Joe Leathers på 6666 ranch

På andra sidan jordklotet finns en plats där värmen får en att böna om nästa andetag. Där stormarna får en att frukta för ens egen existens och där magiska solnedgångar lockar fram tårar bland de tuffaste. I Guthrie 300 kilometer väster om Dallas, strax söder om den mäktiga Red River ligger 6666 ranch. Ranchens manager heter Joe Leathers, en tvättäkta cowboy.

66662

Text: Jason Patterson, foto: Ron T. Ennis och Peter Robbins

Året var 1868 när en den unga Captain Samuel ”Burk” Burnett köpte hundra kor som bar brännmärket 6666.  Burnett adopterade märket och lade samtidigt grunden för en av vår tids mest progressiva rancher. Burnett expanderade sitt företag i början på 1900-talet genom att köpa ”8 Ranch” nära Guthrie, Texas i King County och Dixon Creek Ranch i norra Texas Panhandle. 8 ranch blev kärnan för vad som kallas 6666 ranch idag. Dixon Creek Ranch, och flera andra rancher runtom USA, ägs fortfarande av familjen Burnett. Burk Burnett gick bort 1922, men hans anda och vision lever vidare än idag med legendariska hästar, ett brännmärke som är synonymt med westernarvet och ett affärstänkande som sätter standarden för boskapsindustrin i USA. Idag är det Anne Marion, barnbarnsbarn till Burnett, som bär facklan vidare.

Sedan Burk styrde ranchen har det bara funnits ett fåtal män som har kunnat titulera sig manager på den anrika ranchen. Idag är det Joe Leathers. Joe är en en 57 årig cattleman och cowboy som bor i Guthrie med sin fru Louise. Han är den sjätte managern i 6666:s färgstarka historia. Leathers växte upp på en liten boskapsranch och bomullsodling innan han följde sin dröm om att bli en cowboy på heltid.

– Det finns i mitt blod, jag måste jobba med kor och hästar. Jag älskar utmaningarna som varje ny dag bjuder på, annans hade jag inte levt det här livet.

Joe började sin karriär på 6666 ranch efter att ha jobbat som cowboy på flera andra rancher innan han och hans familj hittade sitt hem i Guthrie.  Innan han erbjöds ranchens högsta position, var han en vanlig cowboy på 6666 ranch.

– Jag jobbade på North Camp i fyra år, sen blev det Wagon Boss. Efteråt flyttade vi till Dixon Creek Ranch i norra Texas i fyra år.  När den föregående managern för hela 6666 slutade fick jag förfrågan om jag var intresserad av att bli ranchens högsta chef, förklarar Leathers.

När man pratar med Joe skulle man nästan inte kunna tro att han håller i tyglarna till en halv miljon hektar ägd och arrenderad mark. Med rancher utspridda över Texas, Nebraska, South Dakota, Wyoming och Nevada. Han låter som en vanlig cowboy med en torr och charmig Texasdialekt som i sin lågmälda röst avspeglar heder, artighet och ödmjukhet.

Han sover i teepee med de andra cowboysen, sorterar kor och pratar inför publik som en representant för ranchen. Hans arbetsuppgifter har en lika stor variation som kontakterna i hans mobil som innehåller alla möjliga människor. Från telefonnummer till ranchens kock till George W Bush.

– En vanlig dag finns inte i min värld. På de flesta dagarna är varenda minut planerad med kontorsarbete, djurtillsyn, skrivning av avtal för att sälja kalvar och otaliga andra uppgifter på ranchen.  Ibland vaknar jag och har inget särskilt på agendan men innan klockan är 14.00 kan jag utan förvarning få ett samtal och behöva packa en väska för att flyga till Wyoming för brådskande uppdrag som kräver min närvaro. När jag är på plats måste jag vara redo att lösa problem, säger Joe och fortsätter:

– Det är ett stort jobb, men jag försöker aldrig att klättra i rang eller blanda mig i politiken som pågår på de stora verksamheterna utan gör bara mitt jobb och gör mitt bästa oavsett vad jobbet är.  Prestige är inget jag strävar efter eller har behov av. Det dagliga arbete här utförs av ett team som jag är medlem i, från arbetet som min fru gör på kontoret till arbetet jag gör på ranchen med män som jag älskar som vänner och bröder. Vi göra alla vår del.

Hela reportaget hittar du i LuckyRider nr 8-2015!

Missa inte nästa nummer! Prenumerera nu! www.luckyrider.se/prenumerera

66663

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

17 − femton =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.