Så blir du snyggast på tävlingen!

När du sätter ihop din vinnaroutfit inför tävlingssäsongen är det tre saker du ska tänka på: färg, bekvämlighet och utstrålning. Var inte rädd att ta ut svängarna om du gillar bling!

text och foto:  Suzanne Vlietstra hobbyhorse inc / översättning: nathalie nance LuckyRider nr. 3/2016

Nu är det tävlingsdags! Så vad kommer de bäst klädda hästarna och ryttarna att ha på sig i år? Svaret beror på varje ekipages budget, personliga smak och vilken gren de tävlar i. Nu är det inte längre bara western pleasure outfits som är acceptabelt. Deltagare i ranch horse-grenar, rodeo, parader, uppvisningsryttare och western dressage-ryttare bidrar alla med sina modestilar till tävlingsarenan för att skapa en varierad och färgstark klädsel. 

Antingen det beror på ett förnyat intresse för klassisk vaquero-utrustning, behov av klädsel för ranch horse-tävlingar eller en ökande förväntning att barrel racers ska klä upp, så är tävlingsmodet mer varierat och roligare än det har varit på många år. Du kan se en dyr skräddarsydd tävlingstopp på en reiningryttare avlösa en cowgirl i en bomullsblus direkt från affären på arenan, och då kan du ändå vara säker på att båda har valt sin outfit med omsorg för att se snygga ut och för att få ökat självförtroende och för att se bra ut på sin häst.

Passform och komfort

Så vad är det som ser bra ut? Först och främst, oavsett pris och färg, så ska western outfits sitta figurnära för att skapa en smickrande siluett på tävlingsbanan, samtidigt som de ska vara bekväma att rida i. Basen för tävlings-kläder är ofta tekniska stretchtyger med funktioner som att transportaera bort fukt, och sedan är de dekorerade med allt möjligt från pärlor och fransar till fjädrar, juveler, paljetter och avancerade applikationer. Även traditionella west-ern-s–kjortor är numera ofta moderniserade med en smula stretch i tyget. Kom ihåg att tävlingskläder är sportkläder; de ska sitta figurnära fast de låter dig röra dig bekvämt.

Färgval

Efter siluett och bekvämlighet är färg nästa faktor att begrunda. Vissa färgkombinationer skapar mer visuellt intresse än andra när de ses på lite håll i arenan, så tänk över dina färgval lite extra. Domaren och publiken kommer att se dig på håll, så att välja färger som ger dig självförtroende och som passar bra på din häst ger extra udd och drama till din prestation.

Kom ihåg att du och din häst framträder som ett lag, men din häst är större och därför bör ditt val av färger utgå från hästen. En enkel tumregel är att hästar med rödaktigt hår (fuxar, rödskimlar och så vidare) passar bra i jordfärger som till exempel rostrött, gult och vanilj. Hästar med brunt hår (bruna, svarta och brun-skimlar) klär i juveltoner som mörkrött, lila och klarblått.

Experimentera med färger för din häst genom att använda en handduk eller något annat stort färgstarkt föremål att lägga över din sadel, gå sedan bort en bit och utvärdera effekten på håll. Ta ett kort eller en videosnutt så att du kan jämföra olika kombinationer. Du kan också titta på andra tävlingshästar med samma färg som din och se vad som fångar din blick. Om du rider flera hästar, eller inte är säker på vad din häst passar i, så ser allt i den blå-gröna färgskalan (från blekt sellerigrönt och turkos till djupgrönt) bra ut på de flesta hästar, liksom på de flesta ryttare.

Hur får du då dig själv och din häst att se ut som ett färgkoordinerat team? Välj en stor, färgstark sadelfilt för att både rama in och förankra din huvudfärg. Försök att hålla dig till en basfärg (ofta svart) och en accentfärg som funkar bra på håll. En enda noggrann utvald sadelfilt kan lätt paras ihop med många olika toppar i en lättkombinerad och snygg tävlingsgarderob.

 

Hatten

När det gäller detaljerna, låt oss ta det uppifrån och ner och börja med hatten. Din hatt ramar in ditt ansikte och definierar din personlighet, så investera i en bra hatt och sköt om den väl och låt proffs forma den regelbundet så håller den och ser snygg ut i åratal. Hattrender ändras långsamt, men förvänta dig ett mer lutande brätte i år aningens åt förrförra årets ”taco-hattar”. I en del klasser får utsmyckningar som kristaller och spets på brättet ge extra bling till hatten.

Västar kommer starkt

I de flesta klasserna är du fortfarande rätt med en jacka eller en blus. Västar kommer starkt. Alla toppar som sitter tajt, är färgstarka och som ger dig självförtroende är rätt, antingen du är en lågmäld cowgirl som gillar klassiska stärkta skjortor i bomull eller en showig person som vill ha alla juveler och utsmyckningar som du kan få plats med.

Glöm inte accessoarer och detaljer: vackra halsband, örhängen och scarfs. De ger en personlig touch och ger dig en chans att stå ut i massan. Var inte rädd för att använda stora accessoarer, kom ihåg att de ser små ut från håll, så ”klä dig för scenen.”

I showmanship och halter klasser har de flesta någon form av kostym eller åtminstone skjorta. Gör en video med dig själv för att försäkra dig om att din look framhäver dina mjuka rörelser och harmonierar färgmässigt med din häst. Lägg upp dina byxben asymmetriskt, så att de är längre vid hälen och faller snyggt över dina boots och var extra noga med makeupen, eftersom du kommer närmre domaren än i andra klasser.

Western dressage växer stort och många är osäkra på vad man ska ha på sig i de här nya individuella klasserna. Förvänta dig både outfits inspirerade av western pleasure och historiskt inspirerad klädsel med bolero-jackor och working western-plagg. Västar passar också bra här, eftersom de ger en nätt figur, men ger rörelsefrihet när man rider med två händer.

Ha kul med klädseln

Fler och fler deltar också i ranch horse-klasser och klädseln här är inte så formell. En del väljer en enkel ranch-stil med välstrukna traditionella skjortor och jeans, medan andra väljer gammaldags klädsel med storbrättade hattar, lädervästar och vackert utsmyckade sadel och träns, silverbett och intrikat flätade romaltyglar. Chinks (alltså chaps som slutar strax under knäet) blir allt vanligare i ranchklasser och kan göras mer personliga med initialer, brännmärken, vridna fransar och andra detaljer som sticker ut. Även om tävlingar ofta är traditionella så finns det alltid utrymme för att ha lite kul med klädseln och blanda gamla och nya plagg för att göra intryck.

Välj kvalitet

Leta efter kvalitet när du handlar showtoppar, eller om du gör dina egna. Sömmarna ska vara prydliga och de ska gärna ha dolda dragkedjor och stretchtyg och ha en bra passform. Tävlingskläder får gärna vara enkla med bra passform så kan du själv sedan lägga till den dekor som ger dem liv i solen eller under lamporna i arenan.

Chaps eller chinks är det största klädesplagget, så välj dem med omsorg. De ska sitta vid din naturliga midja och vara långa nog att täcka hälen på dina boots, eller falla under dina knän om det är chinks. Om du vill ha något mer avancerat än klassiska fransar, som kristaller och conchos, bör du försäkra dig om att de förstärker det intryck du vill göra och inte bara drar uppmärksamheten till ben som fladdrar eller breda höfter.

Boots gör din klädsel perfekt, men det är bara fotdelen som syns där den sticker fram ur chaps eller jeans. Välj gärna en enkel klassisk stil och lägg kanske hellre pengarna där de syns mer, på dig eller på hästen.

Herrar 

Herrar fortsätter att tävla i välstrukna skjortor med kroppsnära passform, enkla eller lätt utsmyckade chaps och omsorgsfullt formade hattar. På lokal till nationell nivå räcker det att para ihop en enfärgad eller rutig skjorta med en intressant scarf eller matchande sadelfilt.

Sadlar och huvudlag blir mer och mer personliga, precis som tävlingskläderna. Färgen på lädret varierar från ljust till svart med en stor spridning av bruna toner med silverdekorationer. Välj det som passar din häst bäst. Vi ser mer och mer exotiska läderinfällningar och även målade accenter på utrustningen. Silver av hög kvalitet gör också comeback.

Lär dig mer om olika alternativ genom att titta på videos, i kataloger och i hästtidningar för bilder av vinnande ensembler inom din gren. Det kan ge inspiration och göra dig och din häst redo att vinna under tävlingssäsongen 2016.

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …