Brown Hill Quarter Horses

De är danska mästare, klubbmästare, ”rookie of the year”, ”trophy 

winner” och EM-mästare. Unga syskonparet Patrick och Isabella 

Capobianco brinner för Reining och har erövrat många fina 

titlar tillsammans. På Norra Själland tre mil från Köpenhamn 

ligger deras ranch Brown Hill Quarter Horses. Här tränar de 

dagligen och här driver familjen Capobianco också exklusiva 

westernbutiken Brown Hill Horse & Lifestyle.

Text och foto: Lena Holmgren

 Om det pratas häst runt middagsbordet hos Capobianco´s är det inte så konstigt. Alla fyra i familjen rider och är intresserade av hästar. Syskonen Patrick, 21, och Isabella, 18, älskar att tävla och har gjort sig ett namn både i Danmark och i Sverige. Hjärtat klappar för Reining. Stöttande föräldrar, duktiga tränare och en massa eget hårt arbete förstås, har mer än en gång placerat syskonparet i toppen av resultatlistorna.

Med charmigt leende och fast handslag hälsar Patrick välkommen till gården och Brown Hill Quarter Horses. Mamma Gitte och pappa Marco dyker också upp, men Isabella lyser med sin frånvaro.

– Min syster är på skolresa och kommer inte hem förrän i eftermiddag. Hon var ledsen för det. Men å andra sidan får jag en chans att snacka för oss båda, skrattar Patrick och lägger upp en triumferande min.

Håret är mörkt och tjockt och de bruna ögonen glittrar i solskenet. Det är pappas sydländska färger som dominerar, Marco kommer ursprungligen från Italien. Danska mamma Gitte däremot är nordiskt blond.

Pallino och Shay blev starten

Det var Gitte som för femton år sedan introducerade man och barn i ridning. Redan efter två år på traditionell ridskola skaffade familjen sin första häst.

– Syrran var fem och jag åtta när vi åkte för att titta på Pallino, en arabkorsning. När jag skulle provrida honom drog han iväg med mig i full galopp. Men jag höll mig kvar och än i dag kan jag säga att det var en av de häftigaste ritter jag någonsin upplevt. Försäljaren blev dock förskräckt, men alldeles i onödan. Den hästen ville jag ha.

Med den palominofärgade halvaraben startade familjen Capobianco sin westernkarriär. Marco ville rida Reining och hans entusiasm smittade av sig på barnen som också föll för denna roliga men samtidigt svåra disciplin.

– Plötsligt var vi fyra stycken som skulle dela på Pallino, var och en på sitt sätt. Han kunde galoppombyte men hade aldrig lärt sig spinn och stop. Det dröjde inte länge förrän vi insåg att vi måste skaffa en häst till.

På quarterstuteriet Tuse Creek Ranch i Holbaek hittade de, efter mycket letande, Impressive Majority eller Shay som hon kallas. Ett bra köp som man aldrig har ångrat. Fuxstoet hade alla kvaliteter och egenskaper som behövdes för att ge den Reining-hungriga familjen en knuff i rätt riktning. Syskonen Capobianco har under åren haft stora framgångar tillsammans med Shay.

– Hon har varit en riktig superhäst, vill verkligen göra rätt och vara ryttaren till lags. 2008 vann Isabella NRHA EM 13 & under och NRHA.dk DM  Youth med henne.

Tillräckligt bra hästar

Pallino och Shay finns kvar på Brown Hill och är nu hedervärda 27 respektive 20 år. I dagsläget har hästskaran utökats med ytterligare fem quarter. Samtliga är anpassade för Reining men tävlas även i Trail och Western Riding.

– Vi har riktigt schyssta hästar. De kanske inte har kapacitet att bli World Champion, men med skandinaviska mått mätt räcker de till, tycker Patrick och menar att har man inte plånbok att köpa superhästar från USA så får man kämpa och göra det bästa med det material man har, vilket också är mycket lärorikt.

Han visar in i stallet. Här är prydligt och välstädat. Möjligen har budskapet på anslagstavlan del i det – Din Mor arbejder ikke her, Ryd op efter dig selv- står det med vita bokstäver på röd botten.

Boxarna är tomma, samtliga hästar är ute i hagen. Familjen Capobianco har bott på gården i fem år och trivs fantastiskt bra med möjligheten att ha hästarna inpå knuten. Här är lugnt och fridfullt och i den lantliga miljön runt omkring breder böljande åker- och hagmark ut sig åt alla håll. Gården heter egentligen Brunhöj men har fyndigt döpts om till den westerninriktade verksamhetens mer passande namn, Brown Hill. Tidigare ägare hade också djur, men av en annan karaktär. Man bedrev minkfarm här.

– I samband med flytten hit ville vi bygga ridhus, men i Danmark är det svårt att få bygglov för det. Vi fick dispens tack vare att minkladorna kunde rivas och istället ge plats åt vårt efterlängtade ridhus.

Anpassat för Reining  

Quartrarna Shay, Shu Bobking och RT Smart Peppy Time (RT) hämtas in från hagen för en kortare ridtur i närliggande omgivning. Gitte, Marco och Patrick skrittar iväg på grusvägen, sida vid sida på en buckskin, en skimmel och en fux. Det ser härligt ut.

Tillbaka igen erbjuder Patrick en uppvisning i Reining. Hans tävlingshäst RT får på sig benskydd och det bär av till ridhuset strax nedanför stallet. Den rymliga hallen, 25 x 50 m, är ljus med många tak- och väggfönster. Här är underlaget helt anpassat för Reining.

– Vi har varit noga med det och anlitat en entreprenör för ändamålet, hård lera i grunden och sand och lera ovanpå. Hästarna halkar inte i galoppen på volterna och materialet gör det lätt för dem att stoppa.

Balanserad i sadeln sätter Patrick igång sin häst, först i låg form, sedan mer samlad. RT behärskar sina manövrar, galoppombyten, rollbacks, spinn och så avslutas passet med ett par tjusiga stoppar där sanden står som en kaskad. 2009 vann ekipaget NRHA Open Ride in Trophy med hela 72 i score.

– Utmaningen och det häftiga med Reining är att få en så lyhörd häst som möjligt. En häst som lyssnar 110% på dina hjälper, både i de lugna och i de mer fartfyllda momenten. När det fungerar som bäst ska det svåra se enkelt ut.

Brownhillb

Aktiviteter på Brown Hill

Intresset för westernridning ökar stadigt i Danmark, berättar Patrick. Ett trettiotal klubbar finns i landet och själv är han styrelsemedlem i Dreamland Western Riders.

– I morgon ska vi ha ett litet event här, ”a small trail day”. Flera ekipage kommer hit för att prova på de olika momenten i Trail. Men klubben handlar inte bara om ridning, vi fokuserar mycket på att ha kul tillsammans och på att äta gott, gastronomiskt gott.

Några gånger om året kommer också tränare till Brown Hill för att hålla clinics. En av dem är den välmeriterade, holländske reiningryttaren Jurgen Pouls.

– Jurgen är lite av en förebild för mig. Han är så lugn. Det ser ut som han sitter i sadeln och gör ingenting, ändå får han hästarna att jobba för sig. Jurgen är dessutom en duktig lärare, pedagogisk utan att snacka för mycket. Han står inte och skriker hela tiden, gör si eller gör så, utan granskar och ger råd när det verkligen behövs. Men har du en fråga kommer svaret på direkten.

Syskonrivalitet?

Efter en trevlig fikastund i familjen Capobiancos smakfullt inredda kök åker Marco och Gitte för att hämta Isabella. Jag passar på att fråga Patrick hur det är med syskonsämjan och om det förekommer någon rivalitet då och då.

– Folk brukar säga att jag har stort tålamod. Men om det är någon som kan få mig att gå i taket så är det Isabella. Hon vet precis vilka knappar hon ska trycka på. Och gällande rivaliteten, jag älskar att vinna, är en riktig tävlingsmänniska. Nog kan det vara en nagel i ögat ibland när det går bättre för Isabella. 2010 var ett dåligt år för mig. Jag vann ingenting, blev slagen av min syster hela tiden, skrattar han och medger att lillsyrran har bättre flyt just nu.

– För mig går det utmärkt på träningarna. Men när det blir tävling missar jag galoppbyten, rider fel mönster, gör något extra varv i spinnen och så vidare. Antagligen beror det på mina tävlingsnerver. Medan Isabella inte alls blir nervös så blir jag det desto mer. Jag måste lära mig att slappna av.

Nog är Patrick lite väl självkritisk. För under åren har han åstadkommit många fina resultat, bland annat blivit Dansk mästare och 2009 kom han femma på NRHA youth EM med en häst han tränat helt själv, quartern Oaki Docy Dime.

– Jodå, visst har det gått bra och nog är det väl så att det måste gå bakåt ibland för att kunna gå framåt igen, säger han, funderar en stund och fortsätter. En egenskap jag har är att jag analyserar väldigt mycket. Tänker hela tiden på vad jag gör och varför. Det är både till för- och nackdel i ridningen.

Vid sidan av reiningen

Under tidiga tonår var siktet inställt på att bli reining-stjärna, en ny Schmersal eller Flarida. Nu har han sänkt ribban en aning och tar det hela lite mer med ro.

– Min vistelse i USA 2009 gav en tankeställare om hur svårt det är och vilka omständigheter som krävs för att nå toppen. Du måste verkligen viga ditt liv och helst ha väldigt gott om pengar. Vad händer om du blir skadad, vad gör du då, om du bara kan reining? Jag har valt att skaffa mig en kunskapsbas vid sidan av reiningen och läser nu vid Köpenhamns Business School. Men det är mycket självstudier, så jag kan rida ungefär som förut.

I skolan har Patrick nytta av sin analytiska förmåga. Det har han även i sitt andra intresse, som avslöjas först efter lite tjat. Han spelar Warhammer, ett strategiskt figurspel som spelas med armeér av egenhändigt målade, tre centimeter höga plast- och tennfigurer. Barnsligt? Nja, det finns faktiskt medelålders som är helt sålda på detta kreativa roll- och krigsspel.

Erfarenheter från USA

Han håller på sin integritet men är samtidigt öppen och lättpratad. När danskan blir svårbegriplig övergår Patrick smidigt till engelska. Två gånger har han blivit uttagen att delta i Youth World Cup, 2004 i Australien och 2006 i USA. Och efter gymnasiet gick drömmen i uppfyllelse om att åka till USA och studera de riktigt stora namnen.

– Under två och en halv månad jobbade jag hos professionella reiningryttaren Craig Schmersal i Oklahoma. Jag fick inte betalt men bodde och red gratis. Det viktigaste jag tog med mig hem därifrån var hur man driver ett träningsstall, hur man lägger upp kort- och långsiktiga program för varje häst och att aldrig rida utan att ha en plan. Jag snappade också upp Craigs specifika grooming-program. Hur man tvättar, fixar man och svans och förbereder inför tävling, samt vilka produkter som fungerar bäst, säger Patrick.

Westernbutik på gården

Sedan decemeber 2010 driver familjen Capobianco westernbutiken Brown Hill Horse & Lifestyle. Det var Isabella som tog initiativet att starta butiken i samband med att en av gårdens tre uthyrningslägenheter blev ledig. Inhyst i den gulrappade, vackra byggnaden mellan boningshus och stall finns nu ett brett sortiment av kvalitetsprodukter för både häst och ryttare. Man har varit noga med urvalet.

– Jag lärde mig massor om utrustning i USA, hur du tjänar på att köpa kvalitet som håller i längden. Har du vettiga prylar som är rätt anpassade vet du att det inte är utrustningen det är fel på om något går snett. Med hästar måste man vara supernoga. Ett litet misstag kan ta lång tid att rätta till, säger Patrick klokt och påpekar att det är roligare att spendera pengar på bra produkter, förebyggande åtgärder och tävlingar än på veterinärer.

Gillar att tävla i Sverige

Familjens bil svänger in på den singlade gårdsplanen. Det är Isabella som anländer. En glatt leende tjej kommer till mötes. Hon har samma färger som sin bror och snart står det klart att hon även är lika vältalig och artig som honom.

– Fast hon gillar skvaller, viskar Patrick leende och utom syrrans hörhåll. Men han ändrar ordval och menar att Isabella är en väldigt nyfiken person. Och det är ju faktiskt en lysande egenskap att ha med sig i livet.

Isabella berättar att vid sidan av gymnasiestudierna är det hästarna och ridningen som tar all hennes tid. Som tävlingsryttare är hon kvar i ungdomsklass till sommaren 2012. Sin ringa ålder till trots har hon en gedigen meritlista, inte minst tillsammans med den fjortonåriga Holland-importen JR Shu Bobking.

Snart väntar nya utmaningar för syskonen Capobianco som i år bland annat tävlat på Just Slide no.6 och World Reining Finals på Bökeberg i Svedala. På WRF blev Isabella CRI Junior Champion på JR Shu Bobking och Patrick blev Reserve Champion i CRI 1* på RT.

– Vi gillar att tävla i Sverige och det är alltid lika roligt att vara på Bökebergs fina anläggning. VM var fantastiskt spännande, både att tävla själva men också att studera den proffsiga världseliten.

Gemensam dröm

Trots att det var mamma Gitte som drog in övriga familjemedlemmar i hästvärlden så är det hon som rider minst idag. Pappa Marco ägnar lite mer tid på hästryggen och har dessutom avancerat till hovslagare, fast bara för hemmabruk. Båda föräldrarna stöttar sina ungdomar så mycket de kan i deras utveckling.

Patrick och Isabella kanske inte delar varandras åsikter om allt, vilka syskon gör det? Men de gillar varandra och två saker har de verkligen gemensamt, intresset för Reining och drömmen om att få ett bra jobb, så att de kan rida och tävla även när de blir äldre.

 

För mer info: www.brownhill.dk

 

Fotnot: Just Slide no. 6 : Isabella vann NRHA.dk Youth reining och NRHA 14-18 på JR Shu Bobking och fick en 5. plats i NRHA Non Pro Morrison Bronze Trophy på JR Shu Bobking, och Patrick fick en 3. plats i NRHA Open Morrison Bronze Trophy på JR Shu Bobking och 3. plats i NRHA Non Pro Morrison Bronze Trophy på RT Smart Peppy Time. FEI Reining World Final: Isabella CRI blev Junior Champion på JR Shu Bobking, och Patrick blev Reserve Champion i CRI 1* på RT.

 

Om The editors

Se också

Unghästträning med Walle Wass del 1

Waldemar Wass och unghingsten Silver Sacramento. En serie i 20 delar där Waldemar Wass får …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 × ett =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.