Airborne westernridning med Fredrik Nilsson – del 2

Vardaglig hantering och samvaro med din häst

Under umgänget med min häst försöker jag hålla sinnena allerta och vakna. Inte enbart för att undvika risker för mig och hästen, utan också för att kunna uppfatta om den visar tecken på lydnad, trivsel och god kontakt.

Hästen måste få bekräftelse på att vi trivs ihop och att den har lärt sig regler och flockbeteende i denna blandvärld av hästar och människor.

Förutom att klanderfritt och noggrant utfodra, hålla rent hos och borsta hästen består hanteringen av så mycket övergripande omdöme. Rena, enkla och tydliga regler är alltid bäst. Som hästägare ikläder du dig rollen som flockledare och konsekvensen av det är att hästen förväntar sig vissa kvaliteer i din ledarroll. Vad de kan innehålla skall vi gå in på här.

Både du och din häst är utrustade med vad jag kallar integritetsbubblor. Olika stora hos olika individer går de ut på att skydda dig från överraskningar och ger en möjlighet att välja vilka som får komma dig in på livet och när. För din häst är integritetsbubblorna grunden för kommunikation via ett detaljrikt kroppsspråk. När du går fram till din häst, gå till bogen först och alltid lugnt och sansat. Närmar du dig vid bakdelen eller huvudet kan den uppfatta det som hot eller bara allmänt överraskande. Hur vana ni än är vid varandra bör denna hänsyn aldrig tummas på. Säkerhet och ömsesidig respekt har högsta prioritet. Dessutom vill du inte att hästen går objuden in i din bubbla jämt och ständigt heller. Tänk på att inte vifta med händerna i stora rörelser vid borstning eller då du klappar hästen. Den märker om vi visar hänsyn och tycker om oss för det.

Hämta ur boxen

Anledningen till att jag vill lägga sådan tonvikt vid hantering och samvaro är att det har en dramatisk effekt på hur framgångsrika vi kan förvänta oss bli som ryttare. Det bygger nämligen på att vi vill leva med hästen på hästens villkor. Om hästen litar på detta omdöme finns det inga gränser för viljan till samarbete. De enorma fördelar vi kan dra av det i utbildningssyfte går inte att ta miste på. Hästens tålamod – som redan innan översteg människans – ökar ännu mer och ger dig som ryttare litet extra tid. En annan sak som skapar lugn och noggrannhet är planering. Ett exempel är då jag skall hämta min häst ur boxen. Båda händerna skall vara fria att sätta på grimman metodiskt och korrekt. Det innebär att grimskaftet skall hängas över armen så varken jag eller hästen kan fastna i det. Denna planering visar tydligt min häst vad jag skall göra, samt att det inte är farligt. Glöm inte heller att planera in hela säkerhetsförloppet. När grimman är på och ni skall gå ur boxen, se till att boxdörren är ordentligt öppen och att stallgången är ren från annan utrustning som kan skada eller irritera. Denna typ av planering och koncentration gör vardagshanteringen enkel och trevlig.

Nu vill jag helt kort beröra några saker som för många kan verka överflödiga. De hör alla till vardagen och får aldrig vara ett problem. Är du felfri här representerar du god hästkunskap oavsett hur mycket ryttare du hunnit bli.

Leda hästen

Att leda din häst kräver fullständig närvaro. Det finns två riktigt bra sätt att göra det. Antingen leder du hästen rakt bakom dig med ett avstånd på 1 – 2 meter, eller vid bogen som traditionen bjuder under visning vid hand. Båda dessa kräver noggrann inövning och dessutom daglig kontroll av lydnaden. För det mesta gäller att hästen skall gå bakom dig. Du skall begära att den håller sig på det bestämda avståndet, stannar när du stannar och går när du går, i den fart du har bestämt. Det kräver som du förstår daglig övning och kontroll, och skapar därmed naturligt en fruktsam dialog mellan dig och hästen. Var villkorslös i din rangordning och uppmärksam på era framsteg. Ha målet klart för dig så kan din eftergift (ditt beröm) komma med god timing.

Skall du visa din häst vid hand är det en högre form av dressyr. Jag förordar att du lär dig det eftersom signalsystemet och lydnaden som krävs bidrar starkt till din förståelse för hästens kroppsspråk och den kommunikation som träning av hästar kräver. Det är också något du kan börja med tidigt i hästens liv och skapar god kontakt.

Binda upp

En annan sak du bör göra ofta är att binda upp hästen. Det går utmärkt att inleda denna viktiga vana så fort hästen är litet stadigare i sin kropp. Använd en dubbelsydd grimma med ordentliga ringar och spännen samt ett lagom långt grimmskaft med en kraftig karbinhake, t.ex. en sk. bull-snap. Bind alltid hästen kort och högt.

Avståndet mellan knuten och grimman bör ej överstiga 30 – 40 cm. Detta sätt att binda upp lär hästen att det finns eftergift bara när den står still, samt ökar tålamodet. Jag är generellt emot balsnören och annat som gör det lätt för hästen att komma loss. Hästar lär sig inte trygghet genom att vi använder utrustning som går sönder. Säkerheten skall ligga i att vi inte lämnar dem ensamma eller utan uppsikt, särskilt under inlärningstiden. Jag rekommenderar att först vänja hästen vid uppbindning med en fästpunkt, och därefter gå vidare till att binda upp i stallgången med två fästpunkter. De kedjor eller rep som används i stallgången skall fästas högt och hänga i en vinkel ned till hästens sidoringar i grimman. Längden på dem kan tillåta hästen att röra sig ett steg eller två fram och tillbaka, inte mer. Lär hästen att stå uppbunden i etapper för att inte skrämma den eller skada er. När inlärningen är klar, underhåll det dagligen så märks snart fördelarna genom ökad mognad och trevlig attityd till livet.

Borsta hästen

Vi borstar våra hästar först och främst för att kontrollera deras fysiska och mentala hälsa. Att borsta och kratsa hovar korrekt innefattar också en viss lydnad. Kräv av hästen att den skall stå still, så övar du er båda i de redskap som behövs för att uppgiften skall bli ändamålsenligt utförd.

Ide till checklista under genomgång av häst på stallgången eller vid annan uppbindning:

• Bind hästen kort för god säkerhet och kontroll.

• Stå nära hästen och låt den fria handen känna om den är ren där borsten arbetat. Om inte, borsta mer.

• Jobba lugnt och metodiskt men inte nödvändigtvis långsamt. Fasta, starka rörelser, även när du kratsar hovar.

• Gör det till dressyr att hästen skall stå ordentligt på alla fyra benen. Vidare skall du kunna flytta hästen från sida till sida. Detta för att undvika risker som att bli klämd eller trampad. Inget går upp mot god planering.

Horsemanship

Skall du sadla och tränsa så kolla alla veck och vrår en extra gång för att undvika trycksår eller andra obehag vid träning. När all vardagsskötsel fungerar friktionsfritt och jag ser att min häst mår bra av de rutiner vi har, är det roligt att bara gå en promenad tillsammans. I grimma och grimskaft går vi ut i skogen eller över ängen för att umgås och befästa sånt som är viktigt. Ibland tar jag med mig en hovkrats och ett äpple. Hovkratsen för att kunna öva på hanteringen vid andra uppbindningsställen i ny miljö, och äpplet för att inte bli hungrig då jag sätter mig en bit ifrån och övar tålamodet hos min häst. På väg till och från dessa “stationer” tränar jag hästen att ledas och ökar successivt kraven och finesserna. Jag kan växla mellan att leka och att kräva total lydnad. Hästen måste förstå skillnad på lek och allvar. Vi rör oss över stock och sten, i hög och låg fart. Jag är koncentrerad för att lära mig så mycket som möjligt om min häst. De kunskaperna tar jag sedan med mig in på ridbanan och i allt vi gör tillsammans. Denna kunskap eller “horse-savvy” som det också kallas hör westernridningen till och representerar god hästkunskap, Horsemanship.

Vare sig du har en van inriden häst eller en ung och oerfaren, måste du umgås med den dagligen. Samtidigt är det av största vikt att hästen får vara ifred och behålla sitt privata liv och sina instinkter. Med allt från mockning och utfodring till longering och ridning landar din tid med hästen vid c:a 2-3 timmar om dagen. Är den tiden fylld med vänskap och omsorg blandat med en lagom dos diciplin och konsekvent träning så är din kompis faktiskt lyckligast om resten är fritid. Låt hästen söka upp dig om den vill det, men visa respekt för integriteten, bubblan. En självständig häst med ett gott kamratsinne är det bästa som finns.

 

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × två =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.