Senaste nytt
Home » Nyheter » White Stallion Ranch

White Stallion Ranch

Guestranchen i Arizonas öken har i decennier varit värd vid filminspelningar av westernfilmer, men hit hittar även frusna nordbor och en del blir kvar för gott. Förra året hade White Stallion Ranch femtioårsjubileum.

Text och foto: Åsa Wikberg

Tucson är den näst största staden i Arizona efter huvudstaden Phoenix. Bara en dryg kvart från staden ligger White Stallion Ranch. En tvättäkta amerikansk “Dude ranch” vars ökenprofil synts i många westernfilmer, bland annat i Bröderna Cartwright och Familjen Macahan.
När vi svänger in på den dammiga Twin Peak Road som leder upp till ranchen är det nio år sedan LuckyRider senast var här. Undrar vad som har hänt sedan sist?

luckyrider_whitestallion2_westernridning

True Family Ranch
White Stallion Ranch drivs av Russel och Michael True med familjer. Russel är gift med Laura från England och Michels fru Kristin kommer från Norge.
Ranchen har varit i familjen Trues ägo sedan 1965. Familjen bor och arbetar på ranchen, som kan ta emot upp mot 130 gäster.
– Men vi försöker hålla max 105 gäster, berättar Russel True.
– Vårt mål har alltid varit att blanda den familjära stämningen på en traditionell dude ranch med den service och kvalitet som man kan förvänta sig på en fin semester-resort. Det som gör oss unika i den här branschen är att vi är väldigt centralt belägna i Tucson, men samtidigt är vi bredvid en nationalpark och vi har bergen runtom så vi kunde lika gärna befinna oss i 1880-talet.
– Vi är också väldigt stolta över att vi är nummer ett av alla hotell, resorts och spas i Tucson på Tripadvisor. Det är vi stolta över för det är ju faktiskt responsen från de som varit här!
Ranchen har allt man kan förvänta sig på en avkopplande semester. Turridningarna i öken och ridlektionerna med bland annat team penning är bara en del av aktiviteterna som erbjuds på White Stallion Ranch.

Återkommande
Många av gästerna är återkommande och det är ofta hela familjer som kommer, så det finns något att göra för alla smakriktningar och åldrar. Tennis, bad, träning, spa, minidjurpark, bio, bar, utflykter och mycket annat.
– Vi vill att våra gäster ska umgås utan TV. De ska röra på sig och få frisk luft när de är här, förklarar Russel som tycker att en del av hans landsmän är lite väl lata och TV-beroende.
–   Det är riktigt roligt att se våra återkommande gäster som en gång när de var små var här med sina föräldrar. Nu kommer med sina egna barn, förklarar Russel.
Gästerna är en blandning av amerikaner och européer, varav skandinaverna utgör en stor del på ranchen, som till en början var en boskapsranch.

Familjeföretaget
Det var 1965 som familjen True köpte en liten cattle ranch som grundades i början av 1900-talet och det hade då varit en liten dude ranch sedan 1945.
– Själv föddes jag i Denver, Colorado, och kom hit när jag var fem år gammal, berättar Russel som växte upp på ranchen.
– När mina föräldrar köpte stället var betesmarken utleasad. De tog tillbaka marken och skaffade det brännmärke vi har idag för ranchen. ”Double w cross” är mina föräldrars märke. Sedan var vi ett till: ”TB” är för True brothers, vilket både står för våra föräldrar och oss bröder. Vi använder båda men efter mina föräldrars bortgång används mest TB-märket som ligger på sidan, den kallas the Lazy TB, vilket våra föräldrar tyckte var väldigt roligt.
– De köpte en ranch med cirka 17 rum, 20 hästar, 200 acres. Ranchen har expanderat under åren och nu har vi 42 rum, 160 hästar och 3000 acres.

luckyrider_whitestallion3_westernridning

Spännande start
När familjen köpte ranchen fanns inget hus att bo i. Den tidigare ägaren hade bara bott i ett rum.
– Så när vi köpt ranchen började min pappa bygga ett hus som vi kunde bo i. Jag var fem år och min mor var gravid med min bror. Vi bodde kvar i Denver den första tiden och efter ett par månader var huset klart och vi flyttade in. Första natten var huset helt tomt, vi inga möbler alls, för de var på väg från Denver i en flyttbil. Första morgonen väcktes vi av vaktmästaren på ranchen som ropade på utsidan. Pappa gick ut och där var vaktmästaren, full som en alika och med en kniv i handen. ”Mr True, sade han, ni har varit en bra boss de här veckorna jag jobbat för er, men nu ska jag gå upp till huset och döda Louise, vår kock.”
När jag är klar ska jag döda President Johnson också”.
– Johnson var president vid tillfället. Min pappa var en rolig prick, som inte alls gillade president Johnson alls. Så han sa ”Jag kan inte tillåta att du skadar Louise, men jag kan köpa en biljett till Washington åt dig”.
Sedan lyckades pappa avväpna mannen och tog honom till Tucson. Det var min första natt i huset, skrattar Russel…

Läs resten av artikeln i LuckyRider 6 2016.
Prenumerera här och få Westernkalender, vitaminbok och John Moore DVD!
 

Om Redaktionen

Se också

Två viktiga lärdomar från Americana 2017

Ja, detta blev ett långt inlägg. Men jag säger bara, det är värt att läsa. …