Möt USA-baserade tränaren Fredrik Thomsson

Från envist slit på hästryggen bakom ladugården i Lye till en spännande karriär som proffstränare i Reining, hästsporten som ökar mest i världen.

LR 5/2008
Text: Lena Holmgren
Foto: Lena Holmgren, KC Montgomery Waltenberry, privata

[private]


För gotlänningen Fredrik Thomsson blev drömmen verklighet. Sedan nio år tillbaka arbetar han på Nedpoint Quarterhorses i Oklahoma, ranchen som föder upp och exporterar quarterhästar av högsta kvalitet. Lucky Rider träffar Fredrik på Long Valley Ranch söder om Stockholm där han mellanlandat för att hålla en clinic under sitt Sverigebesök.
Vi har också pratat med Petra Borg, en av många som har köpt häst genom Fredrik och Nedpoint Quarterhorses.


Vilja av stål

Rösten är behaglig och språket melodiskt. Han glider mellan vokalerna och jag påpekar att snacket ”over there” måste ha påverkat honom en hel del.
– Naj int direkt, di fleste svenskar tyckar att jag fortfarende pratar mycket gotlännske, ler Fredrik och jag inser genast, aningen generad, att de säregna diftongerna helt enkelt är gutemål och inte alls någon brytning.
Fredrik Thomsson, 34, ger ett sansat och vänligt intryck. Men under den lugna ytan döljer sig en eld och en vilja av stål. Sedan barnsben har hästar varit den stora passionen och på ridbanan bakom ladugården i Lye föddes drömmen om att en gång bli riktigt, riktigt duktig. Westernridning och Reining var det som intresserade Fredrik redan från start. Till hands fanns gårdens Gotlandsruss men även de för ändamålet mer passande kanadensiska quarterhästar som pappan importerade.


Från vision till handling

För många av oss förblir en dröm oftast bara en dröm. Vad är det som skiljer agnarna från vetet. Jo, förmågan att omsätta en vision till handling och förmågan att använda sin talang. Med glädje och målinriktad drivkraft lade Fredrik upp en strategi för att nå det han ville av hela sitt hjärta, att bli en reiningryttare av rang. Föräldrarna stöttade honom till fullo och hjälpte inledningsvis till så att han fick de rätta kontakterna. Att odla positiva relationer och studera och ta del av dem som redan kan är som bekant guld värt för den egna utvecklingen. Tränaren och domaren Lyle Jackson blev en sådan kontakt. Under alla längre lov från den treåriga ekonomiska gymnasielinjen fick Fredrik jobba hos honom på Jomm Ranch i Tyskland.
– Hos Lyle gavs möjligheten att rida högt utbildade hästar och jag utvecklade mig verkligen som ryttare där. Efter gymnasiet sa han till mig – Nu har vi lärt dig allt vi kan. Nästa steg är USA, åk dit, rid massvis med olika hästar och skaffa dig så mycket rutin du bara kan .
Under Fredriks säng hemma i Lye låg en väl tummad bok om reiningtränare, skriven av amerikanen Bob Loomis. Han är reiningryttaren som blivit världsmästare åtta gånger, som har vunnit NRHA Futurityt sex gånger och som tillhör en av världens främsta uppfödare av reininghästar. Inte ett dammkorn fanns att hitta på boken, den studerades noggrant av Fredrik varje kväll och som om ödet hade haft ett finger med i spelet så blev Bob nästa värdefulla kontakt i utvecklingsprocessen.


Från Loomis till Nedpoint

– Med min kappsäck som enda sällskap begav jag mig, nitton år gammal, till westernridningens eget hemland och Bob Loomis ranch i Oklahoma. Tanken var att jag skulle vara där i tre månader men redan efter trettio dagar blev jag erbjuden ett jobb. På den vägen är det. Hos Bob stannade jag i sex år och det han inte lärde mig om träning, tävling, uppfödning och handel med hästar är knappast värt att veta, säger Fredrik övertygande och berättar att Bob idag är en av hans bästa vänner och nästan som en familjemedlem.
I hjärtat av hästlandet Oklahoma strax intill Loomis ranch ligger Nedpoint Quarterhorses. Här har holländskan Irmgard Geul, ytterligare en företagsam och målmedveten europé, valt att förverkliga sina drömmar. Med flera års erfarenhet av hästförmedling från USA till Holland köpte hon 1994 Nedpoint Quarterhorses för att starta sin egen karantänverksamhet och sedan tio år är hon också bosatt på ranchen.
– Under tiden jag jobbade hos Bob sålde vi massor med hästar till Nedpoint och Irmgard blev ofta förtjust i de hästar som jag red. Efter mina sex år hos Bob erbjöd hon mig jobb och jag tackade ja, säger Fredrik


Åtråvärda kvalitetshästar

När han kom till Nedpoint hade de alla möjliga hästar där med inriktning på olika discipliner. Med Fredriks påverkan övergick man snart till att specialisera sig på Reining och Quarterhästar samt i viss mån Paint.
– Då som nu satsade vi på kvalitetshästar och valde bara det bästa ur det amerikanska arv som grundlades för sjuttio år sedan. Ska man vara med och slåss i världseliten är det enbart det bästa som gäller, menar Fredrik.
Satsningen visade sig vara rätt. Idag är Nedpoint Quarterhorses ett väldigt framgångsrikt företag. Deras nisch är att föda upp unghästar, rida till dem och sedan sälja dem. Ungefär tjugofem tvååringar rids in varje år och de flesta blir till salu. Flera av dem har blivit världsmästare och finalister på världens största reiningtävlingar.
– Sporten växer så det knakar över hela världen och suget efter vältränade hästar med hög klass och stam ökar hela tiden. Det finns inte nog med bra material för att ta hand om marknaden, upplyser Fredrik och berättar samtidigt att många hästar går till Skandinavien där Sverige de senaste tre åren varit en stor importör.


Ett riktigt team

Han är gift med Dori som också arbetar på Nedpoint i rollen som organisatör och ansvarig för området rehabilitering. Dori är ett stort stöd för Fredrik och har genom åren haft en betydande del i framgångarna. Själv är han chefstränare och har huvudansvaret för träningshästarna och den personal som tillhör dem. En riktigt duktig assisterande tränare har Fredrik sedan fem år i svenska Tove Lewenhaupt-Schmidt som också är framgångsrik på tävlingsbanorna.
Bland alla faciliteter på ranchen finns en hästvänlig swimmingpool, en sk Aqua Tread. Den är i första hand till för rehabilitering men används även i konditionssyfte och är enligt Fredrik ett fantastiskt verktyg. På Nedpoint finns idag 150 hästar och man har tolv till fjorton anställda hela tiden.
– Vi är ett riktigt team och har väldigt roligt tillsammans. Det är viktigt att allt fungerar och känns bra i en verksamhet där inget kan lämnas åt slumpen.


Sverige två gånger om året

Fredrik åker hem till Sverige ett par gånger om året för att hälsa på släkt och vänner samt för att tävla och hålla clinics. I USA tränar han inte människor men här på hemmaplan vill Fredrik ställa upp så gott det går.
– Det är kul att se utvecklingen i Sverige, inte minst på ungdomssidan. Det kan bli riktigt bra men det måste till fler unghästtävlingar och mer prispengar för att få upp det riktiga suget och intresset. Det måste bli värt för en kund att sätta sin häst i träning på ett sätt så att det också gynnar tränaren. Att träna reininghästar är svårt. För att bli riktigt duktig ska man ha tillgång till flera stycken och helst kunna ha dem hos sig i två år.
Eliza och Kjell Söderqvist från Grästorp var de första som Fredrik höll clinic hos och sedan år 2000 har det blivit en kär och uppskattad tradition. Bekantskapen började året innan med att Fredrik vann EM i Tyskland på deras häst Crimson Catalyst.
– Att vinna Junior Reining i Kreuth var en dröm som gick i uppfyllelse och en milstolpe i min karriär. När den svenska nationalsången spelades rann tårarna nedför kinderna.


Elektrisk atmosfär

Många stora nationella och internationella tävlingar har det blivit sedan dess och Fredrik är numera en välmeriterad reiningryttare. Även om konkurrensen är stenhård så hamnar han ofta högt upp i prislistorna. Ytterligare en dröm vore förstås att vinna det prestigefyllda NRHA Futurityt för treåringar som hålls varje år i Oklahoma City och där cirka en och en halv miljon dollar betalas ut i vinstpengar. Denna tävling håller på i tolv dagar och inkluderar både amatör- och openryttare. I år är 812 hästar anmälda men på finalkvällen kommer det bara vara trettio kvar. Då fylls arenan till bredden med en publik i extas.
– Atmosfären är elektrisk, det kommer folk från hela världen. Den häst som vinner allt är oftast inte till salu. Skulle den vara det kan ägaren få upp till en miljon dollar för den, särskilt om det är en bra hingst, säger Fredrik och fortsätter.
– Förutom tävlingarna så pågår mycket hästhandel under dessa dagar. Vi har med oss försäljningsvideos på hästar och Nedpoints strategiska läge bara femtio minuter från tävlingsplatsen gör att vi kan plocka in folk i bilen och åka till ranchen och titta. Det är israeler, ryssar, japaner, européer, ja kort sagt folk från världens alla hörn.


Någon baksida?

Finns det någon baksida med en verksamhet som är så styrd av pengar, undrar jag och syftar på hästarna som kanske pressas för hårt?
– Visst finns det det, precis som inom andra sporter. Men är man hästmänniska och seriös tränare vet man också att det inte går att tvinga fram resultat, då kommer det att brista någonstans på vägen. Det kostar så mycket att avla fram de här hästarna, höga siffror på betäckningar och embryotransfer. Man kan inte tänka att det får bära eller brista. Har vi tjugo hästar på Nedpoint så är det tjugo hästar som fungerar, förr eller senare. Behöver en unghäst mer tid så ser vi till att den får det, argumenterar Fredrik.


Petra Borg och Saratoga

Hur går det då till om man bestämmer sig för att lätta på plånboken och investera i en häst från Nedpoint?
Petra Borg från Danhults Quarterhorses i Höganäs är en som vet. Efter flera års erfarenhet av quarterhästar och westernridning blev hon sugen på att starta avel i mindre skala.
– Vi diskuterade i familjen om att försöka hitta en fin hingst i USA. Spontant ringde jag upp Fredrik för att förhöra mig om mina ganska högt ställda krav; lätthanterad, bra psyke, toppstammad, snygg, vältränad och så vidare. Det kommer att ta tid att hitta en sådan hingst tänkte jag, men redan efter någon vecka ringde Fredrik tillbaka och sa att han hade en som stämde in på beskrivningen. Herregud, redan, blev min reaktion men vi var tvungna att bestämma oss, för där fanns andra spekulanter. Efter ett snabbt familjeråd sa vi ja till hingsten Saratoga Whiz, säger Petra med ett tonfall som avslöjar att hon inte ångrar en sekund!
Hästen är född hos Bob Loomis 2003. Pappan är Topsail Whiz som i år blir den andra femmiljonerdollar-hingsten tack vare framgångsrika avkommor.
– Innan Saratoga Whiz kom till Sverige tävlade Fredrik honom på NRBC, National Reining Breeder Classic, där de gick till Intermediate Open finalen. I bagaget hade ekipaget tjugotre AQHA-poäng vilket kvalificerade dem för AQHA World Show. Vi kom överens om att de skulle ställa upp även där. Hela familjen åkte över till USA för att se tävlingen. Under framridningen slog Saratoga tyvärr bakhoven i framhoven vilket gjorde att han inte gav allt under själva tävlingen. Ändå kom de en halv poäng från finalplats.


Hello Sweden, here I am!

Petra berättar att transporten från USA till Sverige gick hur smidigt som helst. Det var som att köpa en häst från närmaste granngård.
– Nedpoint fixar allt. De sätter hästen på planet till Amsterdam. Där tar samarbetspartnern World Animal Transport över och hästen får ta igen sig efter flygresan. Därefter lastas den på en stor transport. Alla uppgifter och papper är med. Man sköter allt pappersarbete i Amsterdam för att få in hästen i landet. När Saratoga var på väg kontaktade den trevliga svenska chauffören oss under resan hit. Klockan tre på natten den tjugoandra februari i år stod Saratoga på vår stallplan. Hur fräsch och cool som helst, Hello Sweden, here I am!


Rätt tränare

Petra var först lite rädd att Saratoga skulle vara överkvalificerad men samarbetet fungerar bra. Hon är väldigt noga med att göra allt för att inte försämra hästens kapacitet.
– Jag har hittat rätt tränare i Fredrik. Han är bara här en gång om året men vi har ett annat system som fungerar. Jag skickar dvd:er till honom som han studerar och sedan återkommer med synpunkter. Det som är bra med Fredrik är att han förklarar på ett logiskt sätt och han är inte rädd för att tala om vad som är mindre bra, säger Petra.
Saratoga har redan betäckt åtta ston här i Sverige. Det har skett på naturlig väg men fortsättningsvis kommer man att seminera. Petra och Saratoga har också hunnit med att tävla, bland annat framgångsrikt på Bökeberg Challenge. Många påpekade då att det syntes att hästen kom från Nedpoint och var tränad där.
– Det som är typiskt för hästar tränade av Fredrik är att de rör sig bra och kontrollerat i en korrekt, bärig form. De är också väldigt lyhörda och mjuka, bedyrar Petra.
Hon är väldigt nöjd med sin häst som har levt upp till alla förväntningar och inom en framtid hoppas hon kunna samla ihop de tjugosju AQHA-poäng som återstår för att Saratoga ska bli en Superior Reininghorse.


Det är nu det börjar

Fredrik är inne på sitt femtonde år i Oklahoma och sitt nionde på Nedpoint. Han trivs som fisken i vattnet. Med all sin erfarenhet har han utvecklat ett träningsprogram som genererar i stadiga, konkurrenskraftiga hästar som ska kunna vara framgångsrika med nästa ryttare. Fredrik äger själv femton hästar och är också delägare i några, bland annat tioåriga avelshingsten Banjo Whiz, en supertalang som han tror mycket på.
– I fjol red vi in arton stycken av hans första avkommor. De har nu sålts vidare ut i världen.
Ett sto som lever livet likt en drottning är Sure Remedy, tjugofem år. Det är Fredriks första fölsto.
– Hon har betytt så mycket för mig och hon kommer aldrig att lämna Nedpoint. Min första uppfödning med Sure Remedy resulterade i Remin Whiz som blev världsmästare och vann 160 000 dollar.
Hemma på Gotland frågar vänner och släkt om han inte tröttnat på att rida hela dagarna. Men Fredrik menar att det är nu det börjar bli riktigt kul. Nu kan de skörda frukten av det de har jobbat med i femton år, tolv timmar om dagen. De har tillgång till de bästa hästarna och tränarna i världen, de har väl utvecklade träningsprogram, de har kontakt med de bästa hovslagarna, hästtandläkarna och veterinärerna.
– De är nuå vi kan börje konkurere, säger Fredrik entusiastiskt på sin härliga gotländska!

För mer info: www.nedpointquarterhorses.com
[/private]

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × fem =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.