Bygg Säkert, Agera Säkert

Test: Mia Kristofferson

Foto: Produktbilder

 

Det finns många sätt att se på säkerhet kring djuren och det finns många bra produkter på marknaden som kan hjälpa oss att skapa en säker miljö i stallar, ridhus, hagar och transporter.

Vi tog kontakt med några företag som är proffs i branschen och fick deras tankar och idéer i ämnet. Det vi först tittat på är byggnation av ridhus. Det finns idag ett flertal företag som jobbar med nyckelfärdiga lösningar och fördelarna är många. Du kan vara säker på att materialval och konstruktion motsvarar alla tänkbara föreskrifter och säkerhetskrav. Själva bygget blir både snabbare och smidigare och inte minst säkrare.

Bygger man själv saknar man ibland kunskap på vissa områden. Man kanske använder undermålig utrustning eller maskiner som är anpassade för hemmabruk. Inte alltför ovanligt är det klassiska höjdproblemet när man håller på med stora byggnader. Vi är säkert en och annan som struntat i att hyra in byggställningar eller riktiga liftar när vi arbetar med tak eller gavlar. Istället tar man sin traktor eller lastmaskin och hissar upp sin partner i skopan. Just denna tämligen vanliga manöver är en av de mer frekventa orsakerna till olyckorna som händer både på våra hästgårdar och lantbruk. Om man bygger själv är detta en viktig bit att kalkylera med. De tusenlappar riktiga ställningar eller liftar kostar är ändå en liten slant i det hela.

byggb

Tidsödande

Tiden är som alltid en viktig aspekt när det gäller stora byggprojekt. Väljer man nyckelfärdiga lösningar, är allt klart på mindre än ett par månader. Detta gör att man undviker problem med exempelvis frostsprängningar, hala takplåtar, eller kanske till och med skador på stommar om dom ännu inte hunnit bli täckta när vädrets makter visar sig från sin sämsta sida.

När man bygger själv har man i regel ett annat arbete att sköta dagtid och därför blir  de få arbetstimmarna man har över förlagda på en mycket längre tid. Precis som med det mesta är också trötthet en risk både för farliga misstag, men också att man gör fel och kanske glömmer någon vital del eller att dra en avgörande bult. Har man med alla aspekter är det naturligtvis lättare att planera bort dom här bitarna, men många gånger blir det ändå inte speciellt mycket billigare. Till exempel Borgas Quick & Easy system ger en färdig hall med full garanti både på material och konstruktion på mindre än sex veckor. Att välja en sådan lösning ger  dig större utrymme för viktig ledig tid men också en garanti på att allt blir rätt och säkert utfört.

Gäller allt

Detsamma gäller alla gårdens byggnader eller ytor. Anlitar man en kunnig entreprenör eller väljer att köpa produkter eller tillbehör från en för ändamålet specialiserad leverantör, slipper man mycket jobb, huvudbry och många gånger blir det billigare i slutändan. För det är ju inte bara vid själva inköpstillfället investeringen ska göras. Många av de produkter som finns färdiga att köpa är tillverkade i material och beslag som är både beprövade, miljöanpassade och dessutom godkända för ändamålet. Med allt högre krav från både djurskyddsmyndigheter och försäkringsbolag är det viktigt innan man bygger nytt eller bygger om att man tittar även på detta. Inte alltför sällan hör vi talas om nyrenoverade eller till och med helt nybyggda stallar får underkänt vid en besiktning. De flesta svenska företag har stenkoll på regelverket och kan därför vara behjälpliga även här. Vill du vara 110% säker brukar en dialog med djurskyddet i ditt län och ditt försäkringsbolag löna sig.

Företag som exempelvis Gebo som tillverkar dörrar, fönster galler och beslag för gården, besitter stor kunskap och har ett sortiment som är anpassat för avsedda ytor. Gårdens byggnader kräver ju inte bara säkerhet som gör att dom är säkra att vistas i, dom ska helst hålla inne djuren och ute exempelvis tjuvar eller andra objudna gäster.Här är det viktigt att se över bitar som låstyper, eventuella larm eller kameror. Oavsett vad man gör för åtgärder i gårdens byggnader är just säkerhetstänkandet det som styr hela projektet, både före, under och efter.

Om The editors

Se också

Stängsel – Säkert, Hållbart och Snyggt

Hage, inhägnad, bete, ridbana eller roundpen, har alla flera gemensamma nämnare vare sig det gäller …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

[bsa_pro_ad_space id="14" crop="no"]