Att välja utländsk hingst

LR 1/2008
Text: Åsa Wikberg  Foto: Horse & Light/Gail Bates

[private]


Nu är vi inne i den roliga, och svåra, tiden på året då det är dags att välja hingst till sitt sto. Aldrig förr har det funnits så många hingstar av amerikanska raser till förfogande i Sverige och i övriga Norden. Men trots det så väljer en del att importera semin och betäcka stoet med en utländsk hingst. Ett val som kostar både pengar och engagemang – men som kan ge tillbaka avkastning i form av en avkomma med absolut toppstam och förnyelse av avelslinjerna i landet.
Veronika och Ulf Andersson på Old Mill Ranch Quarter Horses i Trollhättan stod inför ett sådant val förra året. De bestämde sig för att importera fryst semin för att få en unik avelslinje inom pleasure i Sverige.
– Vi har god kontakt med uppfödaren Eliza Söderqvist, som föreslog att vi borde kolla på den amerikanske pleasurehingsten One Hot Krymsun.


Fryst semin

Veronica och Ulfs första kontakt med hingsten var genom en annons i Quarter Horse Journal, där fick de också reda på att fryst semin från hingsten fanns till förfogande på en seminstation i Holland. De amerikanska hingstägarna sneglar mer och mer på den europeiska marknaden och ett sätt att sprida hingstens vildhavre är just att man sluter avtal med en seminstation.
– Vi valde honom efter att vi tittat på hans avkommor, deras prestationer och hur han är exteriört. One Hot Krymsun har också ett enormt show-record och vi trodde att han skulle passa bra till vårt sto, Material Asset.


Hur fungerar det

Man betalar för ett kontrakt på ett  föl. Kontraktet ger 16 ”strån”, eller motsvarande två semineringar. En fråga som kan vara värt att ställa är om hingsten ger god spermakvalitet och hur hög dräktighetsprocent hingsten har.
– Vi frågade hingstägaren Rebecca Bailey om kvaliten och hur hög dräktighet hingsten har. Tillsammans med seminen kom också ett bevis på seminkvalitet, samt att hingsten har gett dräktighet på fryst semin.
Seminstationen måste vara EU-godkänd för att hantera importerad semin. Ska man ha fryst semin så måste mottagarstationen kontrollera stoet minst fyra gånger per dygn för att seminera vid rätt tillfälle. Detta gör att kostnaderna för insemineringen av fryst sperma blir högre än vid färsk sperma. EU-godkända seminstationer hittar du på www.sjv.se.


Seminbehållare

En seminbehållare tillhandahölls i Ulf och Veronicas fall genom företaget Equine Services. Kostnad för behållaren betalas i samband med kostnaden för semintransporten till Sverige. Betäckningsstationen i Sverige sätts som mottagare för behållaren.
– Oftast ingår levande fölgaranti som gäller till året efter, därefter får man betala ny språngavgift förklarar Ulf, men det tillkommer vanligtvis en bokningsavgift samt avgift för ny semintransport.
Ulf uppmanar till att läsa kontrakt nogrannt och kontrollera med samtal eller e-mail om det verkar lite luddigt.
– Det kan till exempel vara värt att kontrollera om det går att byta sto. Kanske stoet inte tar sig på fryst semin, då vill man ha möjlighet att byta.


Kostnader

Precis som en betäckning inom landet så medför en betäckning med fryst semin kostnader. Generellt är att ju mer eftertraktad hingst, desto högre priser.
– Först betalar man en bokningsavgift på cirka 3000 kr. Sedan kommer ett påskrivet kontrakt och man betalar resterande betäckningsavgift som kan röra sig om allt ifrån 10.000–50.000 kr, beroende av hur populär hingst det är. Därefter skickas seminen och faktura för transporten. Kostnad cirka 3000 kr. Retur av behållare Kostnad cirka 500 kr
Till detta tillkommer stationsavgift för stoet, veterinärkostnader m.m. Kostnad cirka  6000 kr, berättar Ulf och Veronica som i vår väntar tillökning då deras sto är dräktig med den amerikanske hingsten. Paret har redan planer  för nästa föl och man undersöker nu möjligheterna att göra en embryotransfer på Material Asset.
– Vi har fryst semin kvar och det är ju synd att inte använda den.
[/private]

Om The editors

Se också

Joe Leathers på 6666 ranch

På andra sidan jordklotet finns en plats där värmen får en att böna om nästa …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nitton − fyra =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.