Vad är fång?

Sommarhagarna börjar bli härligt gröna och betessäsongen har redan satt igång Men det inte helt riskfritt att släppa sina fyrbenta vänner på gröngräset. Det finns en hel del saker att ta i beaktning och just fång är en av de värsta symtomen din häst kan få. Men vad beror fång på egentligen och vad är det, hur kan man undvika det? Det kan du läsa här.

NR 4/2010
Text & foto: Mia Kristoffersson/STC faktabank

[private]

Man vet att fång sannolikt handlar om någon form av allergisk reaktion, ofta på grund av ett alltför hastigt foderbyte som gett en rubbning av tarmfloran. Man vet också att besväret är mer vanligt hos vissa typer av hästar, till exempel shetlandsponnier. Fång kan också drabba ston som nyligen fölat, så kallad förlossningsfång. Det anses ha ett samband med att efterbörden inte lossnat i normal tid. Stress eller ojämn belastning kan också orsaka fångliknande symtom med varma hovar och en hovbensrotation som följd.
Den allergiska reaktionen påverkar hela kroppen, men ger de allvarligaste symptomen, eller skadorna, i hovarna. Kärlskador i den blodrika läderhuden gör att kärl brister och även att proppar bildas.
Det finns ingen behandling att sätta in mot själva den allergiska reaktionen, utan istället syftar behandlingen till att dels undanröja eventuell överskottsutfodring och dels ge hästen preparat som dämpar inflammation och ger smärtlindring.
Enligt moderna rön tror man att hög fruktanhalt i gräs är en bov i dramat. För att fruktanhalten ska bli hög krävs det att växtprocessen saknar en vital ingrediens för att kunna växa. Då lagras istället fruktanet i gräset i väntan på bättre växtförutsättningar. I praktiken innebär det att gräs behöver ljus, värme, näring/vätska för att kunna växa. Blir det för kallt, eller för torrt under en normal växtperiod ökar därmed risken för fång hos känsliga hästar. Man har också sett samband mellan övervikt, särskilt hästar som får mycket fett vid exempelvis nacke hals och manke verkar var mer känsliga än andra. Fång kallas på engelska laminitis.


Hur länge varar fång?

Det varierar. Om behandling sätts in snabbt vid ett akut insjuknande och hästen snabbt börjar visa bättring efter insatt behandling, så är prognosen ganska god. Man brukar dock säga ”en gång fånghäst, alltid fånghäst” eftersom en häst som en gång haft fång lättare får det igen än en frisk häst. Om hovbenet sänkts eller roterats blir hästen inte bra igen.


Hur behandlas fång?

Det finns som sagt ingen behandling att sätta in mot själva den allergiska reaktionen, utan istället minskas i regel fodergivan till ett minimum, dels ge hästen preparat som dämpar inflammation och ger smärtlindring. Veterinär bör tillkallas omedelbart för att undersöka och medicinera hästen.
Hästens foderintag bör begränsas under något dygn och övervakas därefter noga. Hästen ska vila fullständigt och stå på mjukt underlag. Om fånganfallet kommer i samband med en fölning ska man kontrollera att hela efterbörden kommit ut ur stoet. När smärtan minskat ska hovslagaren korta tårna så mycket som möjligt. Ofta skos hästen med ett fångbeslag. Det underlättar för hästen att rulla över tån när den går.
Om hästen blir frisk eller inte beror till stor del på hur snabbt behandling sätts in och om veterinär och hovslagare kan förhindra att hovbenet inne i hoven roterar.
Risk för återfall finns vilket gör att dessa hästars foderstat alltid måste övervakas noga.


Hur undviker jag att min häst får fång igen?

Var försiktig med alla sorts foderbyten. Skall någon foderdel bytas ut eller ny sort introduceras i foderstaten, blanda upp lite av det nya med det gamla och byt gradvis ut fodret under en 14-dagars period.
Hästar och ponnyer som tidigare haft fång skall inte släppas på kraftiga beten.
Undvik överutfodring och övervikt. Var försiktig med det proteinrika späda gröngräset på försommaren, samt var även försiktig under frostkalla vårnätter eller om extrem torka uppstår under en kraftig tillväxtperiod.
Förutom detta är det som med det mesta, hästar som är i bra kondition, tränas regelbundet och utfodras korrekt löper betydligt mindre risk att drabbas. Eftersom antalet fångfall ökar för varje år, kan man misstänka att en del av konstaterade fångfall är en del av det moderna, gynnsamma samhället. En ren välfärdssjukdom med andra ord, men en sjukdom väl värd att ta på allvar då en fångdrabbad häst sällan blir vad den varit och i värsta fall kan man bli tvungen att avliva hästen om hovbensrotationen är för kraftig.
Rid mer, fodra med förnuft och sköt hovarna så har din häst större chans till ett fångfritt gröngräsätande liv.

[/private]

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 × 4 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.