Barry Denton – Hovslagaren som blev fotograf

När ryggsmärtorna tvingade Barry att byta jobb bestämde han sig för att bli fotograf. Ett livslångt intresse blev ett yrke som han kombinerar med träning av Quarterhästar.

barry2

Text: Åsa Björklund  Foto: Barry Denton

Barry duckar under taket på fyrhjulingen. Med vana handtag rattar han runt fordonet på stigarna som förbinder ranchens ägor. Ett par tunga mulor halvsover i skuggan under ett träd. Längre bort betar en hjord kor. Här på Bar U Bar Ranch i Skull Valley, Arizona, bor Barry tillsammans med sin fru Laurel. Tillsammans tränar de Quarterhästar, främst i cowhorse och ranch riding.

Tillhörde hovslagareliten

Inne i verkstan är det mörkt och svalt. Verktygen hänger uppradade i storleksordning på väggen. Hovslagarbänken är prydligt rengjord. Numera används den inte ofta. Barry skodde hästar under större delen av sitt liv, främst galopphästar. Hans skicklighet gjorde honom så populär att ägarna till elithästar ville ha honom med på alla tävlingar. För honom och en exklusiv grupp hovslagare var Kentucky Derby en given destination, liksom andra tävlingar runt om i USA och i världen.

– Om man kan göra en sko som passar hästen bättre kan det vara skillnaden mellan att vinna eller inte vinna, förklarar Barry.

Ryggen sa ifrån

Men ryggen orkade till slut inte zlängre. Barry är lång och vänder sig runt lite stelt. I fem års tid hade läkarna varnat honom.

– Doktorerna sade att jag inte skulle kunna gå om jag inte slutade jobba. Så jag sålde mitt företag, säger Barry med bister min.

Trots att det var ett svårt beslut att byta karriär föll det sig naturligt att bli fotograf. Barrys mormor var fotojournalist, ett ovanligt yrke för en kvinna på den tiden.

– Sent på kvällarna brukade hon sitta med en bunt foton eller en fotobok och visa mig vad som gjorde en bra bild bra. Det väckte mitt intresse och jag har alltid älskat att fotografera, minns Barry.

När han slutat som hovslagare kunde intresset utvecklas till ett jobb.

– För mig är bra fotografi svårt och jag tar många fler dåliga än bra bilder. Så det är alltid en utmaning, alltid intressant.

Naturligt ljus

Barry har ett milt sätt och väljer sina ord väl innan han svarar på en fråga. Efter att ha jobbat för en studiofotograf upptäckte Barry att han ville jobba med naturligt ljus.

– Jag har tillbringat hela mitt liv utomhus, med hästar, så jag fotar det jag gillar.

Kameran hänger alltid runt halsen när han och Laurel åker på shower och tävlingar, men han vill absolut inte vara evenemangens officiella fotograf. Det skulle vara för tråkigt att ta samma bild om och om igen, på varje deltagare.

– Jag försöker ta konstnärliga bilder eller sådana som ingen annan tar. Hästar är bra föremål eftersom de alltid förändras. Du kan titta på tio cowhorses men ingen är den andra lik

Hela reportaget hittar du i LuckyRider nr 6-2015!
Prenumerera här: https://luckyrider.se/prenumerera/

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

femton + 8 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.