Brody Fitch

World Champion vinnaren Brody Fitch, 19 år, är son till Todd Fitch som ni kunde läsa om i förra numret i Lucky Rider. Brody bor ute på vischan i Arbon, Idaho där han på fritiden jobbar på sin pappas ranch och tävlar inom reined cowhorse och kalvroping.

LR 7/2009
Text och foto: Nicolina Wikberg

[private]


Brody började rida som litet barn då hans mamma Juli och pappa Todd brukade sätta honom i sadeln tillsammans med dem. Som en tvättäkta amerikansk ranchkille började han rida rodeo, han bockhästar och ropinggrenar. Numera rider han även cowhorse, som hans pappa började hjälpa honom med. Jag frågar Brody vad det var som fick han att börja med ridningen:
– Jag red mycket här hemma på ranchen när jag jobbade och jag antar att det var så jag upptäckte mitt ridintresse. Min favoritgren är reined-cowhorse. Jag gillar att visa upp min bridle horse och jag gillar utmaningen att få hästen att bli bättre, det är bara väldigt roligt. Fencework gillar jag mest för att det är så mycket fart och din häst måste verkligen anstränga sig.
Brody tävlar också inom rodeo i kalvroping. En kalv är instängd i en box, sedan släpper man ut den och försöker fånga den med lasso runt nacken från hästen.
Det här året blev Brody NRCHA Stallion Stakes Youth Bridle Champion och NRCHA Derby Youth Bridle Champion i Texas med Babe (hans bridlehäst), 2008 blev han Youth Bridle Snafflebit Futurity Champion och World Champion. Brody har också vunnit All around titel på High School Rodeo i sitt distrikt två år i rad.
Berätta lite mer om din häst Babe
– Hon är 10 år, hon föddes inte här utan vi fick henne när hon var runt 1 år. Hon var den första hästen som min pappa lät mig hjälpa till att träna. Både jag och pappa tävlade henne i snafflebit, jag var nog runt 8 då. Jag och pappa tog henne till hästshower,  han tävlade henne i futuritys och jag i youth klasserna. Jag vann min första bältesbuckla med henne och efter det så forsatte vi tävla. Hon blev min ropinghäst och jag ropade kalvar med henne i fyra år under highschool. De senaste åren har jag börjat ropa med henne igen. Hon är riktigt elak, hon sätter verkligen respekt i kalvarna och spänner bak öronen om de kommer nära henne. Men hon ger alltid 100 procent och försöker alltid göra som du vill, hon är riktigt ärlig och försöker aldrig fuska, hon stannar väldigt hårt och är duktig på att cirkla kalvarna.
Hur kan du vara så bra redan så tidigt?
– Jag vet inte om jag är så bra säger Brody med skratt i tonen. Men jag antar att det är för att jag började rida så ung, och min pappa har hjälpt mig. Jag har verkligen gått in för det och arbetat hårt för att få mina mål uppfyllda. Jag är lyckligt lottad att min pappa tränar hästar så att jag har en arena och alla saker jag behöver. Och vi har haft många bra hästar.
Brody berättar att det känns bra att jobba tillsammans med pappa Todd på ranchen. De kommer bra överens och han säger att det kan kännas skönt när man har någon som kan hjälpa en och säga till vad man gör som är bra och dåligt.


Livet på landet

Överallt runt Fitch Ranch är det stora kulliga fält och det är tyst och stilla. Det är några kilometer till närmsta granne som faktiskt är Brodys farmor och farfar.
– Det är härligt att bo här. Det är skönt att man inte måste bo i en trång stad. Här kan man göra vad man vill, man kan rida sina hästar hur långt man vill och man kan gå omkring på bakgården utan att folk stirrar. Det enda negativa är att det kan kännas lite för långt in till stan ibland.
Hur mycket tid spenderar du på att träna och arbeta på ranchen?
– Jag tränar mest här hemma, jag pluggar på Idaho State University så jag spenderar mycket tid på skolan men nu är jag ledig över sommaren så nu har jag tid att träna mycket.
– Jag studerar business (ekonomi) , så ifall det inte funkar med att träna hästar hela livet så har jag något att falla tillbaka på. Den här sommaren arbetade jag en tid hos Jake Telford och jobbade med en kille som heter Rob Lagergren som faktiskt är från Sverige. Vi hade jätteroligt ihop och jag vill tacka honom för den hjälp jag fått och det han lärt mig.


Farlig sport

Tyvärr är det inte alltid lika roligt med tävlingar. Brody bröt sin fot junior year i High School när en saddle bronk föll över och krossade den. Fem ben i foten gick sönder och Brody var tvungen operera den tre gånger. Som tur är så läkte den och blev helt återställd, förutom att den brutna är lite större än den andra foten. Han bröt benet samma år också när han blev avbockad från en saddlebronk och hästen trampade på benet. De två olyckorna fick Brody att sluta med bronck ridningen som han satsat på under fyra år.
Men inte heller cowhorse är ofarligt fick Brody erfara i våras när hans häst under en tävling snubblade över kalven i fence work och slog en kullerbytta med Brody på ryggen. Som tur var gick det bra den gången.
– Men jag lärde mig den hårda vägen hur viktigt det är att hästen absolut inte får luta sig emot kalven i farten, berättar Brody.
Under träningen ser vi också hur Brody mitt under den snabba fence worken stannar upp sin häst och backar den för att tala om att den är ute på hal is när den lutar mot kalven.
Men trots riskerna så tycks Brody ha hittat vad han vill arbeta med. Det är på hästryggen han trivs bäst.
– Jag älskar att jobba med hästar och jag hoppas på att jag får fortsätta göra det länge.

[/private]

Om The editors

Se också

Till Alla Svintuffa Ungdomar

Working Cowhorse är en tuff klass, med många svåra och snabba moment. Det krävs en …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

11 + 17 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.