Akutförlöst fölunge

Fölungen Mazys start i livet blev dramatisk. Samtidigt som hon föddes, dog hennes mamma Bailaora.  Det var tidigt på fölningssäsongen och trots omfattande efterforskningar stod inget nytt sto att finna.

Text: Beata Hansson  Foto: Maria Eidvall

[private]

Den före detta franska galoppören Bailaora var betäckt med en quarterhingst och skulle föda sitt trettonde föl. Tanken hos ägaren och tävlingsryttaren Ingela Pettersson, var att denna avkomma, skulle bli en perfekt hunterhäst för henne. Och det som till en början var en helt normal dräktighet, började en morgon plötsligt verka oroande.
– Bailaora var rastlösare än vanligt. Hon reste sig och la sig om vartannat i boxen. Och efter ett tag så började hon blöda ordentligt mycket.
Ingela kände på sig att nåt höll på att gå fel. Veterinären som snabbt tillkallats antog att fölungen låg i ”hundsittande läge”. När de gick in och kände efter hovar och mule så satt de tvärfast och gick inte att rubba. Däremot kunde man konstatera att det livliga fölet hade lyckats sparka sönder mammans livmoderväggar. Ett svårt beslut måste skyndsamt tas. Skulle man avliva mamman här och nu och ändå få ut ett oskadat föl? Stoet var vid det här laget svårt medtaget och fostervattnet hade gått sedan en stund tillbaka. Ingelas kunniga vänner från Salsbro Stuteri rådde henne till avlivning av mamman. Även veterinären ansåg att det var det enda alternativet nu. De hjälptes åt att mjölka ur råmjölken och efteråt skar man snabbt upp stoet för att kunna ta ut fölet.


Ingen ny mamma fanns

När lilla fölet Mazy fötts, bars hon omgående in i köket för att matas med det avlidna stoets mjölk i nappflaska. Samtidigt skrubbades hon torr och värmdes med filtar. Föl och amningsjouren kontaktades. Upprop på Facebook las ut och det ringdes runt. Men ingen surrogatmamma hittades. Matte började inse att det inte skulle bli mycket sömn för henne framöver.
En ivrig åskådare till omsorgerna om den nyfödda, var Laika, husets treåriga Grand Danoistik. Efter att försiktigt nosat på det lilla knytet, som för övrigt ganska snabbt var på benen, var hon beredd på att acceptera det som medlem i familjen. Under Mazys första dygn sov Laika ofta tätt bredvid, för att vakta eller beskydda.
I skrivande stund har Very Amazing som är fölets riktiga namn hunnit bli fyra veckor. Laika har nu lärt sig att akta sig lite för det ystra fölet när hon vill leka. Hennes fostran har nu tagits över av Ingelas tävlingssto, Classy Cresent som inte haft några problem att acceptera den lilla i sin närhet. Maten består av mjölkersättning och fölpellets. Och matte som aldrig tror sig ha fött upp ett så livligt föl förr, är säker på att denna lilla fighter kommer att klara sig bra på hunterbanan i framtiden.

[/private]

Om The editors

Se också

Joe Leathers på 6666 ranch

På andra sidan jordklotet finns en plats där värmen får en att böna om nästa …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

14 − sju =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.