Att tänka på inför fölningen

NR 3/2009
Text: Mia Bråve  Foto: www.jangelindsqh.se

[private]


I dessa dagar infinner sig årets höjdpunkt förmånga stoägare. Det är lika spännande varje gång att få vara med om fölning. Även om det också är förknippat med en hel del extra arbete, vaknätter och en viss oro. Normalt går en fölning relativt snabbt och är avklarad på en halvtimme.
– Ston har rymliga förlossningsvägar och ett kraftigt värkarbete vilket gör att fölningen går snabbt, berättar veterinär Ursula Palm, Equimed AB i Kågeröd.
För det mesta går fölningen utan problem men vid ca 5-10% av fölningarna uppstår felläge. Det är en av de komplikationer som kan uppstå vid fölning, berättar Ursula Palm som får vara med om en hel del utryckningar under den här årstiden. Hon har några tips till stoägare vad man bör förbereda inför fölningen.
–Du bör etablera en god kontakt med en veterinär som har erfarenhet av stoförlossningar och som du kan ringa upp om det uppstår frågor eller komplikationer och som även kan rycka ut snabbt. Veterinären bör inte ha för lång resväg till dig. Det är inte alltid hästklinikens veterinärer som har störst erfarenhet av förlossningar, utan det kan ofta vara distriktsveterinärerna.
– Man bör ha sin telefon laddad och tillgänglig. Håll linjen öppen om din veterinär behöver ringa tillbaka till dig. Din bil bör vara tankad och släpet klart för att haka på. Se även till att ni alltid är två hemma om det behövs hjälp vid förlossningen. Fölet kanske behöver hjälp för att dia till exempel, eller du måste lasta för att åka iväg till sjukhus.


Ring veterinären

Ibland kan det akuta tillstånd uppstå där du direkt måste ringa veterinär i samband med fölningen. De här symptomen kan vara bra att känna till:

Om stoet läcker mjölk långt innan fölning. Det nyfödda fölet löper stor risk att få fölsjuka.

Om stoet har kraftiga krystvärkar men du inte kan se någon  fosterblåsa. Då kan man misstänka felläge eller livmoderomvridning.

Om fostrets ben eller huvud syns men inte kommer ut trots att stoet krystar. Då är det ett felläge.

Om fostrets ben går upp emot taket i slida. Då finns risk att de går igenom mot ändtarmen så att denna slits sönder och så kallad kloak uppstår.

Om det första som visar sig är likt ett tjockt rött sammetstyg istället för en blåvitskimrande fostersäck. Det är då en placentaavlossning. Det är mycket allvarligt och i värsta fall dör fölet inom bara några minuter.

Om stoet fortsätter krysta även efter förlossningen och efter att efterbörden gått. Det kommer ut något gelatinliknande tjockt och blodsprängt. Detta är livmoderframfall som är ett livshotande tillstånd för stoet.

Om fölet är svagt och inte står upp och diar inom fyra timmar. Det är tecken på fölsjuka och fölet behöver veterinärvård.

[/private]

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nitton − 18 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.