Senaste nytt
Home » Första Artikel » Knights of inferno

Knights of inferno

Vi ska prata om hur det känns att rida med fyrtio kilo rustning på sig, att hoppa över eld och slåss med svärd och om det viktiga samspelet med hästen, framförallt när det går riktigt riktigt fort. Lucky Rider har träffat människorna bakom riddarklubben Knights of Inferno i Bålstad utanför Stockholm.

riddare2

Dagens träning är redan i full gång och inne på ridbanan galopperar Mikael Johansson fram i full fart på sitt P.R.E sto Calabresa X. Lite längre bort sitter Tommy Hjortsberg på sin mörka Ooker och närmast utgången väntar Peter Kraftelid på fuxen Goldie. Med på dagens träningspass är också Emma Kraftelid på sin fläckiga ponny Vanessa och Marcus Hjortsberg på islandshästen Sikill och så Sanna Snaula Storm på Oboy och Rasmus Kraftelid på Insumiso II. Det är som ni förstår en salig blandning av hästar och ryttare i olika åldrar och i marktjänst hittar vi dessutom fler entusiaster som hjälper till med träningen genom att sätta upp hinder, peppa och hålla ordning på vem som rider när. Att ordna ett tornerspel kräver stora insatser och många frivilliga funktionärer. Till skillnad från en vanlig tävling är det här inte bara ryttarna som står i fokus utan även fotfolket.

– Ja det handlar inte bara om ryttarna, det finns många som är intresserade av att bara gå runt och leva medeltid, eller hur Rasmus?, säger Mikael när han saktar av.

– Ja det var faktiskt så att jag började med live och det var först när jag åkte med en kompis till stallet som jag insåg att det fanns rideri också. Sen föll det sig naturligt att kombinera de båda, säger Rasmus som är gruppens Härold, den som pratar till publiken och även är ensam ansvarig för att hans pappa Peter fick upp ögonen för sporten. Mikael, Peter och Tommy har alla ridit i tornerspel och på tävlingar runt om i landet men det var först för tre år sedan de startade upp sin egen förening i Stockholm. Knights of Inferno har idag ett fyrtiotal medlemmar och åtta som sitter till häst. Idag är alla tre eniga om att klubben vill ha fler medlemmar för att kunna ordna egna riddarspel, både i Stockholm och resten av landet.

– Vi är en liten nystartad förening och vi vill växa, säger Peter och förklarar att här inte bara behövs riddare utan även fotfolk som vill vara med. Idag visar ryttarna upp alla möjliga övningar du kan tänkas se på ett tornerspel. De slår sönder vattenmeloner med slägga, träffar sköldar med lans, plockar ringar i full galopp och kapar morötter på mitten med svärd. En del av hästarna är piggare än andra och det är inte utan att jag får hjärtat i halsgropen när ekipagen dundrar rakt mot staketet i full fart, till synes utan kontroll över sina hästar. Men, gång på gång får jag se snygga vändningar i balans, hästar med vikten på bakdelen och säkerhetsavstånd till de andra ekipagen på banan. Uppvisningen må se farlig ut men här är man väldigt mån om säkerheten. Mikael förklarar att det kan se brutalt ut när hästarna dundrar fram, men oftast har ekipagen ett väldigt bra samspel mellan häst och ryttare.

– Det är inte så lätt att hänga ner på sidan av hästen och plocka fem ringar i galopp, man måste veta vart hästen är på väg, säger han skrattande. När det kommer till tornerspel med publik finns det också många regler kring hur banan får vara utformad för att ingen skall komma till skada. Och alla riddare är rörande överens om att säkerheten kommer först.

– Från vår sida handlar det mycket om säker vapenhantering också. Du rider inte in bland polarna med ett sänkt spjut och du säkrar vapnet så fort du inte använder det, säger Mikael allvarligt.

Tornerspel som tävlingsgren

De flesta har kanske ett hum om vad ett tornerspel går ut på men visste ni att det inte bara rids uppvisningar i tornerspel, det tävlas också? Vill du rida kan du alltså välja att satsa på tävlingsdelen om du vill det. Senast i maj gick bland annat SM i tornerspel av stapeln i Hovdala. Tornerspel innehåller en mängd olika övningar. Det kan handla om att fäktas uppsuttet eller avsuttet, att plocka upp låga ringar med svärd i full galopp från hästryggen, att spetsa dynor som ligger på marken med hjälp av en lans, att hoppa över människolika dockor eller rida över eld och mycket mer. Knights of Inferno gör bland annat Eldshower där de tänder eld på prylarna de plockar från marken och hoppar över brinnande hinder. Det känns som något många hästar skulle reagera på och Mikael erkänner att det kan vara lite knivigt.

– Ska man rida över eld så får hästarna gå med nosen i baken på varandra i början och så rider vi fort runt så de knappt hinner se att det är eld. Man får ta draghjälp av varandra och ha lite tålamod. Vi hoppar ju över dockor på marken också och det är inte alla hästar som vill hoppa över människor som ligger där heller men hästar är fantastiska, det går ju att träna upp allt, säger han.

Hela reportaget hittar du i LuckyRider nr 7-2015!

 

Om Redaktionen

Se också

Cowgirl dream

Hej! Hoppas allt är bra med Er 😀 Jag är sådär typiskt “tjejig” när det …

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 − sju =