Att skapa ett samspel


Hej där! Hoppas allt är bra med alla i dessa juletider. Det är så mysigt när julen närmar sig, fast visst hade man önskat en vit jul! Jag är tacksam för att få fira jul tillsammans med de jag älskar mest, min familj och mina djur. Att klaga på vädret känns ganska meningslöst när man tänker på de människor som kanske inte alls har någon att fira jul tillsammans med, eller som inte alls har en lika fin och kärleksfull uppfattning om just denna högtid som jag har.

Jag tänkte i alla fall skriva lite om ett träningstips idag. Finns det något härligare än att sitta på en häst som tar för sig i sitt steg och som man har ett samspel tillsammans med? Det tycker inte jag.

Att rida Timed events innebär ju att göra ett moment på en så kort tid som möjligt, du blir alltså klockad. Detta innebär höga hastigheter, snäva svängar, smidiga hästar och framförallt ett avgörande samspel mellan häst och ryttare. Barrel race som är min passion kan man väl rätt och slätt kalla kontrollerat sken. Att dessutom få timed events att se lätt ut, det imponerar på mig!

Jag jobbar som ni kanske förstått nu väldigt mycket med att skapa ett förtroende mellan mig och min partner (hästen). Det krävs att du litar på din häst och det krävs att hen litar på dig. Man möter på väldigt mycket olika underlag och det är en fördel om du känner din häst så pass att du ungefär vet hur ni kommer att kunna handskas med materialet. En del av förberedelsen är att lära känna hur din häst rör sig.

Hur gör jag då för att lära känna min hästs rörelsemönster och problemlösning av var hen sätter fötterna? Jo, jag använder mig bland annat av bommar!

Jag tycker att bommar är ett suveränt hjälpmedel. Förutom att det gynnar hästens fysik så hjälper det mig att få ett samspel i rörelsemönstren mellan mig och min häst. Man lär sig att kontrollera sin hästs steglängd på ett sjukt bra sätt!

Att lägga bommar på ett böjt spår (ex. en volt så de ligger som en solfjäder) och träna på tempoväxlingar och var man bör lägga sin häst på för avstånd är en av mina favoriter. Jag gillar även att lägga travbommar med aningens långt avstånd så hästen verkligen får sträcka ut, men det ska inte bli för svårt för hästen samtidigt som det ska vara en liten utmaning. En hårfin gräns man får lära sig att känna av. Som all annan träning så ska det vara roligt och förberett inför vad man ger sig in på.

Hästarna lär sig att lyfta på sina ben, de blir säkra på sina fötter och jag får en känsla av att de får ett bättre självförtroende vad det gäller att lösa eventuella “problem” i underlaget. Samtidigt som jag själv blir säkrare på att min häst löser situationen.

Det är kul att arbeta med bommar, bara fantasin sätter gränser. Jag går alltid efter att passa in avstånden till varje häst och köra på ett underlag som är bra för uppgiften. Det får inte vara halt när jag tränar på bommar!

När man blir lite säkrare sen kan man även höja upp bommarna. Det får igång höfter och leder på hästen ordentligt.

En annan övning som jag tycker är rolig för att lära känna sin hästs galopp  är att lägga en bom eller ett litet hinder på en linje med ett avstånd på 4 arbetsgaloppssteg till en likadan bom eller hinder. Sen börja räkna stegen, att korta upp och lägga sin häst på fem steg eller eventuellt länga på och lägga på tre steg ger mig en bra kontroll och kännedom om hästens galopp.

Att lära känna olika underlag handlar givetvis om rutin. Man träffar i princip på olika underlag på alla olika platser och man bestämmer själv vad man vill utsätta sin häst för och vad som känns lämpligt för sin gren.

Kanske ger det här inspiration till någon. Det finns jättemånga duktiga ryttare här i Sverige som håller på med ridgrenarna, de har säkert fina tips att komma med om man vill ha lite hjälp på vägen. Sedan ska man inte underskatta hoppryttarna som även de jobbar en hel del med så kallat markarbete, de har också ofta bra övningar att komma med.

Ett hett tips från mig är att lägga in lite övningar med bommar emellanåt, det borde stärka dig och din häst både psykiskt och fysiskt. Om inte annat hoppas jag att ni kommer ha lika kul som jag och mina hästar har.

/Rosie

Om Rosie Blomquist

Rosie Blomquist är en 25-årig tjej från Skaraborg som främst tävlar timed events; barrel race, team penning och team sorting. Hon driver Rosie B Barrelhorses och är sambo med Filip, som delar intresset för hästar och hundar.

Se också

Registrera din gamla quarter

AQHA gör det nu billigare att registrera din äldre quarterhorse. AQHA uppmuntrar nu tidig registrering …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två × fyra =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.