Artikelserie med Anders Josefsson – Del 2 – Motivationen att Lyssna

text: Anders Josefsson  foto: Natalie Lindholm 

I åtta nummer av Lucky Rider får vi lära känna reiningryttaren Anders Josefsson när han delar med sig av sina erfarenheter och tips för att lyckas på tävling. Anders är landslagsryttare med många starter i EM och VM. Han är också en uppskattad tränare med mottot att hästen måste vilja jobba för att ekipaget ska lyckas. Träningsfilosofin handlar om mjuk ridning, genomarbetade hästar och ryttare som vågar lyssna.

Motivation är något av det viktigaste som finns när det gäller att träna och tävla häst. Motivation att arbeta både hos ryttaren och hästen. I ett land som Sverige där många månader varje år innebär stenhård ridbana, hala vägar och förfrusna fingrar är det inte alltid så lätt att hålla humöret uppe, men det finns saker du kan göra för att hitta motivationen året runt. Att ha specifika mål och att även under vintern planera för vilka tävlingar du ska delta i gör att träningen inte stannar av för att det blir kallt. Fortsätt träna för din tränare regelbundet och se till att ni har ett gemensamt mål. Din tränare har en stor del i att motivera dig så var noga med att ni pratat igenom hur arbetet ska se ut för dig och din häst så ni är på samma nivå. 

Variation

Oavsett var eller hur man tränar sin häst tror jag att det är en stor fördel för oss och våra hästar om vi kan variera oss. Självklart behöver en häst under sin grundutbildning mycket repetitioner på de olika manövrarna vi ska lära hästen och det gör vi främst  på banan, men samtidigt är det väldigt viktigt att träningen aldrig blir tråkig! Det här gäller framförallt äldre hästar som kan ledsna om vi gör samma övning dag ut och dag in. Så rid ut i naturen, löshoppa och hitta på allt möjligt roligt med era hästar. Lista ut vad just din häst tycker är roligt och gör mycket av det så kommer du se att det påverkar resten av er träning.

Samarbete och mjukhet

Min träningsfilosofi bygger på samarbete och mjukhet. Att aldrig nöta för länge utan nöja sig med att hästen gör rätt en gång och bygga vidare på det vid nästa träningstillfälle. Hästen har inte valt att bli reininghäst och det är något vi måste vi ha respekt för. Vi måste träna hästen på ett mjukt sätt för att få den att tycka om att göra manövrarna för oss. En rädd häst varken lär sig något eller gör det bra. Hästen ska ha respekt för sin ryttare men respekt får du aldrig genom att hästen känner rädsla.

Från hästens perspektiv

Hästen vill så gärna leva upp till våra förväntningar så det är viktigt att vi har bra förväntningar. Lyssna på sin häst och snöa inte in på en sak utan träna på att analysera vad som sker utifrån hästens perspektiv. Hästen talar om när vi tränar den rätt eller fel så lyssna på den! Lita också på din häst, låt den göra fel ibland så du lär dig vad och hur den tänker. Ett tips är att rida utan tyglar för att se vad som händer, fortsätter hästen arbeta med dig när styrningen i handeln försvinner? Passa på när du är själv på ridbanan eller ridhuset och testa rida ett av reiningmönstren. Era svagheter kommer snabbt visa sig och du vet snart vad ni behöver jobba mer på.

Lita på din känsla

Våga lita på ditt eget omdöme och lyssna på din häst. Det är viktigt att du som ryttare vågar lita på din känsla eftersom det är du som känner din häst bäst och som märker om något inte känns som det ska.

Förebygg skador

Jag och mina elever med tävlingsambitioner samarbetar med flera områden inom ridning. Att ha kontinuerlig kontroll på hästens välbefinnande rent fysiskt är något jag lärde mig redan innan flytten till Frankrike och väl där utvecklades helhetstänket ännu mer. Att med jämna tillfällen gå igenom hästen med veterinär, equiterapeut, tränare samt ryttare är av stor vikt och något jag och mina elever gör hela tiden. Det är väldigt viktigt att jag som tränare får veta vad ryttaren känner och vad veterinären och eqiuterapeuten säger så att vi tillsammans pratar samma språk. Vårt mål är att hitta små fysiska problem innan de blir stora och att se till att det inte är jag som ryttare som orsakar problemen. Det spelar ingen roll hur mycket pengar vi spenderar på att bli av med fysiska problem hos hästen om det är vår egen ridning som orsakar dem.

I nästa nummer kommer jag prata om hur du lyckas med att rida perfekta cirklar på tävling.



Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …