Att bygga ridhus: material

Det finns många olika material att välja mellan när man skall bygga ett ridhus. Vi har frågat några som byggt ridhus nyligen om varför man valde just det materialet till sitt ridhus.

NR 2/2009

[private]

Johan Grundin i Skara

Hur ser ert ridhus och stall ut ?
–Vi har byggt ett ridhus med måtten 60 x 22. Längs ena långsidan har vi byggt ett stall med 10 boxar. Hela bygget stod klar 2008.
Vi valde att bygga helt i stål och plåt av den anledningen att det var billigast. Vi fick mycket för pengarna. Att vi valde plåt till väggarna var även för att det då är mindre underhåll än om vi valt trä. Vi har ljusinsläpp på båda kortsidorna och ena hela långsidan. Vi valde att bygga med totalentreprenad så leverantören av ridhuset gjorde allt. Det var smidigt och företaget skötte det mycket bra, löste alla eventuella problem som uppstod på vägen.

Christer Andersson i Svedala

I vilka material är ridhuset i Bökeberg byggt ?
–Vi valde att uppföra det stora ridhuset i limträbalkar och betong av flera anledningar. För att kunna bygga som vi gjorde var limträbalkar en förutsättning. Det är även det bästa materialet ur brandsynpunkt, det går att släcka vid brand och limträbalkar viker sig inte som järnbalkar vid hög temperatur. Limträbalkar är ett levande material som ger en naturkänsla. Balkarna är estetiskt tilltalande och med en värdegrund som är mycket hög. Limträ plus ett tak som inte smattrar i regnet får ett substansvärde som är mycket högt och idag även mycket prisvärt.
Vi valde betong till väggarna och anledningen var att man i princip får ett underhållsfritt ridhus under ca 20 år. Man får ett isolerat ridhus med ett mycket bra inneklimat, svalt på sommaren och varmt på vintern.

Styrbjörn Persson i Kristinehamn

I vilka material är ridhuset byggt i?
–Vi köpte en begagnad stålstomme från ett tälthall som var nedmonterad. Jag förlängde takstolarna så det blev 24 meter brett istället för 19. Sen längde jag på det också så det blev 60 meter långt och vi placerade ridhuset på vår stora ridbana. Vi lade isolerat plåttak på och vindduk runt om väggarna. Vi har en och en halv meter sarg inne och en kofålla vid båda ändar samt lösa grindar för kocorall inuti. Nu fungerar ridhuset utmärkt både för reining och för att rida cowhorse. För cowhorse är det perfekt att ha en längre accelerationssträcka att arbeta på.
Vi valde det här alternativet av ridhus för att kunna göra det så billigt som möjligt. Det blev nog ungefär halva priset mot att köpa ett färdigt ridhus och vi är jättenöjda med resultatet, det är luftigt, ljust inuti tack vare vindnätet  och torrt.

Om The editors

Se också

Stängsel – Säkert, Hållbart och Snyggt

Hage, inhägnad, bete, ridbana eller roundpen, har alla flera gemensamma nämnare vare sig det gäller …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

18 − tolv =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.