Aktiv Westernhäst

Hos Pia Johansson på Torups gård möts besökaren av vidsträckta hagar med prydliga mörka trästaket, stora skogar med fantastiska ridvägar, snälla hästar och en ovanligt välkomnande stämning. Med Torups slott som närmsta granne driver Pia sedan tre år tillbaka westernridskolan Aktiv Westernhäst. Hit kommer ryttare för att rida lektioner eller långritt, prova på att ha egen häst eller tävla med kompisarna i trail.

Text och foto: Natalie Lindholm

_DSC7565-copy-web

Det är en av de absolut sista riktigt varma sommardagarna och solen gassar på oss där vi sitter utanför ridhuset. På bordet står ett fat med croissanter och en flock getingar låter sig väl smaka av fikabrödet. Berner Sennen Ozzie lägger upp sitt stora huvud på bordet och ler med hela ansiktet mot oss medan saliven bildar en pöl under honom. Pia föser snabbt undan den stora hunden och hojtar åt hans ägare att ta in honom i stallet. I sadelkammaren sover Pias egen hund, Old English bulldogen Arthur och vid stocken utanför stallet står två hästar och halvsover i väntan på dagens ridpass. I stallet är det full aktivitet. Två av stalltjejerna tvättar en stor paint medan den tredje slår sig ner vid fikabordet hos Pia och hennes son Karl. Vi ska prata om en verksamhet, betydligt mer blygsam än vad en första blick på den fina anläggningen antyder.

– Det hela började när jag separerade från Karls pappa, berättar Pia med en nick mot sonen.

För att ha råd att behålla sina båda hästar såg hon ingen annan utväg än att börja använda dem som lektionshästar där de då stod på Bökeberg. Utan den inkomsten fanns varken möjlighet att träna eller tävla längre och Pia som arbetat som instruktör många år tidigare såg sin chans att utveckla något nytt. På den tiden lånade hon också två hästar från Monica Andersson och fick bland annat Jill Johnsson som elev. En ny kärlek fick henne dock så småningom att flytta in till Lund där hon fick ett fint jobb med hög lön som gruppchef på Carema.

– Visst var det ett toppenjobb, men plötsligt var det tiden som inte räckte till för att träna, säger Pia och viftar bort en närgången geting. Så fick hon höra talas om anläggningen vi befinner oss på idag. Här finns både ridhus och ridbana, fina stallar och enorma hagar men också en tragisk historia.

– Jag jobbade här som stallchef för 15 år sedan, förklarar Pia och berättar att hela stallet med elva hästar i brann ner för ett antal år sedan. Tragedin gjorde att ägaren, vars familj på den tiden även ägde slottet, inte längre ville vara kvar. Hon flyttade sina hästar till Frankrike och plötsligt stod gården tom för uthyrning. Stallet byggdes upp igen och idag är allt enormt brandsäkert. Förutom brandlarmen som går direkt till brandkåren, är hela stallbyggnaden uppförd i sten och utan innertak. Självklart var Pia intresserad men hon behövde fler hästar i verksamheten för att få det att gå runt.

– Det råkade sig så att jag kände en del människor som hade hästar de inte använde och en efter en berättade de att jag gärna fick använda deras hästar i verksamheten. På så sätt fick jag tag på hästar att ha lektion på så jag kunde betala hyran här, förklarar hon, och säger också att stallägaren (Torups gård AB) gav henne rabatt på stallhyran tills hon hunnit komma igång med verksamheten.

Familjär stämning
Utöver ridskolehästarna har Pia också en del inackorderingar, men verksamheten får aldrig bli för stor. Här ska vara familjärt och om man rider här ska man kunna känna att man har älsklingshästen som sin. Ridgrupperna är små och Pia erkänner snabbt att hon själv inte är något proffs.

– Jag har alltid jobbat med hästar, även om jag inte har någon gedigen utbildning. Jag har lärt mig lite här och lite där men det är väldigt sällan jag själv fått sitta på färdiga hästar. Trots det tvingades hon direkt ut bland openryttarna när det var dags att tävla. Där fick Pia möta de riktiga proffsen och hon säger själv att det var mer än nervöst till en början.

– Men det gick hyfsat bra. Min gamla häst gick riktigt fint i både hunter, pleasure och trail, säger Pia.

Prova på att ha egen häst
Aktiv Westernhäst är ett perfekt ställe för den som vill prova på att ha egen häst utan att behöva ta hela ansvaret eller betala sig fattig. Hit kan ryttare komma som inte riktigt har råd att ha egen häst, dels för att träna för Pia och tränare hon tar in utifrån, men också för att rida ut och pyssla om hästarna i stallet. Här kan man ha en häst som sin egen en eller flera dagar i veckan så snart man gjort ett prov som visar att man klarar av det. Förutom några få hästar Pia äger själv är många av hästarna inlånade.

– Vi har fantastiska möjligheter att hålla häst här med stora fina hagar där hästarna går i flock. Här ska hästarna leva hästliv och gå ute mycket och inte vara överprostituerade. De går max två timmar per dag om vi inte någon gång rider långritt och de har alltid en eller två vilodagar i veckan och längre sammanhållen vila på både vintern och sommaren. På så sätt håller vi dem väldigt fräscha för att vara ridskolehästar. Hästägarna som lånat ut sina hästar i verksamheten rider några dagar i veckan själva, eller inte alls, helt beroende på vad de hinner med.

_DSC7606-copy-web

Om The editors

Se också

Grooming tips

Hej på er,  Så var det måndag igen. Jag har jobbat hela helgen men även fast …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

[bsa_pro_ad_space id="14" crop="no"]