Bob Mayhew: score zero

I förra numret av LuckyRider fick du lite tips hur du skulle undvika att få straffpoäng innan du ens påbörjat ditt mönster. Nu ska vi fortsätta att titta på straffpoängen – och hur vi undviker dem i reining.

NR 8/2010
Text: Bob Mayhew

[private]


Nu är du i arenans mittpunkt, redo att fatta galoppen. Har du koll på att din häst har bogen och höften på rätt plats för den galopp ni ska fatta?
Ett steg med fel galopp och du har redan fått ett straffpoäng, som följs av ytterligare två straffpoäng om du byter gångart innan du fattar rätt galopp.
Det betyder att du ligger på score 67 innan ni ens hunnit en hel cirkel.
Om du startar med fel galopp och fortsätter med samma galopp – utan att märka det, känna det eller förstå vad publiken gastar om – så får du en straffpoäng för varje fjärdedels cirkel som ni tillryggalägger.
En cirkel med fel galopp är således 4 straffpoäng, så öva så att du kan känna vilken galopp din häst har och när den har rätt galopp.
Jag såg en gång, i Oklahoma, hur fel galopp utfördes i tre hela cirklar. Det otroliga den gången var att hästen gjorde perfekta byten mellan cirklarna – till fel galopp i andra varvet. Detta orsakades av att ryttaren lutade sig över bogens insida. Som tur var – den här gången – så rättade hästen sig själv efter halva cirkeln – dock med ett enkelt galoppombyte som är ett byte med travsteg – så det var två straffpoäng för  fel galopp och även två för avbrott i galopp. När ryttaren hade gjort sina sex cirklar hade han samlat ihop 15 straffpoäng och två minus 11/2 manöver score vilket gav honom score 52 innan han ens börjat med spin och stop. Han vann inte tillbaka sin startavgift kan jag meddela.
Om du börjar med fel galopp så kan du stanna och fatta rätt galopp igen, detta ger bara två straffpoäng förutsatt att du fortfarande är i första fjärdedelen av cirkeln. MEN om du stannar och startar om galoppen efter du passerat den första fjärdedelen så får du score 0 – vilket betyder score 0 för hela din ritt oavsett hur bra den är i resten av ditt mönster.
När du rider cirkeln får du alltså ett straffpoäng för varje fjärdedel ni har fel galopp oavsett var i cirkeln detta inträffar, så se till att lära dig känna av om ni har fel galopp.
Har du inte redan förstått så kommer du snart att inse hur viktigt det är att ni tar rätt galopp från början. Tag god tid på dig, rusa inte in i något utan ta det lugnt och se till att både du och hästen är i rätt position för att fatta rätt galopp redan innan du ber om galoppfattningen.
Men det är inte bara den första galoppfattningen som är svår. Det finns andra svårigheter du stöter på i mönstret. När du rider en snabb cirkel och sedan saktar in för att rida en långsam mindre cirkel, se till att du inte tappar axeln inåt och drar hästen inåt i en mindre cirkel för då är det lätt hänt att hästen kastar ut bakdelen och antingen byter galopp eller bryter av till trav. Försök få en mjuk övergång och om hästen har en tendens att svänga ut bakdelen – håll emot med fast tryck med din ytterskänkel bakom sadelgjorden. Om du glömmer svänga av till din mindre cirkel – dyk inte in i den så det syns att du gjorde ett misstag. Istället kan du mjukt och följsamt göra en mindre cirkel av din stora. Låt domaren tänka ”det var en stor mindre cirkel” och ge dig en bedömning därefter (a decreased degree of difficulty) istället för att han ska tänka vilken hemsk form det blev på den cirkeln. Du kan faktiskt spara 1/2 – 1 straffpoäng på att göra en kvick evaluering hur du ska rädda situationen den tiondels sekunden när du inser att det blir fel.
[/private]

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

14 − elva =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.