Hearts & Horses – där hästar får en andra chans

Hos Mikkel Eron Angel Oster och Stefani Sashia Hansen utanför Hässleholm finns en plats för hästar som blivit över. Här får pensionerade travare ett nytt liv och här får människor hjälp med sina hästproblem. På Hearts & Horses tror man att alla hästar har ett värde, det gäller bara att hitta rätt plats för dem.

_DSC6946-copy-web

Text och foto: Natalie Lindholm

Det har gått fem år sedan verksamheten startade i Sverige, men det hela började egentligen i Danmark. Under en clinic råkade paret på fem hästägare som ville ha hjälp med sina hästar. Själva kunde de inte längre ha dem kvar och sälja vågade de inte. Mikkel och Stefani tog emot hästarna, tränade dem till att bli trevliga ridhästar igen och insåg plötsligt att de stod med alldeles för många hästar på gården. Att bara sälja dem rakt av kändes inte aktuellt utan istället ville paret låta de nya hästägarna lära sig tillsammans med hästarna, och så började verksamheten växa. Idag reser Mikkel runt i Skandinavien och håller clinics, på gården tar man emot elever, problemhästar och inridningshästar och så jobbar man för att minska klyftorna mellan de olika grenarna inom ridsporten.

Räddad från slakt
Just idag är Mikkel bortrest för att träna med Pat Perelli men för Stefani och de fyra eleverna är det full fart. Många hästar ska hinna tränas innan dagen är slut men först ska hennes egen travare Rafael bli ompysslad. Stefani tvättar rent ett fult sår under valackens ganasch och berättar att han opererades för en sparkskada dagen innan. Rafael var en av de allra första hästarna som kom till gården, och den första travaren. När Mikkel och Stefani fick höra talas om honom var han 13 år gammal, fullt frisk och på väg till slakt. Rafael hade tur. Istället för slakthuset släpptes han ut tillsammans med resten av flocken på gårdens stora marker.
– När han kom hit var han rädd för allt och hade bland annat ingen aning om hur man backade. Istället stegrade han överallt och hela tiden, förklarar Stefanie och kliar valacken bakom de långa öronen. Hon menar att det är alldeles för många friska hästar som avlivas varje år och paret har gjort det till sin specialitet att omskola travare till ridhästar. Det är svårt att föreställa sig den långa resa Rafael gjort från en livrädd häst utan förtroende för människan till den avslappnade individ som står lös på stallplan idag och villigt låter sig behandlas. Så såg det inte ut för ett antal år sedan. I början fick ingen röra vid Rafael. Han stod längst bort i hagen och kom bara ner om ingen annan var i närheten. Stefani tillbringade tre veckor i mörkaste januari, sittandes ute i snön i hagen bara för att finnas där när hästen skulle få för sig att ta kontakt.
– Två veckor tog det innan han kom ner, sen stod han nära bakom mig. Jag hade kunnat vända mig om och röra honom då men jag tänkte att nej, det gör jag inte. Vi har en regel här nämligen som heter att hästen måste röra dig först, för annars har du inte tillåtelse. Så Stefani satt en vecka till och så plötsligt kom Rafael fram. Han lade sitt stora huvud på hennes axel och pustade ut. Det blev startskottet för deras långa relation och Stefani insåg att Rafael var en häst hon aldrig skulle göra sig av med. När han skadade sig allvarligt i hagen för tre år sedan startade en lång tid av rehabilitering. Än idag syns tydligt att hästen inte använder vänster framben som han ska. Musklerna i vänstra bogen saknas nästan helt men Stefani berättar hoppfullt att han blivit så mycket bättre den senaste tiden att hon nyligen börjat sätta igång honom försiktigt.

Läs hela reportaget i LuckyRider nr 6!

_DSC7101-copy-web

Om The editors

Se också

Jaton Lord – Kommunikation och kontakt mellan häst och människa

Redan som tonåring lärde sig Jaton Lord träningsmetoder av sin berömde morfar Ray Hunt, pionjären …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

1 + 10 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.