Artikelserie med Anders Josefsson – Del 7 – Galoppombyte

text: Anders Josefsson foto: Natalie Lindholm 

I åtta nummer av Lucky Rider får vi lära känna reiningryttaren Anders Josefsson när han delar med sig av sina erfarenheter och tips för att lyckas på tävling. Anders är landslagsryttare med många starter i EM och VM. Han är också en uppskattad tränare med mottot att hästen måste vilja jobba för att ekipaget ska lyckas. Träningsfilosofin handlar om mjuk ridning, genomarbetade hästar och ryttare som vågar lyssna.

Galoppombyte är kanske den mest naturliga manövern vi tränar på med vår häst, men luras inte att tro att den är enkel för det. Jag gör ingen skillnad på övningar hästen har lätt eller svårt för, innan jag går in i själva övningen kontrollerar jag som alltid att grunderna sitter. Känns hästen avslappnad, är den samlad och kan jag kontrollera alla hästens kroppsdelar? Är svaret ja så är det dags att gå vidare. När jag jobbar på galoppombytena använder jag samma hjälper som i en galoppfattning så självklart ser jag att hästen gör fina fattningar och förstår galopphjälperna innan vi börjar med bytet. Om vi lär hästen rätt från grunden blir det betydligt enklare för den att förstå längre fram. På så sätt blir galoppombytet egentligen inte en ny övning för hästen utan helt enkelt en ny galoppfattning, fast den här gången från galopp istället för skritt eller trav! Dessutom blir den här fattningen kanske till och med lite enklare för hästen då galoppen är den gångart vi har som mest framåtbjudning i. 

Kontrollera bakdelen

När jag jobbar med galoppombyten vill jag känna att jag kan kontrollera hästens bakdel med mitt yttre ben och bogarna med mitt inre ben. Så, när jag travar eller skrittar testar jag alltid att flytta in bakdelen något med ytter skänkel samtidigt som jag kontrollerar bogen med mitt inre ben. När hästen sedan är samlad, avslappnad och korrekt positionerad för galoppfattningen ber jag den att fatta galopp. Rätt positionerad är hästen när bakdelen är ställd inåt en aning och jag inte har något stöd mot hästens kropp med innerskänkeln som ligger vid sadelgjorden. När jag har hästen precis där ber jag om galopp genom att pusha med innerskänkeln och hjälpa till med rösten. Rösthjälpen använder jag mig av i alla fattningar för att sen kunna använda den även vid byten. På så sätt är hästen redan van vid att rösthjälpen kommer innan en vanlig fattning. När jag använder samma rösthjälp här blir det lättare för hästen att förstå vad jag menar i galoppombytet. Märker jag däremot att hästen jag sitter på är väldigt känslig och reagerar med stress när jag använder rösten så låter jag såklart bli, de hästarna finns också. Kommer inte fattningen kan jag motivera med mer skänkel men det är viktigt att hästen inte ramlar in på innerskänkeln. När hästen gör det beror det ofta på att den helt enkelt föredrar den andra galoppen och det är något jag behöver jobba med.

Rakställd häst

När fattningarna fungerar kan jag börja jobba på själva galoppombytet. Här använder jag mig alltså av samma hjälper som i en vanlig fattning från skritt eller trav, med en stor skillnad. Medan skritten och traven är raka är hästen i galopp lite böjd i sidan för att kunna använda sitt inre bakben under sig. Det gör att jag måste träna extra mycket på att rakställa hästen så mycket som det bara är möjligt innan jag byter, allt för att underlätta för hästen att göra ett lyckat byte. När hästen är rakställd kan jag be om bytet. Bytet behöver inte lyckas på en gång, med upprepade försök kommer hästen så småningom lista ut vad det är jag är ute efter. Om du går för fort fram, har bråttom och kräver byten på en gång finns det risk att hästen blir stressad, och det är ju det sista du vill!

En bra och enkel övning

En enkel övning jag gärna använder mig av för att träna galoppombyten är följande. Jag rider en diagonal i galopp. När jag kommer till kortsidan av ridhuset eller ridbanan lägger jag en volt i förvänd galopp. Jag ligger kvar i den förvända galoppen med min häst tills jag känner att den är avslappnad och inte hänger på innerskänkeln utan till och med flyttar sig undan innerskänkeln. I det läget ber jag hästen flytta över bakdelen och genomföra bytet. Jag ber alltid om bytet på en diagonal eller ur en förvänd galopp på volt, det viktiga är att hästen är rakställd genom övningen och att den aldrig går emot innerskänkeln. Jag vill alltså inte byta galopp från en volt till en annan volt. Gör jag det kan det lätt hända att hästen förutspår bytet och genomför det innan jag ber om bytet. Dessutom är det lätt att hästen ramlar in på innerskänkeln efter bytet och den nya volten blir då inte rund. Dessutom ökar då risken för att vi hamnar i korsgalopp. Så även om vi ska byta galopp från en cirkel till en ny cirkel är det viktigt att rakställa hästen innan bytet samt att fortsätta galoppera rakt ett par språng innan vi svänger in på den nya volten. Gör du inte det kan du få problem när du tävlar och din häst förutspår vad du är på väg att göra. Efter ett lyckat byte låter jag alltid hästen slappna av. Belöningen är a och o för att få hästen att förstå och lära sig av övningarna. När jag lyckas med ett bra byte på en grön häst går jag gärna ner i skritt, låter hästen vara och förstå att den var duktig.

Nästa artikel är min sista och i den ska jag prata om hur jag rider en rollback.

 

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …