Att träna och tävla All Around – Del 1

Den här artikelserien handlar om All Around-hästen, om träning och tävling, om hur du startar din hästs träning och om vad som krävs i de olika faser som hästen går igenom under sin tävlingskarriär. Artikelserien kommer att omfatta sex delar: introduktion, första året, andra året, tredje året, juniorklasser och seniorklasser. 

text: anders och pernilla c berndtsson foto: figure 8 / anders berndtsson LuckyRider nr. 2/2016

All Around – vad är det? Låt oss börja med att definiera vad «All Around» är. Likheten med det svenska ordet allround, som avser en häst som kan göra många saker är uppenbar. Tittar man sedan i regelböckerna så har till exempel AQHA och APHA definierat utmärkelser (awards) för «All Around» och då handlar det enkelt uttryckt om att man som amatörryttare på en tävling skall samla så många poäng som möjligt i flera olika klasser för att vinna och är man openryttare finns det dessutom i regel krav på att en av dessa klasser måste vara en halter-klass (utställningsklass). 

I till exempel USA är dessa titlar också ofta kraftigt sponsrade, dels för att premiera de ryttare som startar många klasser och självklart för att tävlingarna på detta sätt får många starter och därmed blir mer lönsamma.

Uttrycket All Around används också som ett samlingsbegrepp för till exempel pleasure, hunter under saddle, western horsemanship och trail. Och nu börjar vi närma oss ämnet.

Gångartshästar

Talar man om exempelvis All Around-hingstar så menar man i regel hingstar vars avkommor är särdeles väl lämpade för gångartsklasser (det vill säga ämnade för pleasure eller hunter under saddle eller bådadera) och de grenar som bygger på detta, men de är kanske inte lika väl ämnade för till exempel reining eller boskapsgrenar.

Här är det kanske läge att faktiskt säga att «alla hästar kan göra allt», men om vi talar om specialisering så är det mycket få hästar som faktiskt är ämnade eller klarar av att göra «allt» och som alltid här i livet måsta man ju ibland välja. Det vi tänker tala om i den här serien är alltså «Hästar som är särskilt väl lämpade för gångartsklasser”.

All Aroundhingstar

Vilka hästar är då det? Vi talar huvudsakligen om hästar (quarter, paint, appaloosa) som har fysik och exteriör att kunna prestera väl i gångartsgrenar, och som följd måste de ha en mycket god exteriör, vara korrekta och starka. Är man intresserad av hunter så har dessa ofta också lite högre mankhöjd.

Så här års, inför betäckningssäsong, är det ju särskilt intressant att diskutera hingstar och ston och linjer och arv. Det finns i Sverige ett stort antal hingstar, dock rätt få som har någon större omfattning av betäckningar och riktigt få som har det vad gäller All Around. Sedan skall man ju inte glömma de möjligheter som ges att använda färsk semin från Europa, eller frusen från USA, detta kan ge mycket intressanta möjligheter.

Betyg i ordning och uppförande

Vad gäller hantering av sto och föl så skiljer sig inte All Around-hästar från andra hästar på något sätt. Alla ston behöver god omvårdnad och mat i mängder såklart för att orka föra fram ett föl. Och fölet behöver få möjligheten att genom aktivitet och rörelse bli en stark och sund individ.

Hästar skall vara hästar och behöver därför mycket fritid, men när vi är inblandade i hästens liv så är varje tillfälle du hanterar hästen också ett tillfälle för träning. Vad gäller den tidiga träningen så handlar det inte om någon omfattande fysisk träning, utan snarare om just att lära sig vad det innebär ”att gå till jobbet”, det vill säga att lära sig skillnaden på fritid respektive träning och tävling. När det är träning och tävling så koncentrerar man sig på uppgiften och anstränger sig. Det är precis som när vi i ung ålder genom skolan lär oss vissa rutiner. På samma sätt så är de första åren i en hästs liv präglade av samma sak, det vill säga de måste få ramarna som resten av livet skall gestalta sig inom. För hästens del handlar det om att den görs iordning, att hästen tas på utrustning och att den tränas och då fokuserar på övningarna och att hästen lär sig att vänta och att vänta på sin tur och därefter får den också äta och leka efter utfört arbete.

Behöver jag säga att vi också är för betyg i ordning och uppförande? Såklart behöver hästen också lära sig att umgås med andra hästar under träning och tävling. Detta är en träning som kan vara svårt att få till, i synnerhet om man är ensam. Det är ju knepigt att hantera flera hästar samtidigt, men ett sätt är att ha en unghäst uppbunden eller inspänd på träningsbanan samtidigt som man jobbar en annan häst. På så sätt kommer den unga hästen att lära sig, under ordnade former och trygga förhållanden, att det rör sig runt omkring den. Vi skall komma ihåg att det är stor skillnad för hästen på att tävla ensam i trail och på att tävla i ett stort startfält i en pleasure-klass. Allt detta och mer därtill måste vi tänka på i vår träning inför tävling.

I de kommande avsnitten i den här artikelserien kommer vi att återkomma till hur du på bästa sätt förbereder sin häst inför tävling. Vi hoppas att det kan hjälpa dig på traven och att vi ses på tävlingsbanorna!

 

Pernilla Western Pleasure, Sensational Sierra 11 årigt sto, European Champion Green Western Pleasure, EuroPaint 2015. : 

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …