Anas Hacienda

Ana-Cristina Calderon blandar influenser från sitt innehållsrika liv i konstnärskapet och i sin inredning.

LR 4/2008
Text och foto: Carina Kvist

[private]


Passion till livet och ett väl förankrat intresse för naturen, är källan till inspiration när Ana-Cristina Calderon använder sin konstnärliga ådra i sitt skapande. Ana-Cristina kommer ursprungligen från Costa Rica i Centralamerika. Där växte hon upp i ett enplanshus med vita grovputsade väggar, mitt i huvudstaden San José.  Huset var byggd i traditionell Spansk kolonial-stil med en stor innergård. I varje hörn stod en palm och i mitten fanns en fontän.
Ana-Cristina satt ofta och betraktade innergården och lyssnade till vattnet som porlade i fontänen. I den miljön började hennes resa som har fört henne genom många olika länder. Just den miljön, har också haft sådan genomslagkraft i hennes liv och påverkan i hennes yrkesval som inredningsdesigner och konstnärinna. Sedan ett tiotal år tillbaka så har Ana-Cristina landat i Sverige, på den skånska slätten. I närheten av havet bor hon tillsammans med sin 10-åriga son Adrian.


South West design

– Jag älskar havet och naturen, säger Ana-Cristina och slår ut med armarna. Det mörka håret fladdrar i vinden där hon står mitt på gårdsinfarten, med bägge bootsklackarna väl förankrade i grusgången utanför sitt hus, som också rymmer hennes inredningsfirma, med det passande namnet Hacienda. Ett spanskt ord för lantgård.
– Här håller jag till, säger Ana-Cristina och öppnar dörren till sitt hus. Vi kliver in och när dörren stängs så åker även tankarna på att befinna sig i Skåne ut. Redan i hallen möts man av en varm och välkomnande känsla i ett möte med inredning och prylar från olika länder och kulturer. I ett hörn står en handtillverkad stol i mörkt trä och hög rygg med skinndetaljer. Som en kontrast till den övriga designen, har stolsitsen försetts med zebrarandigt mönster. Hela huset känns som en oanvänd färgpalett i toner från jordskalan.
Mitt i denna blandning av färger och mönster så finns en kärna. En kärna som verkar vila i sin enkelhet och sprider en känsla av harmoni.
– Jag har rest och bott i många olika länder genom åren, men SouthWest design från USA är alltid grunden och inspirationen i mina skapande miljöer, berättar Ana-Cristina.
Berörande konst
Köket liknar ett Spanskt lantkök med sina vita stenväggar och det är några meter upp till tak.
– I bland känner jag mig som en gypsy. Jag har egentligen inga rötter. Jag är inte därifrån, jag är inte härifrån. Complete universal, säger Ana-Cristina och brister ut i ett hjärtligt skratt. Spanska är modersmålet men meningarna blandas friskt med engelska och svenska. Det är en lika färgstark person som sitter framför mig, som den mexikanska mattan som ligger under det runda rumsbordet.
Mitt på golvet i vardagsrummet står en öppen spis som har vänt sig mot vardagsrummet. På baksidan har Ana-Cristina sin atelje, där många målningar och skulpturer har vuxit fram.
– Jag gillar detaljer och det syns nog i min konst, förklarar Ana-Cristina under tiden som hon visar en gipsavgjutning som hon kallar ”Systrar” En avgjutning som föreställer tre kroppar. Om det är två kvinnor och en man, eller tre kvinnor blir osagt. Berörande konst, som man kan kalla det, när det väcker en tanke.


Första resan till Texas

– Så snart jag hade utbildat mig till inredningsdesigner så gjorde jag min första resa till Texas och sydvästra USA, berättar Ana-Cristina.
–Det var en resa som breddade mitt ursprungliga spektrum på grund av att regionerna blandar sig med Spansk kultur. Denna syns och smälter in i Texas tillsammans med vilda western och i New Mexico med Navajofolkets kultur. Arkitekturen och utomhuslivet vävs in i varandra på samma sätt som där jag växte upp.
– Jag gillar att blanda dessa stilar. Kontakten med Texas och dess folk, deras fantastiska ranch- hacienda, livsstil och deras vilda western artade levnadssätt har gett mig mycket visuell inspiration, som jag tar med mig då jag inreder och designar altaner och uteplatser i westernstil.
– Man behöver inte stora spektakulära vyer för att kunna njuta av en livsstil som är en blandning av inom- och utomhus design. Man ska inte vara så begränsad och låst i sina föreställningar.
– Men, när det gäller mat så kan jag vara begränsad. När jag var i Indien senast så levde jag på ris med banan och tomat i en hel månad, utbrister Ana-Cristina och skrattar. I New Mexicos ”pueblos” som de kallar byarna i regionen, finns den bästa Tex- Mex maten i hela världen, dit måste du åka! Säger Ana-Cristina spontant. Regionen är influerad av Spansk kolonial arkitektur. Blandningen av Navajofolket, konsten och deras textilier är fantastisk.


Feng Shui som designfilosofi

Ana-Cristina har studerat interiördesign i New Orleans och parallellkurser i Costa Rica, Stockholm och Malmö. I sin livsfilosofi har Ana-Cristina använt sig av den flera tusenåriga österländska läran om hur människan påverkas av sin omgivning, Feng Shui.
– För två år sedan fördjupade jag mig i Feng Shui som designfilosofi och utbildade mig på The Nordic School of Feng Shui. Det är samspelet mellan vårt yttre och inre, som är viktig för vår strävan att hitta balans i samspel med naturen. Det handlar om enkelhet utan att vara minimalistisk. Att våga göra sig av med saker som kan tynga både det yttre och inre.

Livet- ett långt lärande

Vägen till Sverige har gått genom många olika länder.
– Jag har lärt mig mycket genom mina resor och är öppensinnad och nyfiken i min natur. Tre till fyra gånger per år så tar jag kurser inom alla möjliga olika ämnen. Jag är intresserad av livet och vill hela tiden lära mig något nytt. Personlig utveckling är viktigt och livet är min stora passion.
–Ibland är det bra och ibland är det mindre bra, säger Ana-Cristina och berättar vidare att hon har haft fyra olika övergångsfaser i sitt liv.
– Meditation har hjälpt mig mycket och jag grundar mig alltid i Gaia, som Moder Jord kallas och nämns redan långt bak i historien i den Grekiska mytologin.
– Jag har tagit Gaia till min guide i livet. Jag har jobbat med mig själv och då går jag alltid till djupet, till hjärtat och ser vad som händer. Jag bearbetar och släpper och går därefter vidare. Jag tittar på mig själv utifrån och det som har fungerat för mig, är att lämna den sorgliga delen med kärlek och gå vidare.
– Jag har nyligen haft som jag kallar det, ett sabbatsår efter en separation, då jag har bearbetat och gått till djupet med mig själv. Den största resan inside, som jag har gjort och en sådan resa tar tid.
– För att gå till botten så måste man vara fullständigt ärlig och sann med sig själv. Att våga ställa sig själv frågan, varför? Då kommer det ett svar, vad än det handlar om.
–Jag har kommit fram till att vad som än händer eller har hänt tidigare i livet, så handlar det hela tiden om min egen tolkning.
– Men nu känner jag mig som om jag befinner mig i Disneyland, hela livet är en stor lekpark! Ana-Cristina ser verkligen ut att trivas och hon berättar öppenhjärtligt om sig själv och livet. Om olika platser, spännande äventyr och om möten med människor, som har betytt mycket i hennes liv.


Världens främsta ekologiska hotell

I 20-års åldern gav sig Ana-Cristina ut på en resa i Costa Ricas djupa regnskogar, helt på egen hand.
– Jag hade gått en bra bit. Solen gassade och det var hett. Jag befann mig ”in the middle of nowhere” när jag fick syn på ett litet ställe där de möjligen kunde ha något att dricka. Jag satte mig ner och fram kom en kille i min egen ålder.
– Det visade sig att han var amerikan och hans dröm var att driva ett ekologiskt inriktat hotell mitt i djungeln. Hans dröm som också blev min dröm, blev verklighet. Tillsammans ledde vi uppbyggnaden av hotellet som hade ett tjugotal rum. Det fanns ingen elektricitet, inga gator, inga telefoner och inga människor. Det enda som fanns var regnskog, djur och havet. Allt togs dit med båt. Hela anläggningen drivs med vattenkraft. Under regnperioderna som pågår från september till november, så är det svårt att stanna i djungeln. Under dessa perioder så reste vi mycket. Vi levde i regnskogen och arbetade med hotellet i femton år.
– Det var en utmaning, men otroligt utvecklande. 1997 blev hotellet belönat som världens främsta ekologiska hotell!
– Utmärkelsen var stor och det blev ett slags kvitto på att man kan lyckas, om man har en stark vilja att arbeta hårt för det man tror på.
– Det var en spännande och lärorik tid i mitt liv.  Men,  jag ville vidare och jag längtade efter att upptäcka Europa, med alla gamla byggnader och sin speciella arkitektur.


Bildade familj i Sverige

Genom en svensk väninna så gjordes ett första besök i Sverige år 1995. Ett besök som kom att bli en av de största betydelserna i Ana-Cristinas liv. Efter en resa tillbaka till Costa Rica så kände Ana-Cristina att en bit av sitt hjärta fanns kvar i Sverige.
– Vid första besöket så mötte jag en svensk viking i Stockholm och mötet med honom var den största anledningen till att jag kände att jag måste tillbaka, säger Ana-Cristina med ett leende.
–Jag gillade landet och människorna och arkitekturen med alla gamla byggnader var fantastisk. En bra plats att bo på. Vi levde tillsammans och fick vår son Adrian. Det är nu tolv år sedan och Ana-Cristina gör sina avtryck både hemma i Skåne och i övriga världen med sin konst och sina inredningstalanger.
– Just nu trivs jag med livet. Skånes öppna landskap och närhet till havet och kontinenten, passar mig bra.
– Men, på vintern när det blåser och är kallt kan jag längta till värmen. Eller, ibland så känner jag faktiskt en stor saknad efter regn, då det regnar på riktigt. Så där som då det dånar i luften. Då kan jag gå ut och ställa mig i regnet med armarna uppsträckta mot skyn. Blunda och tänka på tiden i regnskogen.

Mer info: www.ryttaregarden.com
[/private]

Om The editors

Se också

Ny Westernfashionbutik

Trots allt finns det ljusglimtar i våren 2020. En ny westernbutik har sett dagens ljus, …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

7 − 6 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.