Cora Kümmerling

Utanför tävlingsarenan lever hon samma liv som vilken tonåring som helst. När hon däremot sätter på sig hatten och fattar tyglarna är hon en skicklig tävlingsryttare som kan få det mest rutinerade proffset att höja på ögonbrynen. Under sin korta tävlingskarriär har Cora Kümmerling redan hunnit kamma hem flera medaljer på europanivå och hon följer nu sina föräldrars fotspår mot framgång!

cora2

 Text: Jason Patterson, foto: Anna Patterson

Regnet faller kraftigt mot vindrutan från mörka moln som vilar tungt över det sagolika landskapet och de gröna vida fälten kring Vadstena. Vi är på väg för att träffa senaste stjärnskottet inom Svensk westernridning, Cora Kümmerling.

En del av familjens framgångssaga

GPSn leder oss genom en hög praktfull allé när det helt plötsligt slutar att regna. De illavarslande moln som har följt med hela resan viker sig undan för solen som uppenbarar sig. Det känns nästan som den heliga Birgitta själv välkomnar och vi befinner oss plötsligt på Arneberga Gård där familjen Kümmerling har sitt hem.

För många är dom kanske okända då familjen tävlar nästan enbart utomlands, men när man pratar om All Around grenar; Western Pleasure, Hunter Under Saddle, Trail m.fl., så kommer namnet Kümmerling utan tvekan att dyka upp i diskussionen.

En meriterad familj

Arneberga gård liknar ett himmelrike för både häst samt ryttare med ett stort bostadshus med anor från 1600-talet, stallbyggnad, utebana och ett långt elegant ridhus som fångar blicken. Vårt kringtittande avbryts snabbt då ljudet från en maskin hörs.  En traktor rullar långsamt upp på gårdsplanen, i hytten sitter inga mindre än Cora och pappa Thomas Kümmerling som precis har lastat av gödsel. Vi hälsas välkomna av far och dotter, som skakar av rusket efter en morgons arbete i stallet.

Cora har ett starkt handslag för en ungdom på 14 år med ett stort hjärtligt leende som lyser lika starkt som solen över oss.  Första intrycket av denna ryttarinna är ödmjukhet, genuin artighet och ett otrolig lugn som inte alls är det jag hade trott av en tonåring som redan vid 14 års ålder har goda anledningar att vara hur kaxig som helst.  I sin korta men framgångsrika karriär på tävlingsbanorna har Cora redan plockat hem fem medaljer på det Europeiska Mästerskapet för Quarterhästar, varav tre är guld. Hon tävlar även regelbundet mot Europas elit i All Around Grenarna i båda ungdom och Openklasser vilket har resulterat i 10 medaljer från de internationella Tyska Mästerskapen.

Vi följer den långa stallgången med boxar som står tomma just för dagen till ett rum i anknytning till stallet där pappa Thomas har dukat fram fika. I rummet där vi sitter är väggarna prydda av rosetter, medaljer samt annat som påminner om att denna familj har skördat sin del av framgångar inte bara i Sverige utan också i Europa.  Familjen Kümmerling, som är nyss hemkommen från en tävling i Tyskland, är inga nybörjare inom westernridning.  Coras mamma, Åsa, har ridit i princip hela livet men började med westernridning redan tidigt på 90-talet. Åsa Kümmerling har i sin tur kammat hem sin del av medaljer under åren och är läkare till vardags.

En konkurrent att räkna med

Jag som känner till Coras meritlista blir något häpen när hon förklarar att hon har bara blivit intervjuad en enda gång, av Tysk TV. Mindre paff blir jag inte när jag ställer min första fråga:

– Hur länge har du tävlat?

– I tre år, svarar Cora.

– Ponnyer har jag haft sedan jag var liten förstås men jag har bara ridit och tävlat de stora hästarna sedan jag var 11. Det är tävling som har drivit mig sedan början, fortsätter hon.

Med tre talangfulla tävlingshästar i stallet, Flashy All the Time,  Don’t Skip it Up och Don’t Dress Me har Cora nu tävlat i tre år i Trail, Western Pleasure, Horsemanship samt Hunterklasserna och har etablerat sig som en konkurrent att räkna med oavsett vart hon dyker upp.

Hennes korta karriär har gått spikrakt uppåt, men hennes debut på tävlingsbanan visade sig vara allt annat än en dans på rosor och inte lika smidig som man skulle tro.  Coras starka ambition och envetenhet sattes på prov på hennes allra första tävling.

– Ja det var en läskig händelse på EM 2012, förklarar Cora. Jag red vår Hunterhäst Flashy i youth-kvalet med ett 30-tal andra ryttare. I slutet av klassen i sista galoppen så spookade hästen vid sidan av Flashy.  Tyvärr blev även han rädd, drog iväg och bockade. Jag blev väldigt rädd och chockad men drog in honom på en liten volt så att han skulle sluta. I sista traven så rann tårarna ner för mina kinder både av rädsla och besvikelse över förlusten av medalj.

– Men händelsen har gjort mig mer uppmärksam och inkännande av hästens signaler, fortsätter hon.

Den incidenten hindrade inte den envisa unga ryttaren och några månader senare stod hon som vinnare på Q12 (DQHA mästerskapet) i Aachen som guldmedaljören i Youth Hunter Under Saddle där hon slog ingen mindre än den dåvarande Europeiska Mästaren. Men det var bara en försmak av Coras kapacitet och redan året därpå, 2013, kammade Cora hem sin första medalj på EM i Youth Hunter under saddle ombord Flashy All the time.

– Min första guldmedalj på EM är höjdpunkten i min karriär än så länge, och att vinna mot ungdomar som var så mycket äldre än mig var storslaget, säger Cora

Under 2013 vann hon även guld på Q13 i Aachen i Youth Western Pleasure, och blev även bronsmedaljör i Youth Hunter Under Saddle. Men inga av de föregående åren skulle kunna jämföras med 2014 då guld haglade över den skickliga ungdomsryttaren med bl.a  EM Guld i Youth Trail, Guld i Youth Pleasure, Guldmedalj på Q14 i Youth Hunter Under Saddle och blev Golden Series Champion i trail som även är en Opentävling.

Hela reportaget hittar du i LuckyRider nr 7-2015!

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

14 + 1 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.