Akupunktur för amatörer

I höstas fick vi på LuckyRider möjligheten att prova två produkter från Rubor Rehabs hästserie Equi. Produkterna är en form av spikmattor för häst, dels en matta för att lägga över hästens rygg och ett nackband som ser ut som en form av grimma med en spikmattedel just i nacken.

NR 8/2010
Text och foto: Mia Kristoffersson

[private]


Hästen vi valt att testa produkterna på är ett 19-årigt Quartersto av den gamla typen, det vill säga mycket muskelmassa, lite framtung och dessutom med en gammal skada som veterinären behandlat under lång tid men aldrig riktigt kommit till rätta med. Hästen är ohalt numera – om hon ej belastas vill säga, men har vid de gånger vi försökt sätta igång henne för åtminstone promenadridning, direkt visat hälta. Mattan har använts både på rygg och länd och har inte gett så stora förändringar, något ökad steglängd bak har vi dock kunnat notera. Tilläggas bör att hennes skada har suttit i en främre hovled.


Förändring inträdde

När nackbandet började användas märktes ganska snabbt en förändring hos hästen. Under ”behandlingspassen” står hon med hängande underläpp och ett allmänt avkopplat uttryck. I hagen märks också skillnad på rörelsemönster och plötsligt är det både bock och tokgalopper igen. Hästen har inte blivit riden sedan skadan utan blivit pensionerad, men efter att denna förändring skett har vi bestämt oss för att prova att sätta igång henne igen. Vi har nu skrittat i ett par veckors tid och hon har ännu inte uppvisat hälta, hur det kommer bli framöver får tiden utvisa, men nackbandet har definitivt hjälpt henne. Teorin är att skadan är läkt sen länge, men att avlastningen under läkningsperioden har skapat extremt mycket spänningar och hakningar  i såväl muskelfästen som senfästen. Nackbandet i sig har med största sannolikhet ökat blodflödet i berörda områden och på så sätt mjukat upp och släppt loss en stor del av dessa spänningar.
Rubor Rehabs produkter ska inte ses som ett alternativ till veterinärvård och inte heller som ett alternativ till fysioterapi av andra slag, men väl som ett fungerande komplement där man som hästägare själv kan hjälpa sin häst att regelbundet få hjälp med ökad blodcirkulation som i sin tur lättar på spänningar i muskler och senor. Testpiloterna MiaK och den gamla damen Sweet Lady Mejram kan varmt rekommendera produkten.

[/private]

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 × 3 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.