Biolight – ljusbehandling ger healande energi

Text: Biolight / Åsa Wikberg  Foto: Biolight

[private]

En behandling som många hört talas om och som blivit framgångsrik på ”ljusets område” är Biolight. Men vad är det och hur fungerar det egentligen?
En Biolightbehandling är en form av ljusbehandling som bland annat underlättar sårläkning. Den kan även påskynda läkning av inflammationer och senskador samt ge smärtlindring. Metoden ersätter inte andra väl fungerande metoder utan är ett komplement för att påskynda läkning och återhämtning.

Ljus används

Biolight i praktiken är ett handinstrument som avger pulserande infra­rött och rött ljus. Genom ljuset får skadade eller ansträngda kroppsdelar extra energi. Därigenom underlättas exempelvis läkningen av en skada eller återhämtningen av muskler efter fysisk ansträngning.
För att en läkning av skada ska kunna ske måste kroppen ha tillgång till energi och/eller syre. Genom forskning har man kunnat visa att Biolights ljus, som består av elektromagnetisk energi, absorberas och omvandlas till kemisk energi i cellerna. Genom forskning har man även kunnat visa att tillförsel av detta ljus leder till en ökad produktion av elastin, kollagen och fibroblastceller – beståndsdelar som är viktiga för uppbyggnad av ny vävnad. Elastin är en viktig byggsten i alla kroppens kärl, inte minst i dess blodkärl. Med den ökade elastinproduktionen så ökar även kroppens förmåga till snabb läkning och återhämtning.
Man har även kunnat se att belysta blodkärl ökar i diameter och blir mer elastiska. Återbildandet av skadade kärl ökar drastiskt.
Genom att blodkärlen ökar i diameter och blir mer elastiska samt att förnyelsen av de små fina kärlen ökar så ökar även cellernas förmåga till nödvändig förbränning.
Detta betyder att en skada läker snabbare och att det sker en snabbare återhämtning efter ansträngning. Att inflammation dämpas betyder också minskad smärta vilket i sig kan bidra till läkningen. Exakt hur hela mekanismen fungerar är inte helt klarlagt. Men genom ett flertal större studier inom humansidan har man vetenskapliga bevis att Biolight fungerar. Idag används Biolight inom humanvården och har blivit en självklar del främst inom behandling av sår och trycksår. Men även inom hästsporten har man anammat Biolight då man sett att det är en metod som påskyndar läkningen av både sår och inflammationer samt dessutom förkortar rehabiliteringstiden. Den anses särskilt effektiv vid behandling av sen- och gaffelbandsskador.


Så går det till

Varje typ av skada kräver sin egen kombination av behandlingsprogram och varje program är en unik kombination av våglängder och pulsationsfrekvenser. Det finns åtta olika behandlingsprogram, vilka kan kombineras på olika sätt beroende på vilken effekt som ska uppnås. Varje program tar mellan 4,5–10 minuter att genomföra. Beroende av hur akut skadan är kan olika många behandlingar behöva göras.


Ökar på djursidan

Under de senaste två åren har användningen av Biolight på både stora och små djur ökat. Inga vetenskapliga studier har ännu utförts på djur, men ska man tro de som använder produkten så ska behandlingen ge lika bra effekt på djur som på människor. Med tanke på att biofysiken är densamma är det också vad man kan förvänta sig, menar Biolight.
Men man ska komma ihåg att syftet med att behandla med Biolight inte är att ersätta andra framgångsrika behandlingsmetoder. Bäst resultat får man genom att använda Biolight som ett komplement. Den elektromagnetiska strålningen är vid de aktuella våglängderna helt ofarlig och stör inga andra läkningsprocesser.


Tillfråga veterinär

Erfarenheter visar att det finns skador som läker effektivt med enbart Biolight-behandling men det är svårt att på förhand urskilja dessa indikationsområden utan att tillfråga veterinär och utan tillräcklig erfarenhet av att utföra behandlingar med Biolight. Man bör därför vända sig till veterinär i samband med alla typer av skador där man normalt hade tillfrågat sådan expertis.
Många kliniker använder idag Biolight som komplement i behandlingen.

Mer info: www.biolight-horses.se

[/private]

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 × 1 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.