Foto: Mona Pihl

Att rida in och reda ut

Jag fick ett gäng med önskemål på ämnen jag tänkte beta av allt eftersom. Med början idag faktiskt. Ämnet blir “hur går du tillväga med inridning?”.

Vi börjar såhär, jag har inte ridit in såå många hästar och jag är definitivt inte utbildad. I runda slängar kanske jag ridit in 10 hästar ungefär. Sedan har jag suttit på mycket problemhästar och tillridningshästar bara för att det är kul och lärorikt. Jag har varit med och sett mycket inridning av häst och framförallt olika tillvägagångssätt. Jag har inte tagit emot hästar för inridning utan jag har köpt dem själv för att lära mig på min egen bekostnad. Eller hjälpt vänner bara för att det är skoj.

Min tävlingshäst Success som jag själv fött upp slängde jag ett schabrak på när hon var två dygn. Andra hästar har knappt varit ledtama när dem varit 3-åringar.

Tiden som blev med Success gick väldigt långsamt framåt, hennes tillväxt gjorde att saker och ting verkligen hann smältas och återupprepas. Många promenader, mycket vardaglig hantering så som att stå bunden, lastas, bli borstad och rörd över hela kroppen, lyfta fötter, ha lätta saker på ryggen, miljötränas med skrämselsaker, osv. Hon började gå med som handhäst på små rundor med ChaRie och mig när hon var runt 6 månader. Komma ifrån mamman lite. Därefter fick hon på sig min ponnys sele och tömkördes litegrann både på bana och ut i naturen när hon var ca 8 månader och framåt. Hon fick även släpa ett däck med vattenslangslinor när hon blev lite större. När hon var runt 1 år så fick hon på sig min 12″sadel som tillhör mina B-ponnys och blev ledd, longerad och tömkörd i den. Allt gick väldigt lätt med Sessan. Jag klängde lite och lade vikt i stigbyglarna. En månad innan hon fyllde 2 år så hoppade jag upp. Nemas problemas! Hon var redan styr- och bromsbar efter alla timmar av tömkörning. Vi kände varandra utan och innan, vi litade på varandra och det blev liksom ingen big deal alls.

Jag vet att många diskuterar det här med ålder och första uppsittning. Generellt vågar jag sätta mig upp på en 2-årig quarter då jag anser mig vara liten nog att få plats i en passande sadel. Jag kan inte säga vad som är rätt och fel men jag följer min magkänsla och försöker lyssna på hästen. Sessan var inte alls obekväm med mig, det var inte jobbigt mentalt för henne på det viset. Jag “satt in henne” väldigt försiktigt, tidigt på hösten satte vi gångarterna och sen fick hon ett break över vintern. Jag är noga med att få ut hästarna i skogen ganska tidigt, så när gångarterna var satta så fick hon komma ut en hel del på vårkanten där. Korta rundor men lite oftare, kanske 3-4 dagar i veckan, sedan fick hon stå två veckor, ridas en, stå en, ridas tre, osv.

När jag var 16 år hade jag praktik hos en tränare som jag har stor respekt för. Där lärde jag mig väldigt mycket och jag fick också klart för mig att en häst ska man inte påfresta för hårt innan den är 4 år. Kroppen är inte färdig innan det. Det tog jag till mig och jag utgår numer från det. Jag följde rådet på Sessan och började inte rida “hårt” på henne innan hon var 4 år. Vissa pass kanske var hårda mentalt, men jag tränade henne aldrig riktigt hårt fysiskt. Sessan tog aldrig ett bocksprång med mig under inridningen. Hon var hur cool som helst och peppar peppar så har jag aldrig ramlat av henne. Hon var nog 5 år innan någon annan satte sig på hennes rygg, men det var inga problem det heller. Hennes inridning var bara mysig och kul. Visst hade vi lite problem med att gå från gården och lämna de andra hästarna men vi lärde oss båda av det. Vi växte bara varandra närmare. Hon är en tuff häst med mycket temperament, det fick jag lära mig att behärska. Det här är varianten jag vill lägga på alla mina hästar egentligen, man hinner tänka, drömma och känna sin häst utan och innan. Man vet när den ger minsta signal om att något inte känns ok.

Sedan har vi ju ett gäng ponnyer jag köpt när de varit redo att sittas på. 3-åringar. Generellt tycker jag ponnyraser är lagom att sitta in vid 3 års ålder. De ponnyer jag då börjat med har inte påbörjats med på det viset som Sessan. Då har man en treåring som ska gå igenom alla moment som Sessan gjorde på två år väldigt snart. Då blir det ofta att hästen sprattlar lite och känner lite på grejerna. Här är kroppen redo för mer träning och jag brukar gå direkt in på 5-6 dagar i veckan och sen ställa dem på tänketid några dagar, en vecka eller två. Här känner man inte hästen lika väl, precis som hästen inte känner dig på samma sätt. Man får jobba upp en tillit, spendera mycket tid. Bara att sitta i hagen och studera hästen i flocken, gå fram och klia lite har hjälpt mig mycket med att lära känna dem. Mina andra hästar som gått i samma flock kommer alltid när man ropar och är alltid väldigt positiva till oss i familjen vilket smittar av sig till den nya. Jag brukar ofta använda mina “gamla” hästar till hjälp med de nyas träning.

Upplägget jag gjorde på Sessan går jag igenom på alla hästar jag rider in. Uppgifterna kanske inte avanceras lika mycket men grunderna gås igenom. Jag är ett stort fan av tömkörning! Det ska bli så kul att få hem Boon från betet och börja med honom lite mer. Han blev precis två i augusti så jag vill ge han den tiden på betet som finns kvar. Det blir min första hingst att rida in och jag hoppas det fungerar, annars får vi be om hjälp. Jag har ju en ganska eftertraktad karl i ryggen som alltid ställer upp om något skiter sig, min pappa.

instagram: rosieellinor 

Mini-Success
Mini-Success
Tränar styrning.
Tränar styrning.
Success 8 månader på tur.
Success 8 månader på tur.
Success 1 år.
Success 1 år.
Success 1,5 år.
Success 1,5 år. Här fick hon en större sadel, 14″.
Första uppsittningen.
Första uppsittningen.
Success på sin första koträning. 3 år gammal.
Success på sin första koträning. 3 år gammal. 
Success 2 x svensk mästare 2015.
Success 2 x svensk mästare 2015. 
Success med sin hästskötare efter en uppvisning 2016.
Success med sin hästskötare efter en uppvisning 2016.

 

Om Rosie Blomquist

Rosie Blomquist är en 25-årig tjej från Skaraborg som främst tävlar timed events; barrel race, team penning och team sorting. Hon driver Rosie B Barrelhorses och är sambo med Filip, som delar intresset för hästar och hundar.

Se också

Stoägare – Information inför Avelssäsongen

Våren är snart här och en ny avelssäsong stundar. Nya drömmar om föl väcks över …