Big Bengt

LuckyRider har träffat High Chaparrals skapare Big Bengt Erlandsson. En entreprenör med skaparglädje utöver det vanliga och ett brinnande intresse för vilda västern – och för att göra affärer.

LR 5/2008
Text oxh foto: Carina Kvist

[private]


Titta här, här finns oändligt med saker. Här finns maskiner och alla sorters motorcyklar. Det finns alla möjliga gamla bilar, leksaker och fickur.
– Här kan man se hur en gammal lanthandel såg ut förr i tiden och här har vi ett gammalt apotek, säger Big Bengt när han visar runt på museet inne på området High Chaparral i Småland.
Det går i ett rasande tempo och han berättar ivrigt om alla olika prylar som han har samlat på sig under alla år. Om man tar sig tid att gå runt i den 10 000 kvadratmeter stora byggnaden där alla museiföremål är utplacerade så tar det flera timmar, men det kan det vara värt. För här finns allt mellan himmel och jord. Saker man aldrig tidigare skådat. Här finns det mesta, från välsorterade lådor med spik till gamla ånglok och en gigantisk staty av Lenin.


Startade High Chaparral

Big Bengt Erlandsson är kanske mest känd för att han en gång i tiden startade nöjesparken High Chaparral. Han har också startat en av landets största handelsrörelser för begagnade maskiner, företaget Brännhylte. En sann entreprenör med en skaparglädje utöver det vanliga och ett brinnande intresse för vilda västern och för att göra affärer.
Bengt Erlandsson föddes 1922 i byn Brännhylte i Småland. Han växte upp tillsammans med sju syskon i en tid då många svenskar utvandrade till Amerika. Redan i unga år visade Big Bengt att han hade sinne för affärer och genom åren har han ensam eller tillsammans med andra dragit i gång runt tusen företag. Fascinerad av landet Amerika och alla de historier som berättades om hur emigranterna levde på andra sidan atlanten, gjorde att Big Bengt 1956 åkte över atlanten på en fyra månaders lång resa runt i en gammal bil i fyra tusen mil. Det intryck som han fick från resan och de människor som han mötte har sedan dess präglat Big Bengts levnadssätt.


Livsfilosofi

– Man ska aldrig köpa innan man har sålt, säger Big Bengt övertygande där han står i sina väl intrampade boots, cowboyhatt och en blänkande sheriffstjärna som hänger runt halsen.
– Det är när man köper som man kan se till att tjäna pengar. Det allra bästa sättet är att köpa saker efter skilsmässor, för det är ju så att fruntimmer vill inte ha något som kvinnan före har haft och då blir det billigt. Stor del av vad som finns på museet är nog köpt efter skilsmässor, förklarar Big Bengt och kastar sig snabbt över till att avslöja hur det kan gå till ute i affärsvärlden..
– Man får aldrig komma ut i världen och lukta brännvin! Men, man får heller aldrig säga nej till en sup. Det gör aldrig jag. Jag skålar men jag sväljer inte. Konsten är att aldrig svälja, men supa utav helsike! Hur gör man då undrar vi?
– Jo, säger Big Bengt och demonstrerar med att öppna skjortknappen. – Jag slår det hit, innanför skjortan. Eftersom konsten var att aldrig svälja men supa utav helsike så kan det ju ändå bli en blöt kväll, men på ett annat sätt. Big Bengt fortsätter med att säga; Brännvin torkar på tio minuter, vatten på en hel dag. – Men, det måste vara ren sprit så att det inte färgar.


Många minnen

Big Bengt är på ett skojfriskt humör  när vi träffar honom i hans bostad på High Chaparral och han berättar några gamla minnen från sina vilda affärer.
– En gång bytte jag till mig tusentals vakuumförpackade sardinburkar som datumet hade gått ut på. Jag bytte bort burkarna mot något annat och det tog inte lång stund innan telefonen ringde; Hörru du Erlandsson, dom där burkarna som jag bytte mig dom var ju gamla. Det går ju inte att äta dom!
– Är du inte klok, sa jag. Inte kan du äta dom, jag trodde du skulle sälja dom, det gjorde ju jag. Big Bengt skrattar gott åt minnet och säger..
– Det borde han väl förstått att han skulle få ont i magen om han hade ätit dom.


Driven affärsman

Som en sann affärsman så gäller det att fånga tillfällena när de dyker upp. I mitten på 50-talet så ville Televerket bli av med 200 000 obrukbara telefonstolpar. Big Bengt såg givetvis möjligheter i vad dessa kunde användas till. I mitten på 60-talet så dök nästa tillfälle upp.
– Jag fick tag på 50 hektar mark där det fanns några små 1800-tals kåkar och här skulle telefonstolparna ner i jorden, säger Big Bengt och slår ut med armarna. Ett gediget arbete påbörjades. Big Bengt hade sett hur man gjorde i Amerika för att skydda sig mot indianer och vilda djur. Man byggde ett fort och det skulle telefonstolparna användas till.
År 1966 slog Big Bengt upp port­arna på sitt fort High Chaparral för allmänheten. Inträdet var fem kronor och besökarna fick känna på livet i vilda västern. Redan då hölls det stuntshower och varje år sedan den dagen har det förekommit ett flitigt byggande på området.

Frågade inte någon

I dag finns det runt 250 stycken byggnader med hotell och stugby, restauranger, salooner, västerngata, museum, varuhus och en mängd andra byggnader och aktiviteter för att barn och vuxna ska trivas. Big Bengt byggde som han ville, utan att fråga någon. Byggnadsmaterial kom från rivningskåkar och ritningar och konstruktioner togs fram på eget sätt. Några av de byggnader som fanns på platsen vid starten av bygget finns fortfarande kvar och fungerar i dag som syateljé, sjukstuga, restaurang och café inne på området.
– Jag har aldrig anlitat en arkitekt, säger Big Bengt. Jag gör som i vilda västern, bygger av vad som finns. En arkitekt ritar aldrig in tegelpannor som har olika färger. Men de är ju bara olika för att de är olika brända och därför ger färgskiftningar.  Varför ska man inte kunna använda dem, frågar sig Big Bengt.
– Här i huset sitter dörrarna i taket och det skapar trivsel. Man ska använda sig av vad naturen har att ge. Men, man måste ha kärlek med i det hela. Det går inte att köpa sig trivsel eller lycka. Lycka för mig är att gå ut och träffa folk eller byta grejer. Men, utbrister Big Bengt, det viktigaste är friheten och att göra som man vill.
– Jag åker alltid på enkel biljett. Då kan man välja var man ska åka och när man ska resa vidare.
– Det finns alltid rum dit man kommer. Om det skulle vara fullt så kan man alltid sätta sig i en stol och se ut som att man har lite ont i hjärtat.
– Dom kan ju inte skicka ut en gammal gubbe som är nykter, förklarar han finurligt.


Inget är omöjligt

Big Bengt, mannen som ser möjligheterna och som alltid har många nya och gamla projekt på gång har hunnit med att fylla 85 år. Han är pigg och rask och munnen går i ett. Han verkar trivas med livet och visar glatt runt i hans hus som rymmer både sal och saloon. Här finns också en gammal träningsbänk om man vill hålla sig i trim och ett kontor med ett rejält gammalt skrivbord.
I taket i vardagsrummet hänger en lampa gjord av en gammal fartygsratt med ölglas som lampskärmar och på väggen hänger en imponerande samling fickur. Hela atmosfären andas kreativitet och det är många idéer som har förverkligats och prylar som har införskaffats under åren.
– Handtagen till dörrarna ska gå uppåt, då behöver man inte låsa om sig, säger Big Bengt med ett leende i mungipan. Jag har blivit stämplad som den omöjlige, vilket jag inte vet vad det är för något. Jag anser att man ska ta tillvara det som människor som levt före oss har lämnat efter sig och åstadkommit. Jag beundrar våra förfäder, de var idoga och duktiga. I dag är det alldeles för mycket TV-tittande och det gör att folk får reda på för mycket, menar Big Bengt. I vilda västern hade man ingen TV. Där levde man ihop, helt ovetande om allt elände.


Lita på sitt eget omdöme

– När jag var i Amerika träffade jag en som sålde bilar och såg ut att ha gott om både tid och pengar. Jag frågade honom rakt ut; Hur blev du rik? ”Jag har sålt bilar svarade han”. – Men det har ju varit krig över halva världen. Det har jag inte en aning om, svarade han då. Han kunde varken läsa eller skriva, men han kunde sälja.
– Tidningar skriver om allt möjligt och jag vill inte veta allt om alla och man ska inte tro allt som står.
– Jag har en tro till människan. Att starta företag går inte själv. Man måste samarbeta. Det viktigaste är att skapa efter behov och efterfrågan. Jag bygger lite varje dag och tänker inte på det. En del blir färdigt annat blir aldrig klart. Jag planerar aldrig utan gör vad som faller in.
– Det viktiga är att trivas och ha kul. Man måste göra något av egen kraft och inte rätta sig så mycket efter andra. Man måste ha en egen vilja och tro på det man gör.
– Tänk att du är i en butik och provar en klänning och så frågar du expediten, är denna bra? Det är klart att hon säger att den blir bra. Hon vill ju sälja. – Man måste lita till sitt eget omdöme. Livet är en dröm men det finns många lögnare och alldeles för många lycksökare som vill leva på andras olycka.  Dessa ska man se upp för!
Det finns många faror och den största faran är nog avundsjukan.  Den har jag fått känna på och det är nog den som kan bli min begravning, säger Big Bengt krasst. Jag tror att människan kan åstadkomma underverk om bara viljan finns. Folk får göra som dom vill och de får ha sin egen tro och jag brukar säga: Gud välsigne dig, för jag hinner inte.
[/private]

Om The editors

Se också

Ny Westernfashionbutik

Trots allt finns det ljusglimtar i våren 2020. En ny westernbutik har sett dagens ljus, …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

1 × 5 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.