Bob Mayhew ger insidertips – big fat zero

Vill du undvika straffpoäng, penaltys, när du tävlar reining?
Konsten att inte dra på sig penaltys börjar redan innan du startat ditt mönster, förklarar engelska domaren och tränaren Bob Mayhew.

NR 7/2010
Text: Bob Mayhew  Foto: Åsa Wikberg

[private]

Oh, tjusningen med reining och alla dessa sätt att få score zero. Från ”varför visslade inte mina föräldrar efter fyra spinn” till ”varför läste jag inte regelboken”. När du väl fått tag i rätt häst, rätt tränare och fått tävlingserfarenhet så kanske du redan nått den åldern när hjärnan börjar slöa till lite. ”Var det där tre, fyra eller till och med fem spinn?” När du är uppe i sex spins i farten som ger ett minuspoäng av domaren kanske du ska börja fundera på om du ska satsa på pleasure istället.
Oavsett hur bra varje manöver utförs så ska målet vara att inte hamna i penaltyrutan (på domarens scorekort) om du ska få en bra slutpoäng. Läs på i regelboken för att se i vilka moment penaltys utdelas. Det finns inget värre än att efter en bra ritt förlora i placering på grund av penaltys.
Först och främst – lär dig vilken utrustning som regelboken kräver. Läs på om hästens välmående och hur viktigt det är att inte använda metoder som skadar hästen på något sätt. Regelbrott mot ovanstående medför omedelbar diskvalificering – oavsett hur bra ritt ni gjorde.


Memorera mönstret

Nästa steg, memorera mönstret. Försäkra dig om att du verkligen vet vilket mönster du ska rida och hur det ska ridas. Förlita dig inte på dina medtävlande (som kanske inte ens är i samma klass som du). Du är avslöjad när du kommer galopperande in längs medellinjen när mönstret egentligen startar i mitten.
Memorera varje manöver och övergångarna däremellan. Hur många gånger har man inte sett två stora, snabba cirklar efter varandra när det egentligen skulle ha varit en liten långsam däremellan. Spins är alltid fyra cirklar åt ena hållet och fyra åt andra, men hur många gånger har man inte sett fyra cirklar två gånger åt samma håll.


Kolla utrustningen

Kolla igenom din utrustning innan du ska tävla. Trasiga träns, läderremmar som går sönder, sadlar som inte spänts ordentligt och så vidare. Om dina utrustningsproblem orsakar försening i mönstret slutar du på score zero.
En gång såg jag ett träns som gick sönder mitt i mönstret. Som tur var så var det en professionell ryttare som bara lyfte handen så att bettet och resterna av tränset placerades under hästens hals. Han fortsatte mönstret som om inget hänt och fick en bra score. Han vann faktiskt klassen trots incidenten.


Bedömning startar när ni kommer in

Nu ska vi träna på att rida in på arenan. Kom ihåg att bedömningen startar när ni kommer in och slutar när ni är färdiga med mönstret. Så rid inte in och börja med att justera dina tyglar med båda händer. Till och med att trassla ut tygeländarna får bara göras när hästen står still. Så om du har glömt fixa till tygeländarna, stanna, trassla ut dem (kom ihåg att hålla handen bakom den handen som håller tygeln). Fortsätt sedan att skritta fram till den punkt där mönstret startar. Om du gör detta medan ni skrittar är du ansvarig för en score zero. Detta har hänt de stora namnen – Todd Bergen i en Futurity final och Kay Weinrich på Americana, båda har fastnat i denna fälla ett par år tillbaka i tiden.


Skritta in

Skritta in på arenan, backa inte när ni går in eftersom det kan anses som en del av mönster och om du tar fem steg bakåt eller mer så skulle det ge score zero. Gör ingen rollback eller stopp i arenan innan du startar av samma anledning.
Om din häst bestämmer sig för att backa när ni stannat på mittpunkten för att börja mönstret, få den snabbt att röra sig ett par steg framåt. Fem eller fler steg bakåt är lika med score zero. Men om hästen tar två steg bakåt, två framåt och sedan tre bakåt så är det inte score zero eftersom domaren måste börja om räkningen efter varje steg framåt.
Om du börjar galoppera mönstret men din häst bryter av och tar ett travsteg innan ni når första markeringen så är det två straffpoäng. Men om han stannar helt, kanske för att du håller in hästen för att ta galoppfattningen igen så blir det score zero även om du inte kommit till första markeringen ännu.
Förhoppningsvis så undviker du alla ovanstående fallgropar och börjar ditt mönster med ett rent scorekort. I nästa nummer kommer vi att titta på vad som kan hända under mönstret och hur man kan undvika straff­poängen där.

[/private]

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

8 − fem =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.