Cowboyhatten

Det finns få objekt i den amerikanska kulturens historia som bär samma ikoniska vikt som cowboyhatten. Det är nästan det enda klädesplagget som kan bäras var som helst i världen och få ett omedelbart igenkännande. Det finns ett gammalt cowboy ordspråk som säger ”Det är det sista du tar av och det första som märks”.

 Text: Astra Koetsier Foto: Steve Thornton, www.istockphoto.com

Vem du än är och var du än kommer ifrån så händer det något speciellt när du sätter på dig en cowboyhatt på huvudet. För en kort stund är du delaktig i ett äventyr, du transporteras till ett annat tidsrum där västern inte bara var en plats utan ett äventyr och ett speciellt sinnestillstånd.

När man ser en cowboyhatt går tankarna direkt till cowboys, kofösning, hästar, de öppna vidderna i USA och det otämjda västern. Historien om cowboyhatten är egentligen inte så gammal, det finns några olika versioner om hur cowboyhatten dök upp i västern men här är den som är mest vedertagen.

Uppfinnaren av cowboyhatten 

Alla som har en cowboyhatt har säkert hört talas om märket Stetson. Namnet härstammar från mannen som sägs ha ”uppfunnit” cowboyhatten, John B Stetson (1830-1906). Innan cowboyhattens intåg i västern hade kofösarna en mängd olika huvudbonader, de använde vad man kunde få tag på, allt från seglarmössor till överblivna huvudbonader från inbördeskriget mm.

Dagens cowboyhatt är i princip oförändrad sedan Stetson gjorde den första hatten år 1865. Berättelsen säger att Stetson och några av hans kumpaner åkte västerut, som så många andra på den tiden, därför att hans hälsa krävde ett torrare klimat. Jakt var något man livnärde sig på och under en av sina jaktutflykter roade han sina vänner med att visa att han kunde tillverka en duk utan att han behövde väva den, vävning var det traditionella sättet att tillverka duk på den tiden.

Han tillverkade en pälsfilt och gjorde en jättestor hatt med ett enormt brätte, vilket mest var gjort som ett skämt. Men han märkte snart att hatten var tillräckligt stor för att skydda en man från sol, regn och alla anda element som vädergudarna kunde utsätta honom för. Kullen på hatten var också stor, detta innebar att en isolerande luftficka bildades på huvudet och därmed höll han huvudet varmt. Ett vattentät foder på insidan gjorde att hatten kunde användas till att bära vatten i.

Stetson beslutade att bära hatten under hela jaktutflykten och den fungerade så bra att han fortsatte bära den på sina resor i hela västvärlden. År 1865 hade John 100 USD i sin ficka och köpte för dessa pengar de verktyg han behövde för att börja tillverka hattar i en större mängd. Han började producera hattar i antal och de första hattarna var efter hans egna första hatt som prototyp. Därmed var företaget Stetson Hat Company startat. Han sålde också sin ursprungliga hatt i denna veva för fem dollar.

Boss of the Plains 

Vid denna tidpunkt tillverkade Stetson en hattmodell som han kallade ”Hat of the West” som numera mest är känd som ”Boss of the Plains”. Denna modell sågs för första gången i Stetsons katalog 1865. Den räknas som den första serietillverkade cowboyhatten. Hatten var tänkt att användas till män som tillbringade sin tid ute på prärien därav namnet ”Boss of the Plains”. Hattarna blev snabbt populära och inom kort blev Stetson mer och mer känd som mannen som tillverkade denna nymodiga huvudbonad, cowboyhatten. Namnet Stetson var nu på väg att bli det varumärke av kvalitet, hållbarhet, innovation och skönhet som det är idag.

Hattmakare på den tiden ansågs som opålitliga och lata som bara ville tjäna sina pengar och gå ut för att ha kul. John B. Stetson förändrade allt detta och byggde ett av Amerikas mest kända och framgångsrika företag. Livslängden och historien om John B. Stetson Company är baserat på innovation och kvalitet. John B. Stetson ledde hattbranschen under hela sin karriär. Han skapade nya hattmodeller som framkallade ett nytt mode och de var dessutom funktionsdugliga. På grund av sitt autentiska amerikanska arv, förblir Stetson en levande del av historien.

Kort efter sekelskiftet då cowboyhattens användande fortfarande var i sin linda genomsyrades användandet av denna hatt en länk till historieböckerna om det vilda västern. Även efter de mytomspunna åren då det vilda västern lugnande ner sig, förlorade inte cowboyhatten sitt anseende av de som använde hatten.

Hattens funktion 

Cowboyhatten kom att bli ett regelbundet inslag i cowboyens dagliga klädsel. Dess funktion mot väder och vind var ovärderlig. I en cowboys vardag skyddar den mot solen, sitter man på hästryggen hela dagen i stekande sol behöver man ett skydd mot ansiktet. Hatten skyddar även ansiktet mot blåst. Vid regn är hatten ett utmärkt skydd mot väta. När det fryser och är kallt, då värmer hatten huvudet och öronen. Dessutom kunde hatten viftas mot elden och snabbt få fyr på en brasa, hatten viftades även för att få fart på en häst. Utöver det kunde Cowboyen även vinka med hatten så att andra ryttare på distans kunde få syn på honom.

Begreppet bredbrättad hatt med en hög krona som bärs av en ryttare till häst kom främst från traditionen av den mexikanska vaqueron. Dock är förmodligen cowboyhatten en biprodukt av många modeller och mönster, inklusive mexikanska hattar som sombreron och olika konstruktioner av bredbrättade hattar som bars av bönder och plantagearbetare.

Formen och stilen på cowboyhatten varierade en gång i tiden väldigt mycket beroende på den region som den härrör från. Det fanns ett tillfälle i historien då en person kunde berätta var en cowboy var ifrån bara genom att se vilken form han hade på hatten.

Hattkvalité 

Numera bär både cowboyen och vanligt stadsfolk hatt i Amerika, till och med flera av Staternas presidenter. Det finns många modeller, mönster, färger och former att välja mellan. Köper du en skräddarsydd hatt hos en hattmakare, kan du få den formad exakt efter ditt huvud. Då kan du också få brättet och kullen i den form du vill ha det. En bra kvalitetshatt är alltid av filt och ofta gjord av bäverpäls. Päls från hare och kanin används till hattar i den lägre prisklassen och ju mer bäver det finns i hatten ju bättre kvalité och dyrare är hatten. Den bästa kvalitén kommer från pälsen på vilda djur, inte från tamdjur.

För att kontrollera kvalitén på en hatt kan du snärta till hatten med ditt pekfinger. En bra hatt skall återge ett distinkt ljud som studsar tillbaka. Ju tätare filten är tovad ju högre kvalité är det, hatten får mer liv och håller sin form längre.

Kvalitén på en hatt kan du också undersöka genom att titta på hur många X hatten är märkt med och det hittar du på svettbandet inuti hatten. Ju fler X hatten har desto bättre kvalité och desto mer bäverpäls finns i hatten. En hatt med färre än fyra X är förmodligen inte någon bra kvalitetshatt. En riktig bra hatt har upp till 100X!

cowbothatt

Om The editors

Se också

Makeover

Hej! Hoppas Ni haft en härlig jul och att Ni preppar för ett fantastiskt 2019. …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett × 3 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.