Så undviker du kolik

Text och foto: Sveland Djurförsäkringar

Nu när hösten närmar sig ökar risken för kolik hos våra hästar. Det är ett besvärligt sjukdomstillstånd som kan vara mycket smärtsamt och i värsta fall dödligt. Sveland Djurförsäkringars veterinär Per Josefsson ger sina tips på hur du kan förebygga kolik.
När vi går mot kallare tider ökar risken för kolik, ofta på grund av hastiga foderbyten, dåligt bete, ekollon som lurar i hagen eller parasiter. De hästar som går på sandiga jordar löper större risk att drabbas av sandförstoppning. Risken är speciellt stor när betet är magert i hagen. Hästarna drar då upp små grästuvor med sand i rötterna.
Kolik är ett smärtsamt tillstånd i mag- eller tarmsystemet. Det vi kallar kolik är olika varianter av magsmärta som bland annat kan uppstå av tarmvred, förstoppning och i vissa fall förgiftning. En annan vanlig orsak till kolik är inälvsparasiter, berättar Per Josefsson, veterinär på Sveland Djurförsäkringar.
Symtom visar sig främst från smärtor i buken. Lättare smärta visar sig ofta som en lätt oro och förlust av aptiten. Hästen ser sig kanske då och då mot buken. Om hästen svettas, får hög puls, rullar över rygg eller kastar sig omkull visar den på kraftigare smärta och då är det viktigt att tillkalla veterinär.
Ofta är det lättare att upptäcka kolik om hästägaren tidigare haft en häst som varit drabbad. Om man misstänker kolik kan det vara bra att testa om symtomen försvinner om man tar med sig hästen ut för en promenad på en timme.
Om symtomen inte går över är det viktigt att man kontaktar sin veterinär snarast, fortsätter Per Josefsson.

Sveland Djurförsäkringars råd
till hästägare:
Undvik hastiga förändringar vid foderbyten

Ge hästen regelbunden motion och utevistelse

Se till att hästarna alltid har tillgång till foder av god hygienisk kvalitet

Var noggrann med att hästen dricker tillräckligt med vatten

Avmaska vid behov i samråd med din veterinär

Mocka hagarna för att minska parasitbördan

Ha inte hästarna på beten med ekollon

Undvik att ha hästen i hagar med mycket sandjord.

Utfodra inte direkt från marken i hagar med sandjord och förebygg med hjälp av tillskott av loppfröskal.

Är din häst rätt försäkrad? www.sveland.se

Om Sveland Djurförsäkringar:
Sveland Djurförsäkringar Ömsesidigt bildades 1911 och har alltsedan dess erbjudit ett brett sortiment av djurförsäkringar till den svenska marknaden. Idag försäkras, förutom hundar och katter, även smådjur, hästar och lantbruksdjur. Läs mer om Sveland Djurförsäkringar på www.sveland.se eller följ oss på Facebook.

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …