Vintage western saddles – sadlar med själ

Drömmer du om att rida i en genuin westernsadel från gamla tider, en sadel som berättar en historia och som har ägts av en äkta cowboy. Då kan Finn Karlsen och Marie Wik, utanför Sösdala i Skåne, hjälpa till. Med nystartade företaget ”The Western Saddle Shop” importerar paret vintage westernsadlar daterade från 1800-tal fram till 1990.

saddles-web2

Text och foto: Lena Holmgren

Westernsadeln är för många starkt förknippad med frihet, äventyr och självständighet. I USA har den ikonstatus och där har gamla vintage-sadlar blivit alltmer populära. Medan vissa rider vidare i dem har andra dem som samlarobjekt. En handgjord, välbevarad ”old timer” som bär på en spännande historia och där det finns dokumentation om ägare och tillverkare står högt i kurs.

Westernsadeln har under åren genomgått en omfattande utveckling. Från sina rötter i den spansk-mexikanska vaquero-traditionen fram till mitten av 1900-talet utformades den till ett ovärderligt roping- och ranchverktyg för boskapsarbetande cowboys, vilka mer eller mindre levde sina liv på hästryggen. Sadlarna var tvungna att vara bekväma, funktionella och hållbara.
I nästan varje by fanns en sadelmakare. Dessa såg en ära i att tillverka varje sadel på bästa sätt, handgjord inifrån och ut och ofta anpassad till en häst, en ryttare och med intentionen att hålla i flera generationer. Klimat, terräng och andra omständigheter präglade designen på sadlarna. Två typer som blev karaktäriserande var Texas-stil och Kalifornisk-stil, den första robust och kvadratisk, den andra nättare, smalare, mjukare i formen och mer dekorerad. Dessa båda stilar har, utseendemässigt, präglat även moderna westernsadlar, nischade för olika tävlingsgrenar.

”Old timers” i Sösdala

Här i Sverige ökar intresset för westernridning och många har anammat mycket av den amerikanska kulturen. Men hur ser intresset ut för gamla westernsadlar från landet i väst. Har vi något behov av att sitta i en ”old timer” eller kanske bara ha den som kuriosa på väggen? Svaret får vi vid ett besök hos Finn Karlsen och Marie Wik utanför Sösdala i Skåne. 2014 startade paret företaget The Western Saddle Shop med inriktning på amerikanska vintage-westernsadlar.

Det är en varm och skön dag i mitten på juli när jag svänger in på gården i Björkeberga strax efter lunch, solen tittar envist fram mellan bulliga sommarmoln.

Med norsk accent, snyggt sliten skinnväst, stråhatt och en Jack Russel i hasorna välkomnar Finn ute på gårdsplanen.

– Innan vi tittar på sadlarna ska vi väl ha lite fika och en pratstund. Jag måste hålla låda för både Marie och mig, hon är på jobbet och kommer först klockan fem, säger han med ett leende och bjuder in i köket där kaffe och smörgås kommer fram på ett kick.

Lärde känna många

Finn berättar att han 1970, som ung grabb och fotointresserad, flyttade från Norge till USA och blev efter en tid anställd på en reklamfirma.

– Under många år arbetade jag som reklamfotograf med uppdrag i flera delstater: Arizona, Tennessee, Colorado, Pennsylvania och Florida. Jag lärde känna många människor, flera ranchcowboys, och mitt intresse för hästar, ridning och cowboykultur startade där.

1990 träffade Finn skånska Marie som jobbade på företaget Swanson´s, specialiserad på resor till Amerika. Tycke uppstod och snart bestämde sig paret för att flytta tillsammans i Sverige.

– Vi skaffade hästar och när antalet blev för stort för att ha dem inhyrda köpte vi gården här 2006, renoverade och byggde ut, säger Finn, tar en slurk av kaffet och klappar vovven Bella, som insisterat på att få hoppa upp i knät.

Sälja på svenska marknaden

Westernsadlar skulle användas till hästarna, det stod klart redan från start. Men att hitta sadlar som passade både ”hästen, rumpan och plånboken” var inte helt enkelt.

– I jakten på passande och prisvärda objekt utvecklade vi ett genuint intresse för vintage-westernsadlar. Samtidigt hade Marie och jag länge pratat om att starta en gårdsbutik. Varför inte köpa hem ett antal handplockade vintage-sadlar och se hur det funkar att sälja dem på den svenska marknaden. Det finns ju så många westernintresserade här, tänkte vi.

Sagt och gjort, senhösten 2014 startade paret The Western Saddle Shop där Marie äger bolaget, ansvarar för bokföringen och Finn, som börjar närma sig pensionsålder, står för mycket av det praktiska arbetet samt håller i sadelutprovningarna.

– Att ”rulla vidare” med det här passar mig perfekt. Det är roligt, kreativt och en riktigt spännande utmaning, nya som vi är på marknaden.

Hela reportaget hittar du i LuckyRider nr 5-2015!

 

 

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × fem =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.