Grooming

Grooming

– Har du funderat över hur vissa hästar kan se så välputsade ut på tävlingar? Här får du ta del av knepen som tävlingsveteranerna använder sig av för att få en perfekt finish på hästen.

Text: Åsa Wikberg  Foto: Carina Kvist

[private] Lucky Rider

[protected]Hur kan det komma sig att en del hästar kommer till tävlingsbanan perfekt glänsande och tipptopp. Vi har tagit reda på hur proffsen gör innan de går in och tävlar. Hur får man hästen i exteriört topptrim? Nu pratar vi inte månader och års träning på hästryggen utan det där lilla extra som gör att just din häst sticker ut i mängden.
LuckyRider har träffat Jenny Jonsson som är en flitig deltagare på AQHA, American Quarterhorse Associations tävlingar i Sverige och runt om i Europa. Att Jenny Jonsson är frisör till yrket är  ingen nackdel, förstår vi när hon går igenom de olika stegen fram till en tävlingsklar häst.
Jenny tävlar med framgång sina hästar i performanceklasser som till exempel Pleasure och Hunter under Saddle. Men även i Halterklasser, där man för hand visar hästen som bedöms exteriört utifrån en rasvis standard. Proceduren för halter finns i respektive ras regelbok och den kan skilja mellan olika raser.
Men gemensamt för halterklasserna är att man vill göra ett gott intryck inför domarna och groomingen är därför en viktig del av förberedelsen.
Många av groomingknepen syftar till att lyfta fram och tydliggöra hästens positiva attribut, men det finns också knep för att minimera det man upplever som hästens svagheter.

Bada
På marknaden finns en mängd olika shampo och balsam som är speciellt gjorda för att få fram lyster i hårrem och tagel. Har du en vit eller ljus häst finns speciellt skimmelschampo.  Är du rädd för att tvätta bort hästens skyddande lager av fett? Var lugn, det finns shampo som tar smuts och lämnar fett.
Tips: Träck som fastnat på svans och ben kan vara svårt att avlägsna. Vanlig såpa kan göra underverk – men se till att du duschar rent med vatten efter.

Borsta och dammsuga
En vanlig hederlig ryktborste är inte att förakta, men faktum är att det finns ännu roligare grejer på marknaden. Hästdammsugare, speciellt anpassade för att dammsuga av hästen.

Bandning
I performanceklasser och i halterklasser ser man ofta hästar med bandad man. Så här gör du: Börja med att kamma ut manen. Det finns kammar som är speciellt anpassade just för att använda till bandning av man. För att manen ska ligga snyggt och inte skava under träns och grimma klipper eller rakar du manen som är längst upp bakom öronen. Lagom längd på rakningen får du om du lägger hästens öra bakåt och klipper/rakar så långt som till spetsen. Ta ut en lagom bit man och sätt i gummibandet. Fortsätt sedan med hela manen och se till att alla tofsar blir lika breda och gummibanden sitter i en rak linje.
När bandningen är klar trimmar du manen. Lämna en handbredd beroende av hästens tjocklek på hals. Pannluggen kan du snygga till med lite vax så att den ligger bra eller göra en fläta av den.

Huvud
En rakapparat kan vara väl investerade pengar. Visar du hästen i halter så kan du ta rakapparaten och avlägsna all generande hårväxt på hästen (ja, hästen är väl knappast generad över den, men du kommer att bli när du kommer till tävlingsbanan med skäggiga damen och alla andra är renrakade). Med rakapparaten klipper du alla långa hår runt mulen och i öronen.

Ben
Om hästens ben är vita och långhåriga kan man raka dem och sedan tvätta med vitshampo. När de torkat kan du sätta på krita, barnpuder eller någon form av lera. Borsta sedan av innan du sätter på hovlacken.

Hovar

Om hästens ska gå i halter så är det svart hovlack som gäller. Lacka gärna dagen innan så att det får torka ordentligt och bättra sedan på på tävlingsdagen. Tips. Använd plasthandskar för det svarta är svårt att få bort från huden. Ska hästen bara gå i ridklasser kan du ha ofärgad blank lack.

Svans
Tvätta svansen flera gånger, ha balsam i innan sista sköljningen. Vit svans använd vitshampo). Applicera gärna någon form av detangler (utredningspreparat) som får sitta i efter sköljningen  och avvisar smuts. Fläta svansen eller ha den rak. Skydda med någon typ av svanspåse så att den inte blir smutsig.

Finisch
Är det tävling så är det. Som en sista finish kan man smörja in runt ögon och mule med härför anpassad olja. Det ger ett elegant och glänsande intryck. Det finns kroppssprayer och man/svanssprejer som också hjälper till att höja glansen i hårrem och tagel.
En luddvante kan hjälpa till att putsa fram den sista extra glansen i hårremmen.

Specialknep
Förutom att tydliggöra hästens ben, huvud och hovar kan man också trolla bort vissa svagheter. Om din häst har dåligt med tagel i svansen finns en räddning. Lössvansar i olika färger, tjocklekar och längder finns att köpa. De flätas relativt enkelt fast i den vanliga svansen innan klassen börjar och vips har hästen en lång böljande svans. Lössvansen tvättas efter användning, torkas och förvaras i en härför avsedd svanspåse. Lössvans ser man bara i de lugnare performance­klasserna och i halterklasser.

Showgrimma
En välsittande haltergrimma, så kallad showgrimma, med leadchain är bra att ha. Showgrimmorna är oftast i läder, lite mer exklusiva och utsmyckade med silver. Det är viktigt att grimman sitter bra och framhäver hästens huvud. Den ska sitta ganska långt upp på nosryggen och följa ganaschens kontur.
Vi har bett några tävlingsveteraner avslöja sitt bästa groomingknep:

Jenny Jonssons, Our Quarterhorse
Quarteruppfödare, tävlingsryttare

–Jag brukar alltid börja med att bada hästen kvällen innan tävling. Sedan så bandar jag manen och sätter på en hood under natten. Då ligger bandningen fint mot halsen nästa dag, tipsar Jenny.
En hood är en tunn elastisk huva som dras över hästens huvud och hals. Den används flitigt i tävlingskretsar för att hålla hästen ren och snygg mellan tävlingsklasser/dagar.

Viggo Mortensen, Circle M Farm
Tränare/paintuppfödare, Danmark

Europamästare i Halter 2005
–  Jag brukar säga till mina kunder när de frågar hur man tvättar en Paint till tävling. ”En Paint skall tvättas två gånger. Första gången tvättar man den ren , och andra gången tvättar man den vit!”

Mia Bråve, Bråvesta quarter & paint
Paintuppfödare, tävlingsryttare

–  Har hästen vita ben så vill man ha dem vita i haltern och resten av tävlingshelgen. Tvätta rent först med ett bra vitshampo. Innan benen torkat helt lägg på ett lager Swedeclay från Biofamab. Linda benen och låt lindorna sitta på tills strax innan halterklasserna. Nu är det bara att borsta bort den torkade leran och benen är fina och vita. Detta kan upprepas varje kväll under en tävlingshelg för att hålla benen vita hela tävlingen.

Jeanette Blomberg, quarteruppfödare, tävlingsryttare
Rykta, borsta, rykta. Man måste börja lång tid innan tävlingen med rätt fodring och mycket rykt så att pälsen blir blank. Kolla hovarna om de måste verkas och eventuellt skos. Träna med grimma och uppställning så att hästen kan ledas och stå stilla. Man måste kunna lyfta alla hovarna.
För sista finputsen: Införskaffa Pepispray, hovlack och babyolja. Banda man, raka näsa, ögonbryn, nacke, öron och hovskägg. Raka också om hästen har vita strumpor. Rätt anpassad grimma i halterklassen är viktigt.
Nu är du klar för tävling![/protected][/private] [/private]

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …