Bill Cameron – En extrem Amerikansk Cowboy

Text och foto: Elaine McDonald

Översättning: Nathalie Nance

 

Bill Cameron, den uppskattade amerikanske cowboyen med devisen ”Ride hard, ride extreme”, kommer till Sverige. Bill är en erfaren tränare och genuin hästkarl från Kalifornien, och växte upp med hästar. Vid fjorton års ålder deltog han i filminspelningar och reklamfilmer. Bill har en omfattande bakgrund inom att träna hästar och ryttare.

Tillsammans med sin pappa, Denzel Cameron, arbetade han med att träna hästar i fridressyr för film och TV. Denzel var legendarisk inom hästvärlden och en av de främsta tränarna i USA inom denna speciella typ av dressyr som går ut på att träna hästar, som uppträder utan att ridas eller röras. Bill har tagit upp arvet efter Denzel och nu har han mer än fyrtio års erfarenhet som professionell hästtränare på den amerikanska västkusten. Han har jobbat i Hollywood, som tränare i frihetsdressyr, och som tränare åt kändisar. Några av hans berömda kunder är Lavar Burton, Rona Barret, Bernie Taupin, Carol King, Terrence Trent Darby, James Coburn, Michael och Amy MacDonald, Michael Jackson, Gordan Parks Jr., Irwin Yablans, Michael Lippman, Monte Montana, Glen Randall, Russ Francis och Adam/Matchbox 20. Han har medverkat i filmer och TV-serier som Familjen Walton, Lilla huset på prärien, Who’s the Boss samt Rodeo of the Stars med flera. En lång lista finns på www.naturalbornriders.com.

Legend

Bill tränade den berömda arabhingsten Xenophon, en legendarisk cutting-häst, som nu ingår i böckerna om legendariska hästar.

– I början visade han ingen särskild talang och fungerade inte tillsammans med en annan välkänd tränare. Sedan tränade jag Xenophon i sex månader i cutting. Vi vann fyra förstaplaceringar under vår första tävling, säger Bill.

Efter det deltog Bill i tävlingarna i samband med Los Angeles County Fair, där han tävlade mot några av de mest berömda cutting-tränarna genom tiderna. Bill och Xenophon fick stående ovationer genom att placera sig bland de fyra bästa i fyra olika klasser med 40-50 quarterhästar i varje klass. En sådan bedrift har inte skådats där varken förr eller senare.

Efter sina framgångar med Xenophon växlade Bill spår till reined cow horse. 1988 kom han trea i Pro-Am World Championship Snaffle Bit Maturity i Reno, Nevada. Samma år låg han i topp nationellt och vann West Coast Cal-Western Appaloosa Association Hackamore Reining Championship på “Sheza Commandart.” Trots att han deltog i ett begränsat antal tävlingar kvalificerade han “Chex Me Out Montana” till National Reined Cow Horse Association Hackamore Championship i Oceano nära Santa Barbara, Kalifornien. Ytterligare en seger var Central Coast Reining Horse Association – Open Jackpot Reining.

1997 köpte Bill den gulbrune hingsten ”Dun It For Money”, efter den berömde ”Hollywood Dun It”.

– Jag anmälde ”Dun It For Money” till den prestigefyllda Monterey National Horse Show och till den årliga Santa Barbara Fiesta Stock Horse Show and Rodeo i Open Reining. Vi dominerade tävlingen och kom därifrån med två förstaplaceringar, säger Bill.

Extreme cowboy racing en utmaning

Bill Cameron har satt ribban högt när det gäller att tävla i ridsporter. Samtidigt är han en framstående tränare och håller clinics. Bill och ”Dun It For Money” ligger för närvarande på andra plats i den nationella rankingen i proffs-kategorin inom Extreme Cowboy Association (EXCA). EXCA är sportens officiella organ i USA och det första världsmästerskapet hölls 2008.

Även om säkerheten alltid kommer i första hand, inkluderar den mångsidiga sporten reining, cutting, dressyr, hoppning, roping, mounted shooting och bågskytte till häst. Ryttaren måste visa prov på sin horsemanship, talang och snabbhet på en väl och allsidigt tränad häst.

Häst och ryttare bedöms för hur de rider an hindren, för hur de genomför hindret i sig och hur de tar sig ur det. Poäng ges för varje hinder på banan och för tid och horsemanship generellt.

Enligt Bill är extreme cowboy racing-tävlingar väldigt spännande och tar USA med storm, samtidigt som sporten blir allt populärare i Europa. Ryttarna gillar att utmana sig själva och sina hästar under tävlingarna. Deltagarna har trettio sekunder på sig att genomföra varje hinder.

Bills träningsmetod är en naturlig approach som utgår från hästens perspektiv.

– Den typen av träning ger en partner som är villig och tillfreds. Det är viktigt att hästen är villig för att kunna ta sig an hindren på ett lätt sätt och med bibehållen fattning både ute i terrängen och på banan inför publik, säger Bill.

– Jag håller mig själv ansvarig för varje steg min häst tar. Jag tvingar inte min häst att göra någonting, istället visar jag den möjligheter att lyckas. Timing är väldigt viktigt vid ridning och det handlar om att vara i fas med hästen. Jag bokstavligen andas i takt med hästen, fortsätter Bill.

Bill har en genuin kärlek till hästar och är en naturbegåvning som ryttare.

– Hästen reflekterar sin ryttare. De är inte själlösa varelser. Läs av deras kroppsspråk och få din häst att känna sig speciell. Sköt om honom och ge honom mycket tillgivenhet, säger han.

– Jag är född att rida Extreme Cowboy Race. Det finns ingenting som slår det! Utmaningen! Det är spännande att se häst och ryttare arbeta tillsammans, ta sig igenom ett hinder på tid på ett smidigt och bra sätt. Ord kan helt enkelt inte beskriva stämningen under en tävling. Jag älskar det. Jag får också stor tillfredställelse genom att träna mina elever och deras hästar. Det är roligt för mig att se dem utveckla förtroendet för sin häst, och få tävlingsframgångar. Det handlar om att ha roligt samtidigt som man förbättrar sin horsemanship, säger Bill.

Han har tränat många olika typer och raser av hästar, som vunnit mästerskapstitlar och placeringar.

Cameronb

Kommer till Sverige

Bill Cameron blev nyligen inbjuden att komma till Sverige och hålla flera clinics, och för att lära ut Extreme Cowboy Racing.

Om The editors

Se också

Shadd Parkinson – en Clintan som ridlärare

text & bilder: åsa björklund Små ljusgröna buskar tränger sig upp genom sanden på Bella …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

[bsa_pro_ad_space id="14" crop="no"]