Torrt och Rent – en fråga om strömedel

Det finns väl inget så gott att se som när man tar in sin häst i en renströad box och den lägger sig ner och rullar och njuter. Men vilket strö är bäst, för din häst och för dig. Givetvis ska man om ekonomin får råda, ta hänsyn till tillgång, men också hästens hälsoförutsättningar och inte minst vilken typ av mockningsrutiner man har. LuckyRider har tittat lite på vad som finns på marknaden.

Lucky Rider nr 1/2011
Text och Foto: Mia Kristoffersson

[private] Det går inte att ge ett rakt svar på vilken typ av strö man ska använda. Det finns flera saker att ta hänsyn till. Olika sorters strö passar olika bra för olika ändamål. Halm och spån är nog fortfarande två typer som de flesta använder, men både torv och pellets ökar stadigt. Halmen som är en restprodukt av spannmålsskörd är oftast billigt och ger hästens vintermage lite extra tillskott på torra fibrer som både ger bättre tarmfunktion och sysselsättning vid mer tid i stallet. Vetehalmen är den som är bäst lämpad. Den har en härlig färg, inte så mycket ”god” spillsäd kvar och den har bra uppsugningsförmåga och saknar hullingar som lätt fastnar i päls och svans. Kornhalmen är enligt undertecknad nummer två, men både den och havrehalmen kan innebära att en matglad häst tuggar i sig bra mycket mer än den bör. Råghalm är det sämsta alternativet och till hästar som äter mycket halm avråder experterna bestämt råghalm. Den kan nämligen bilda gift i hästens tarm med leverskador som följd. Andra fördelar med halm är att den i göds-lingshänseende är snabbt nedbrytbar. Spån och spånpellets innehåller terpentin naturligt och det tar mer än två år i marken innan terpentinet är borta och därmed har någon som helst positiv effekt på åkern. Fördelen med spån är tillgången i många delar av Sverige samt att det ger en fräsch och torr bädd som håller sig bättre än en halmbädd.

Torrt

Väljer man permanentbädd till hästarna under vintern kan det starkt rekommenderas i de fall man strör med halm att blanda i lite spån eller torv för att få en torrare mer kompakt bädd. Spånet är lättmockat men ganska odrygt. Har man bara en häst spelar kostnaden kanske inte så stor roll men har man många hästar blir det snabbt pengar.

Några tillverkare har tagit fasta på både hantering och plånbok och tagit fram alternativ i form av pellets. Det finns både halm och spånpellets idag men kvaliteten kan skilja mellan olika leverantörer.

Någon typ av spånpellets vi sett är av samma typ som den man eldar med. Detta rekommenderas inte, då det inte ställs krav på ett ”rent” material och den typen kan därmed innehålla inte alltför nyttiga saker för din bäste vän. Väljer du en pellets bör du alltså vara noga med att kolla att den är framställd för häst och ren från eventuella tungmetaller eller andra medel som kan vara skadliga för hästen. Med halmpellets har man inte detta problem.

Företaget Ministrö har tagit fram en spånpellets som är extremt genomarbetad och innehåller exempelvis medel för att minska mögeltillväxt, den är sållad för att inte innehålla partiklar av dammkaraktär och dessutom komprimerad för att minska transport och hanteringskostnader


Torv och torvmix

Torven är nästa typ vi tittat på och den är väldigt ekonomisk på lång sikt. Den unika uppsugningsförmågan gör att man väldigt enkelt och med minimal mockning håller bädden ren och torr.  Torven är dessutom helt naturlig och framställs helt utan vare sig

gödning eller besprutning. Bädden blir dessutom mjuk men ändå fast. Minus för torven är

att den ser lite tråkig ut och det blir lite ”svart” överallt.

Bland andra har Stall Vital tagit fasta på just detta och sorterar fram en torv som är ljus, fräsch och dammar minimalt. RS-produkter har också tittat på dessa bitar och erbjuder en torv/spån-mix vilket för många tillfredställer både krav på minimalt damm och en torr, ljus och fin bädd till hästen.

Hostig häst

För den som har en häst med extremt känsliga luftvägar är lösdrift det absolut bästa alternativet oavsett strö. Går detta inte att lösa finns det idag pappersströ som oftast består av rivet dagstidningspapper.

Idag är tryckfärgerna vattenbaserade så en rädsla för lösningsmedelsbaserad trycksvärta är alltså helt obefogad. Pappersströ används idag på många veterinärkliniker, både för den goda uppsugningsförmågan, men också för dess dammfrihet och den termiska förmågan. Hästens bädd blir alltså både torr och varm. Strö är bara strö, men ändå kan en smula tankearbete och planering underlätta både för plånboken, din arbetsbörda och din hästs välmående.

[private]

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × 3 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.