Att välja tränare

Hej på er,

Ledsen för dålig uppdatering förra veckan. Jag har varit iväg på en resa för att planera min framtid med ridningen. Kom hem med inspiration och hopp. Jag tror att detta kan bli riktigt bra!!

Denna vecka har det, som ni vet, varit Spring Break. En bra arrangerad tävling på Axevalla med många startande, kul att sporten växer!! Detta var min andra tävling hemma i Sverige så det var väldigt kul för mig att få träffa några av er som representerar reining sverige. Många väldigt trevliga människor som sliter något enormt för att kunna hålla på med detta. Både imponerande och inspirerande. Att ha 22 mil till närmsta ridhus och ändå satsa på ridningen helhjärtat… Det kallar jag riktig passion!

För oss gick det väl sådär på Spring Break. Ena hästen gick inte genom vetcheck och punktering på trailern på väg hem…! Trailern klarade sig och hästen som inte gick i genom ska kollas av vet imorgon, så vi håller tummarna för att det inte är något allvarligt!

 

Att välja en professionell tränare

Att välja tränare är både svårt och väldigt personligt. För att man ska kunna tillfredsställa det resultat man är ute efter så behöver man hitta en tränare som är idealisk för både sig själv och sin häst. För mig, och jag tror att många andra känner samma, så är det väldigt viktigt att min tränare har ett genuint intresse för min ridning och min personliga utveckling som ryttare. Att han eller hon vill se mig lyckas och utvecklas.

Hur börjar man sökandet efter sin blivande tränare?

Jag tror att det är viktigt att fråga sig själv först och främst; varför vill jag ha hjälp av en professionell tränare och vad exakt är det jag vill ha hjälp med? Att sätta sig ned och definiera sina korta och långsiktiga mål är väldigt viktigt och även en bra start.

När man vet vad det är man behöver hjälp med så kan man minimera sökområdet. Det är viktigt att tänka på att precis som inom alla yrkesområden så betyder det inte att den som utger sig för att vara professionell besitter professionell kunskap inom alla områden. Ex. En ryttare som gör höga score på tävling och är bra på att visa hästar behöver nödvändigtvis inte vara specialiserad på att utbilda gröna hästar och vice versa. Utan man får se till sina egna behov och sen leta efter en tränare som är speciellt inriktad på det specifika området som man för stunden behöver hjälp med.

När man sen har fått hjälp med ex. sin “gröna häst” och vill gå vidare med att få hjälp att visa hästen, ja då kan man ju alltid byta tränare till en som är specialiserad inom det. Det är ingen fel med det! Tyvärr så känns det ibland som att man alltid måste vara sin tränare “lojal” och att det är svårt att avsluta det bra om man efter ett tag vill byta tränare. Men man kan inte stanna hos en tränare enbart för att visa sin lojalitet på bekostnad av sin och sin hästs utveckling tycker jag. Dessutom bör en professionell tränare ha förståelse för det.

Att vara en bra elev

För att man ska nå sina mål och få ut så mycket som möjligt av sina träningar så är det viktigt att förstå att allt inte hänger på tränaren. Du kan anlita den bästa och dyraste tränaren i landet men om du inte är 110% dedikerad och målinriktad så kommer du ändå inte komma någon vart. Som elev är det viktigt att man är tydlig med sin tränare om vad det är för mål man vill uppnå. Det är viktigt att man alltid är i tid till sina träningar och även alltid i tid med betalning.

Att man respekterar och tar till sig sin tränares råd… Ok, detta är mitt absolut största problem. Kanske är det för att dressyren fortfarande sitter i ryggmärgen på mig(?). Men jag har alltid mycket frågor om hur och varför jag ska göra på ett visst sätt, när jag sen barnsben blivit lärd något annat. Har man anlitat en professionell tränare så får man nog bara släppa på det och lita fullt ut på sin tränare. Alternativt byta tränare om man inte delar samma filosofi.

Det är även viktigt att vara tydlig i sin kommunikation med tränaren under ridpasset och viktigt att man ställer samma krav på sin tränare. Ett misstag händer fort och behöver korrigeras lika snabbt, så att ha en rak och enkel kommunikation är A och O.

 

När man sen valt en tränare så är det viktigt att gå in helhjärtat i det. Den första tränaren du hittar kanske inte är den “rätta” tränaren för just dig men har du ändå bestämt dig för att anlita tränaren så får du ge honom/henne en ärlig chans att hjälpa dig. Man kan alltid lära sig något av alla tränare. Sen när det är dags att byta, ja då tar du med dig det bästa tipsen och lämnar det mindre bra. Simple as that!

Skön punktering va? Haha!! Det sjuka är att vi inte ens kände något när vi körde utan det var en annan bil som såg det och blinkade in oss till vägkanten… Tur att det gick bra iaf!

I N S T A G R A M: elinorae

 

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …