent allmänt bra.
Vad gör man då av alla borttagna fästingar; beroende på situation kan de ju bli ganska många på kort tid?
– Det är väldigt olika, men man kan lägga dem i toan, i en burk, dränka dem i diskmedel, bränna upp dem  eller liknande, tipsar Agneta Egenvall.


Diffusa symptom

Har ens häst blivit sjuk vill man hitta ett botemedel snarast. Vitlök är en sak som rekommenderas runtom i stallarna.
– Det är många som säger att det hjälper, säger Agneta Egenvall och fortsätter:
– Men jag har inte sett någon undersökning som visar att det är så.
Visar hästen diffusa symptom såsom hälta, ledinflammationer, hovproblem, trötthet, ridovilja, kan den testas för antikroppar mot borrelia och anaplasma phagocytophilum. Har man hittat några har behandling tidigare satts in då man trott att antikropparnas existens berodde på smitta.
– Ja, vad ska man säga… Dessa prover tas fortfarande och hästar fortsätter att behandlas med detta – och i många fall förefaller hästarna bli bättre eller friska, förklarar Agneta Egenvall.
Forskningsundersökningar har nämligen visat att de diffusa symptom som nämns ovan inte har något generellt samband med att hästar har antikroppar i blodet. Hästar med och utan symptom hade lika hög grad av antikroppar.

Fästingtips från redaktionen

Undvik fästingar genom att se till att fästingar inte trivs i hagen genom att hålla borta sly och högt gräs. Håll bort runt hagen också så att värddjur till fästingen inte trivs nära din hage. Sätt preparat på hästen som gör att fästingen inte blir intresserad. Det finns finns flera olika fästingpreparat på marknaden som fungerar bra på hästar på sommarbete. Ihållande regn försvagar effekten, likaså om du duschar den. Många upplever också ett tillskott av vitlök i fodret som positivt emot fästingplågan (följ rekommendationerna på förpackningarna). Kontrollera hästen dagligen och ta direkt bort de fästigar du upptäcker. Försök få bort hela fästingen, det fungerar bra med fästingborttagare.

[/private]

Om Redaktionen

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fjorton − 12 =