Är hästar av sin natur onda? En domstol i Connecticut menar att de är det.

Connecticuts domstol definierat hästar som en av naturen “ond art”.

Efter att hästen Scuppy bitit en pojke i ansiktet kom en domstol i Connecticut fram till slutsatsen: hästen är av naturen en “ond art”.
Hästägare och bönder mobiliserar motstånd och delstatens högsta domstol prövar ett överklagande i ärendet under tisdagen. En sådan klassificering, Amerikas första om den kvarstår, skulle göra det omöjligt att försäkra sig om man har hästar och äventyra framtiden för statens betydande antal hästföretagare, lantbrukare och hästägare.

“Du skulle inte kunna ha barn och hästar ihop, vilket är en stor del av ridsportens grundpelare”, säger Doug Dubitsky, den advokat som företräder jordbrukarna och hästföretagarna.

Den ettåriga pojken var med sina föräldrar på besök på gården Glendale Farms i Milford 2006 för att köpa plantor. Hans förälder lyfte upp och höll pojken över staketet där hästarna gick och betade. Timothy Astriab, som äger gården och hästarna sa att dom satt skyltar överallt där det stod “do not feed or pet the horses”.
När pojken försökte klappa hästen så “stack djuret fram huvudet bakom staketet och bet barnet i dess högra kind så en stor bit försvann” enligt domstolens dokument.

Till följd av detta stämde pappan Timothy men förlorade i rätten 2010 för man menade att Timothy omöjligt kunde veta att Scuppy skulle vara elak.

Domen överklagades dock och i februari 2012 meddelade appelldomstolen att man hade vittnesmål som bevisade att “Scuppys art” av naturen är onda och att gårdsägaren därmed borde ha förutsett att olyckan skulle hända.

Om domen vinner laga kraft, skulle Connecticut bli den första amerikanska delstaten att betrakta hästar som farliga av naturen, säger Dubitsky. Detta skulle medföra att hästägandet skulle bli svårt att försäkra och på så vis kraftigt påverka hästverksamheterna i Conneticut.

Hästnäringen bidrar med ca $221.000.000 per år till delstatens ekonomi på skolor, tränare, lektionsverksamheter och uppfödare, därför hoppas man på att appellationsdomstolen ska ändra sitt beslut. Connecticut Farm Bureau och Connecticut Horse Council säger att “ondhet” generellt bedöms individuellt, inte som en hel art.

Text och bild: Anne Svensson

Hästen på bilden har ingenting med artikeln att göra.

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × 5 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.