Senaste nytt
Home » Horsemanship » Hosemanship through feel – Markarbete för en elegant ritt

Hosemanship through feel – Markarbete för en elegant ritt

Här fortsätter artikelserien om Horsemanship med välkända Leslie Desmond. De flesta har hört termen “tryck och eftergift” men i denna artikel förklaras hur du kan förbättra din kommunikation med hästen genom känsla. 

Feel & release – ett träningssystem med inbyggd belöning

Text: Leslie Desmond

Foto: Åsa Wikberg

 

Hästens kropp och själ är inställda på framgång, såväl sin egen som din. En elegant ritt är resultatet av tydliga och vältajmade signaler till hästen!

När du arbetar inom gränserna för hans kapacitet kan hästen koppla samman meningen med tydliga markövningar med när du ber om rörelser, övergångar och stopp från hans rygg.

Hästens mentalitet är baserad på självbevarelsedrift och går flera miljoner år tillbaka. Även idag, när de flesta hästar hålls i fångenskap och är skyddade från rovdjur, känner sig många av dem osäkra och agerar med överlevnadsrespons gentemot människor.

Hästen förstår inte många av människors handlingar och attityder, men med tiden kommer de att härma många av de här oönskade aspekterna i alla fall. Exempel på det är att trängas med huvud och bog, och att visa otålighet och en negativ attityd gentemot andra.

Som tur är ger oss placeringen av hästens ögon och hur den använder öronen en förståelse för hur de tänker och beter sig.

Observanta personer använder sig av de här signalerna. De som inte är observanta missar dem, och de missar troligen också en hel del annat som hästen vill att de ska veta.

Bufflig

”Jag älskar min häst, men jag önskar att han inte var så bufflig!” (Vem lärde han sig det av?) ”Min häst är toppen att rida ut på, men han är aggressiv och envis.” (Hur blev han det?) ”Min häst är trevlig, men ett riktigt svin när det är matdags.” (Är hästen uppstallad i en box, och utfodras bara två gånger om dagen? Handmatas den och knuffas sedan tillbaka på bogen, huvudet och nacken? Får han en smäll för att han nafsar på kläder eller en tom hand?)

Det bästa är att inte fresta hästen att börja med hundliknande beteenden som att tigga efter godsaker från handen och att visa tillgivenhet med ansiktet och särskilt munnen.

När hästens fötter konsekvent är rätt placerade på marken får människan välförtjänt belöning för tiden och tålamodet det tog att uppnå den sortens samarbete.

Lär respekt

Istället för att tränga din häst när du står bredvid honom har du valet att visa honom den respekt du vill att han ska ha runt dig. Här ber jag om eftergift i nacken, och han svarar med en elegant ändrad välbalanserad ställning, eftersom jag ger honom nog med utrymme att se, tänka och flytta sig. Den lätta inre bogen (hans högra) och böjbara nacke är viktiga komponenter för en elegant ritt. För att känna sig säkra och agera normalt behöver hästar ha en oinskränkt uppsikt över sin omgivning (bild ovan).

Kan se – kan tänka

När hästens uppsikt inte är skymd är han glad och inställd på framgång. Om ögat skyms av bogen eller bröstet på någon som står bredvid honom på marken kan hästen inte se och tänka ordentligt. När han kan se ordentligt, kan han vanligtvis tänka klart och utföra behagfulla rörelser baserade på känsla – så som naturen avsåg – så som han blev lärd på marken. Det är härligt och inspirerande när en häst smidigt utför de rörelser du önskar under sadel.

Vad som försiggår i hästens huvud sker oavsett från de beslut han fattar om tajming och placering av fötterna. Han kan gå villigt framåt och fortsätta svara villigt på hjälperna, eller inte.

När du knuffar och tränger din häst för att göra rent hans ansikte, eller flyttar honom, lär han sig snart att vara bufflig och respektlös. De här exemplen på dålig hästhantering visar hur hästen lär sig att en person förväntar sig att han går för nära (bilder nedan).

Vikthjälp från mark

När hästen blir ombedd att lyfta vikten från frambenen, innan han går sidvärts eller bakåt, är hans naturliga lätthet tillgänglig. Jag använder hästens ögon, höfter och svans för att påverka viktförskjutningen från fram till bak, och från vänster till höger.

På bilden ovan svarar hästen korrekt (genom att lyfta manken, bogarna och ryggen), med huvudet och med ett rep på nacken, på mina hjälper för att rygga.

Sänka huvudet och nacken för att kontrollera hovarnas riktning

Du kan experimentera med hästägarens rutingöromål, som att byta en flugmask eller tränsa av din häst, genom att ändra tillvägagångssätt och position. På kort tid kan ett härligt partnerskap som är säkert och roligt, utvecklas.

Om du plötsligt faller av över nacken kommer din häst troligtvis att acceptera det lugnt eftersom han redan har haft positiva erfarenheter av dig där, men av andra skäl. En häst som är tränad med ”känsla och eftergift” är vanligtvis känslig för människans behov av utrymme, och kommer förmodligen att hålla sina fötter där de ska vara. Efter ett fall kan du ge hästen ett ledande tygeltag och dirigera honom ut på en cirkel så att han kan stå längre ifrån dig?

Den här kunskapen är viktig för att förstå hur ”känsla och eftergift” används för att kontrollera tajmingen och placeringen av hästens hovar utan att använda styrka, rädsla eller trick och hjälpmedel för att dominera eller skrämma hästen till underkastelse.

Frigjord och balanserad under ryttare

I en vändning föredrar jag att erbjuda ett visst slack på min innertygel för hästen, istället för att dra eftersom resultatet blir så bra. Samtidigt inbjuder min lätt utåtvända tå den inre bogen att öppna upp och följa hästens nos och min fokus mot vår nya destination.

 

Följer frambenen ryttarens blick och hästens nos mot vänster utan problem? Förhoppningsvis. Tricket är att först göra hästen alert och sedan leda honom någonstans.

 

När vänster och höger är frigjorda, är ”rakt fram” balanserat och känns ingenting i tyglarna.

Resultatet är en lugn, elegant ritt på en häst som jobbar med dig, och inte mot dig. Jag har aldrig haft en finare upplevelse med eller på en häst än jag har haft genom att använda den metod som Bill Dorrance, från Salinas i Kalifornien, lärde mig, innan han gick bort i juli 1999. Det är ett nöje att dela vad jag kan med dig i Lucky Rider och jag är tacksam för den möjligheten.

Innan jag avslutar artikeln, ger jag dig två bilder att tänka på.

1. Påverka hästens ställning med tyglarna när den står stilla. Där finns inget motstånd.

2. Att påverka hästens hovar med tydlig avsikt när den står stilla handlar om partnerskap.

Att lära sig läsa och träna sin häst genom att använda känsla och eftergift utvecklas i en serie artiklar, som började i Lucky Rider förra månaden och som kommer att fortsätta i de sex kommande numren.

 

För information:  www.lesliedesmond.com eller kontakta Laura på 

clinics@lesliedesmond.com.

 

 

 

 

 

 

Om Redaktionen

Se också

Plågandet av unghästen del 2

Minns Ni hur man som liten kunde vakna mitt i natten? Benen gjorde så fruktansvärt …

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 × fyra =