Senaste nytt
Home » Häst & hälsa » Ont i magen? Fodra rätt för att undvika prodblem

Ont i magen? Fodra rätt för att undvika prodblem

Fler och fler hästar lider av ”dålig mage”. Vad beror det på?
Faktorerna är så klart både olika och flera. Men med några enkla tips kan man undvika de foderrelaterade problemen som är vanligast.

LR 7/2009
Text: Mia Kristoffersson

[private]


Hur man än vänder och vrider på hästens foderstat, återkommer dom enkla basprinciperna som en röd tråd. Bra grovfoder, fodra ofta, friskt vatten, tillgång till salt och mineraler. Ge hästen energi, protein och extra vitaminer vid behov.
Det kan tyckas enkelt och det är det om man har lite kunskap och det ska vi försöka ge dig nu. Men för att få ihop det måste vi backa några steg, nämligen till hur hästen fungerar. Att hästen i vilt tillstånd äter ca 18 timmar per dygn är säkert ingen hemlighet, men vad betyder det i ett domesticerat tillstånd. Enkelt kan man säga att ju fler gånger hästen får mat per dygn desto bättre är det. Det kan vara svårt att tillgodose detta eftersom dom flesta av oss arbetar heltid, har barn som också tar en del av vår tid, ett hem som ska skötas och så vidare.
Men andas ut, det finns lösningar. Det första man ska göra är att försöka anpassa fodret efter hästens användningsområde. Gör din häst lite mindre, försök att hitta ett grovfoder med lite mindre protein och energi i och vice versa. Detta i sin tur innebär att man kan ha så kallad fri tillgång och  då kan hästen småäta hela tiden av sitt grovfoder. Tarmsystemet hålls igång och mängden saliv ökar, vilket i sin tur gör att hästen enklare smälter maten och på så sätt tar tillvara den ”förbrukad” på väg genom kroppen. Har man svårt att hitta ett anpassat grovfoder som hästen kan äta fritt av utan att bli för tjock, då kan man till exempel sätta upp utfodringsautomatik, som med jämna mellanrum ”pytsar ut” en bestämd mängd grovfoder. Det är inte speciellt dyrt och det underlättar vardagen ofantligt om man vill ge sin hästs mage en ärlig chans. Det finns också jättebra foderhäckar som gör att hästen måste jobba lite för att få i sig grovfodret. Är man lite händig kan man tillverka en bakvänd utfodringsstation, genom att använda en enklare foderhäck och täcka den med exempelvis ett tätmaskigt armeringsnät, tillklippt så att det sjunker ner i takt med att fodret minskar.


Kvaliten

När man löst utfodringstillfällena och hittat ett bra anpassat grovfoder till sin häst har man basen klar. Men vad är ett bra grovfoder? Att använda ett klöverrikt grovfoder anpassat för idisslare kan vara rent förkastligt, det innehåller i stort sett för mycket av allting och kan om det vill sig illa ge många sjukdomar  och i förlängningen skada hästens tarmfunktion på lång sikt.
Exakt hur det ska se ut råder det skilda meningar om och här handlar det delvis om hur mycket ”krut” din häst behöver.
Men det finns några riktlinjer man kan gå på. Hygienisk kvalitet är A och O det vill säga att oavsett om man använder hö eller silage ska det dofta friskt, inte damma eller innehålla jordrester eller annat som kan förstöra fodret under lagring. En bra blandning av gräs och naturligt förekommande vallgräsarter är att föredra framför exempelvis ett rent timotej- eller hunexinggräs.
Ju större variation i grovfodret desto närmare naturens givna förutsättningar. Det finns jättebra blandningar att köpa när det gäller vallfrö. Gödningen är viktig för att få mängd, men ett för kraftigt gödslat foder innehåller ofta höga mängder av socker som är en av bovarna till fång och tarmproblem överlag. Odlar du ditt eget vallfoder och inte har kunskap, ta hjälp av de som säljer fröer eller någon som du vet har stor kunskap och erfarenhet av att odla vall för hästar. Köper du ditt grovfoder är det bra att be om en analys, klämma och känna lite på det för att få en bra uppfattning om att det är det rätta för din häst. Enligt två nyligen genomförda studier av SLU så spelar grovleken på strån ingen roll för hästen, inte heller torrsubstansen och det skiljer inte raser emellan hur dom bör utfodras. Det är individuellt och man måste se till den enskilda individen och dess förutsättningar för att anpassa mängd och innehåll.


Toppning

Har du ett bra grovfoder som innehåller både vitaminer och mineraler, protein och energi, kanske du inte behöver ge din häst så mycket mer än det. Viktigt att tänka på är att det vitamin-innehållet minskar under lagringstiden, vilket i praktiken betyder att den ursprungliga foderstatsberäkningen måste ses över och kompletteras efterhand under säsongen antingen genom att öka mängden efterhand eller genom att tillskottsfodra med ett anpassat kraftfoder, mineraler och vitaminer.
Har man redan kraftfoder i sin foderstat behöver man kanske bara öka mängden efterhand, men går man över från enbart grovfoder är det viktigt att ta det lugnt och ge lite, lite i början och öka det under en längre tid. Hur mycket din häst behöver går att räkna ut och dom flesta som säljer eller tillverkar foder erbjuder detta som en kostnadsfri tjänst, så man behöver inte vara foderexpert själv för att kunna ge sin häst rätt mängder.
Generellt har vi en större mängd överutfodrade hästar i vårt land än tvärtom. Visst finns det hästar som får för lite eller fel sorts mat, men till stora delar lider även våra hästar av välfärdsproblem. Det handlar om kombinationen mängd mat i förhållande till mängd rörelse, motion och träning.
En häst som rör sig mycket och tränar hårt behöver mycket mat och tvärtom. Men många är vi som kanske inte brukar hästen så mycket att den behöver den mängd eller sorts mat den får. Man vill vara en bra djurägare och ge hästen det ”bästa”, mycket näring och energi. Men ganska många gånger använder vi för mycket kraftfoder och för kraftigt grovfoder och dessutom för sällan. Vi kompensationsfodrar för att ”trösta” hästen för vår egen tidsbrist eller vad det nu kan vara.
Välfärdsjukdomarna kommer därför som ett brev på posten och hästen får problem. Med magen, fetma, fång och olater som oftast härrörs från tristess.
Återigen ”back to basic”, mycket utomhusvistelse, gärna lösdrift om man har möjlighet, anpassat grovfoder ofta och en lagom mängd kraftfoder, vitaminer och mineraler så har man dom bästa förutsättningar för att få en välmående häst även om den inte gör så mycket som den skulle kunna.


Men varför får hästen ont i magen?

Det är ganska enkel matematik. Det är bara att tänka på hur vi själva mår efter en rejäl söndagsmiddag, med tre rätter och kaffe och kaka på toppen. Skulle vi äta så varje dag skulle inte ens våra magar, som är mycket tåligare än hästens, klara av det.
När hästen får i sig för mycket protein/energi, stärkelse och kolhydrater i förhållande till vad dom gör av med så lagras det dels i kroppen men blir också som ett överskott i tarmfloran. Just stärkelse ligger gärna kvar i tarmen och ”guppar” eftersom det är svårast för hästen att omsätta i för stor mängd. Detta i sin tur får en effekt som liknar försurning och det kan till och med bildas gift inne i hästens mage. I bästa fall kommer det ut den naturliga vägen om än i oönskad form. I sämsta fall kan det leda till kraftig fång eller andra magrelaterade problem.
Dom flesta fodertillverkare har för länge sedan identifierat problemen och erbjuder idag både rådgivning, foderstatsberäkning och mycket bra anpassade produkter. Bland annat så har man en viss mängd grovfoder exempelvis i de pelleterade fodersorterna. Dels för att förlänga intaget av kraftfodret, men också för att hjälpa hästägarna att inte överutfodra.
Någon tillverkare, blandar i halmhack i sitt kraftfoder, vilket visat sig ha gynnsam effekt av samma skäl. Flera av våra större fodertillverkare har breda program av fodersorter och har tittat mycket på dom här bitarna. Deras foderstatsupplägg bygger på ett bra grovfoder i stor mängd ett lite ”lättare” kraftfoder med rikligt innehåll av fibrer, och toppning av ett ”spjutspetsfoder” anpassat för hästens användningsområde oavsett om det handlar om tävling, hård träning, avel eller rehab. Några har också tittat på hur viktigt det är att ha en ”rörlig” foderstat som kan ändras enkelt utan att störa hästens mage men ändå snabbt anpassas utifrån behov.


Problem ändå

Hjälp jag gör allt rätt men min häst mår inte bra ändå!?!
Även hästar kan ha ”problemmage” utan några konkreta saker att ta på. Här spelar individen stor roll. Stress kan vara en orsak och den i sin tur kan bero på oändligt många saker. För stora stallar, för lite utevistelse, för lite motion i form av för små hagar, mycket resande till träningar eller tävlingar, mycket flyttande eller brist på flockledare.
Orsaken måste var och en fundera över, men hur kan man hjälpa hästen när skadan redan är skedd?
Försök optimera basutfodringen, kanske byta till ett torrare grovfoder om möjligt, strö med halm av god kvalitet, vete-, havre- eller kornhalm. Vill man inte strö med halm kan man ändå ge halm för att hästen ska kunna tugga hela tiden.
Förutom basen finns det akuthjälpmedel i form av stabilserande produkter i pulverform eller som flytande medel. Dom flesta baseras på att skapa en gynnsam bakterieflora i hästens tarmar och precis som för oss människor finns det ”Proviva”, fast anpassat med rätt bakterier för hästen. Det finns flera produkter som funkar väldigt bra vid akuta problem och andra för en långsiktigare användning, men vi rekommenderar alltid att rådgöra med veterinär i ett akut skede. Var noga med att försöka identifiera problemet och börja med det mest grundläggande, foderstat, utfodringsrutiner, rörelsebehov, utomhusvistelse och sociala förhållanden för din häst.
Förbiser man någon av dom mest grundläggande förutsättningarna för hästens välmående riskerar man att kasta bort både pengar och sin hästs hälsa.

[/private]

Om Redaktionen

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fyra + femton =