Dell Hendricks

Dell Hendricks

Dell Hendricks är framgångsrik tävlingsryttare, ranchägare, uppfödare och president i den amerikanska reiningföreningen NRHA.

Lucky Rider Nr 5 2006
Text: Monic Widh  Foto: Waltenberry, SRHA

[private]

[protected]Jag stämmer träff i en av stallgångarna på årets NRHA Derby med NRHA, National Reoining Horse Association´s President 2006, Dell Hendricks.
Det är inte utan att man känner sig lite nervös. När jag kommer visar han in mig i en av hästboxarna där har man lagt in en stor heltäckningsmatta, klätt väggarna, ställt in en soffa, kylskåp, tv och ett litet bord. Här huserar familj, vänner och affärsbekanta till familjen Hendricks under tävlingens 14 dagar. Det visar sig att han är mycket lättpratad och gärna delar med sig av sin historia och sina åsikter. Det är inte många toppryttare som dessutom sitter på höga administrativa poster i världen, men Dell Hendricks är en sådan.
Dell har hela sin ridkarriär varit engagerad i sporten även på ”pappersplanet” och på frågan hur det kan komma sig säger han helt enkelt; ”jag har alltid åsikter som jag vill uttrycka och jag har en vilja att förändra och förbättra förutsättningarna för mig och min sport. Därför är jag engagerad i föreningar och organisationer och har alltid varit”.

Uppväxt med hästar
Dell Hendricks är född och uppväxt i Blackfoot, Idaho på familjens gård med två äldre systrar och han hävdar bestämt – om än med ett klurigt leende i mungipan – att han var helt oskyldig till allt de beskyllde honom för.
Familjen har alltid haft hästar och Dell började med team roping när han var 6 år, tillsammans med sin pappa. På den tiden var det Shetlandsponny som gällde, berättar Dell med ett leende.
Man hade en del hästar och avelsmärrar på gården som hela familjen, inklusive Dell, gjorde uteritter i skog och mark på. Skolgången klarades av på Colorado´s Lamar College och han fick sin examen i Horse training & management 1992.

Från tjejjakt till prisjakt
Pappa Hendricks tävlade lite i reined cowhorse samt reining och eftersom unge Dell under tonåren hade kommit ifrån hästar och mer koncentrerade sig på tjejer och andra tonårsintressen beslöt pappa att ta med sonen till en reiningtävling. Därmed var Dell fast för reining.
–Efter det fanns det inget annat, berättar Dell.
Inte nog med att han blev helt begeistrad, han beslöt sig också för att lära sig detta och någon gång i framtiden försörja sig på det. Sagt och gjort, Han skulle börja med reining som 20 åring bestämde han, han hade aldrig tävlat förut och bara varit på några rodeos. För att komma igång måste man ha en häst insåg unge Dell och så blev den första reininghäst han ägde en korsningsponny.
Efter skolan var slut åkte han till *Bob Loomis för att söka plats, och Mr Loomis anställde honom som assisterade tränare. Efter att ha varit ca 1 år hos Bob Loomis åkte Dell till Pat Warren på Ranch Oso Rio där han stannade 7 år.

Köpte gård i Texas
Dell tävlade sitt första NRHA Futurity 1993 (amerikas största reiningtävling) och kom tillbaka 1994 då han placerade han sig som trea. Efter åren på Oso Rio ansåg sig Dell vara redo att gå ut och vara sin egen. Han köpte en gård i ranchtäta Pilot Point,Texas, dit han och familjen flyttade 2002. Här avlar han reininghästar och har 4 reininghingstar stationerade, Hendricks Reining Horses Inc. ägs och drivs av Dell & Terri Hendricks. På plats har man mellan 30–40 avelsmärrar där ca 20–25 ägs av kunder till Hendricks.  På plats I Texas har Hendicks 3 assisterande tränare till 50-talet träningshästar.
Martin Mulesaetter från Tyskland som placerat sig mycket bra i år och tog 1 häst till Open final och två till Intermediate final I årets NRHA Derby. Chris Ferguson är andre tränare och hade en häst i Intermediate final samt Jeremy Lock som tredje tränare.
Man har också en avelsansvarig med en assistent samt i stort sett alltid ett par unga tjejer eller killar som hjälper till med lite av varje. Dells fru Terri är ansvarig för allt kontorsarbete på ranchen.

Vill ha gemensamt register
Dell menar att han bryr sig om reiningindustrin över hela världen och NRHAs tanke med gemensam resultatregistrering för alla reiningevenemang är helt suverän menar han. Tanken med ett gemensamt register är att om en reininghäst presterat något så skulle det finnas registrerat i en och samma databas och han vill att det skall vara den största basen i hela världen.
På frågan om vad han anser om FEI och dess intåg i reiningvärlden, får jag först ett djupt andetag sedan ett litet leende och så säger han lite försiktigt ”jag dolde inte det speciellt bra va”? Men så tar han till orda och säger att han anser att FEI höjer kännedomen om Reining men att det är svårt att driva frågor i två forum samtidigt dvs NRHA & FEI och a skapa regler är väldigt svårt, därav den djupa sucken. Dell Hendricks menar också att OS är det största sportevenemanget i världen och att det är viktigt att finnas med där och att han menar att reiningen absolut hör hemma där.
Nästa lite känsliga fråga är den nya ”Judges rules” den nya regeln som NRHA infört i år, varför har man skrivit den?
Dell svarar att ”vi kan inte ge bort allting, att utarbeta en utbildning ta fram domare och ett system för att mäta nivå på ridning är både dyrt och svårt, så att låta våra domare åka runt och döma icke godkända tävlingar kan vi inte tillåta”.

Alla är vänner
Dell Hendricks avslutar intervjun med att säga att ”The greatest thing with reining is that everybody help each other, the Reiners are best friends and Best Friends help each other” (det bästa med reiningen är att alla hjälper varandra efter som man är vänner inom sporten).
Bland Dell Hendricks meriter står att finna: 1 million rider NRHA, *NRHA Futurity Champion.  2 x NRHA Derby Reserve Champion, 5 x NRBC Champion.  2 x JR Reining Champion AQHA World Show.

Fakta
*Bob Loomis är upptagen i NRHAs Hall Of Fame som en av de största Reining ryttarna/uppfödarna/hästägarna genom tiderna. Och har även haft svenska Fredrik Thomsson under sina vingars skugga.
NRHA Futurity öppet för alla tre åriga hästar och den största reiningtävlingen i världen. NRHA Derby öppet för 4,5 och 6 åriga hästar och är NRHAs näst största tävling.
FEI står för Federation Equestrian Internationale och är den organisation som är övergripande ansvarig för all Internationell ridsport i världen dvs hoppning, dressyr, fälttävlan osv. Reining är den enda av Western
disciplinerna som ingår där och därför kommer det för andra gången nu i
september att ridas VM i Reining. NRHA och Amerikanska Quarter föreningen
har varit de två organisationer som drivit Reiningen in i FEI för att som
slutmål få in Reining som en OS gren och då är förutsättningarna att man
först finns i FEI.

/[protected][/private]

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …