Dags att fixa till i stallet?

Text: Åsa Wikberg

Foto: istockphoto.com

 

Nu börjar tiden på året då många tar tag i storstädningen av stallet. Det fejas och donas i alla hörn och det är inte bara tvättning som står på schemat, många passar även på att måla och fixa till allt annat som är i behov av en uppfräschning.

Har man hästarna inne en stor del av året eller dygnet så vet alla att det sliter mycket på boxarna och stallet. Hästen i sig och dess avföring gör både skadeverkan och det blir smutsigt som tusan under ett år – hur duktig man än är på att mocka och hålla efter. Även stöv och damm från allt hö och strö lägger sig som en hinna på allting i stallet och angränsande rum.

Grovdammsugare

En grovdammsugare är en bra investering för dig som har stall. Den kostar faktiskt bara några hundralappar på byggvaruhusen men man har stor nytta av den när man vill dammsuga upp allt damm och alla spindelnät efter att man grovsopat med den vanliga kvasten. För handen på hjärtat, hur fräscht är det att dra ut hemmadammsugaren i stallet?

Högtryckstvätta

Det bästa sättet att få bort all skit som fastnat på väggar, golv och i hörn är en högtryckstvätt. Även de går att köpa för överkomliga priser om man passar på när det är kampanj på byggvaruhusen. Annars går de att hyra eller kanske låna av någon generös kompis (passa på att ta transporten och bilen samtidigt då).

Rengöringsmedel

Det finns många olika grovrengöringsmedel som är mer eller mindre miljövänliga och anpassade för den typ av smuts som finns i stallet. En del går på med målartvätt, vilket kan vara effektivt. Vill du vara miljövänlig så funkar faktiskt både Yes och Grumme grönsåpa riktigt bra. Speciellt grönsåpa är effektivt när man vill lösa upp intorkad skit (funkar även bra på hästens svans och ben om du har problem med det– men kom ihåg att skölja noga).

Många väljer att behandla boxar med Virkon som är ett medel som desinficerar och tar bort alla bakterier. Det är den typen av medel man kan använda när stallet angripits av någon smitta.

Du som satt upp plyfaskivor i stallet tackar kanske din lyckliga stjärna nu för de brukar vara ganska motståndskraftiga och lätta att tvätta av. Har du annan typ av vägg, till exempel gjutna- eller träväggar är det nu dags att fundera på om du ska snygga till dem med färg eller kalk. Observera att du måste ta reda på vilken typ av färg som är målad med tidigare för att välja rätt ny färg. Rengör ordentligt med målartvätt innan du målar på nytt. Din färghandel kan hjälpa dig att ta reda på vilken färg du har och vilken du skall välja. Samma sak om du ska kalka, prata med din färghandel om det fungerar på det underlag du har. Är det kalkat sedan förut så är det dock inget problem. Kalk fungerar bäst på putsade väggar, en del kalkar även träväggar men det har en tendens att flagna och krita av sig på allting som kommer i kontakt med väggen. Kalkning kräver många tunna lager för att bli bra. Fråga din färghandlare om hjälp.

Golvet

Har du betonggolv i boxen så är det inte så mycket att göra åt dem, men om du funderar på att lägga in en gummimatta är det precis rätt tid nu när du har helt rent och snyggt. Ligger det redan en matta så ta ut den och rengör ordentligt både under och själva mattan samt låt allt torka innan du lägger in igen. När allt är rengjort och klart kan man nu välja att strö ut ett granulat, till exempel Stalosan F, under ströet för att hindra bakteriebildning och dålig luft. Det suger upp ammoniak och fukt och förbättrar luftmiljön i stallet.

Om The editors

Se också

Stängsel – Säkert, Hållbart och Snyggt

Hage, inhägnad, bete, ridbana eller roundpen, har alla flera gemensamma nämnare vare sig det gäller …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tretton − 9 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.