Double HH Ranch

I samhället Weatherford, det man kallar för ”The Cutting Horse Capital of the World hittar vi paret Maureen och Ralph Hull. De har byggt upp sin egen anläggning för avel, träning och ridskola inom working cowhorse och cutting. 

 Text och foto: Katrin Gunnarsson

 

På väg från staden Weatherford som ligger ca 40 min väster om Dallas och Fort Worth i Texas. Det är Weatherford man kallar för  ”The Cutting Horse Capital of the World”. Jag förstår namnet för när jag kör på vägen som kallas för ”The Cutting Alley” så framträder den ena ranchen efter den andra, ägda av världens främsta cuttingryttare. Världseliten med sina hästar och sina kunskaper har samlat sig här. Efter någon mil ser jag skylten Double HH Ranch och ranchen är mycket vackert beläget något avsides från vägen. Jag möts upp av ett gäng glada, välkomnande hundar när jag kör in på ranchen och upp mot stallbyggnaderna.  Ut ur stallet kommer Maureen och Ralph Hull. Maureen med ett yvigt rödlätt hår och med ett smittande leende på läpparna, Ralph har typiskt den svarta cowboyhatten väl neddragen och de ger mig ett varmt Texas välkomnande. Maureen försöker lugna den glada uppsluppenhet som hundarna bidrar med genom att försöka fånga all uppmärksamhet för sig själva. Maureen berättar att flera av hundarna har hon räddat från tragiska livsöden och det syns att de är älskade familjemedlemmar.

Hittade drömstället

Maureen och Ralph har flyttat till detta unika område från Californien. Ralph har sina rötter här i Texas medan Maureen ursprungligen kommer från Nevada. De letade länge i flera olika stater innan de till sist hittade ett lämpligt område och objekt där de kunde bygga upp sin drömanläggning. Det blev just här i Texas som de till slut satte ner sina bopålar för gott, mitt i Nord Amerikas ”Häst, Boskap och Western-Mecka”.

Uppvuxen med cowboys

Ralph som är uppvuxen på en stor boskapsranch i södra Texas, berättar att han hade turen att få växa upp med en rad olika duktiga cowboys. De tog honom under sina vingar och lärde honom allt de kunde inom detta breda arbetsområde som det innebär att sköta en ranch. Efter ett par år hemma på ranchen ville han vidga sina vyer och tog jobb på olika rancher i Arizona och Wyoming.

– Jag red hästar för att kunna sköta boskapen men deltog även i rodeotävlingar.

Skolan ingenting för Ralph

– Efter utbildning på college där jag utbildade mig inom jordbruk och ekonomi insåg jag att skolan inte var något för mig, säger han leende.

– Jag hade lätt för skolan men det är hästar som gäller för att jag skall trivas, Det är det jag kan bäst. En utbildning krävdes dock för att jag skulle kunna göra det jobb som jag önskade.

– Jag tränade unghästar för en cuttingtränare och det var där jag kom i kontakt med tävlingsgrenarna. På en av de stora rancherna ville de att jag skulle tävla i futurityt. Det var en chans jag inte ville missa, och jag har sedan dess varit hos de största tränarna.

Träffade kärleken

Under en horseclinic i Nevada tog jag in på ett Bed & Breakfast som drevs av Maureen. Det blev till kärlek mellan oss och det blev början på vår resa tillsammans när Maureen då följde med mig till Californien där jag arbetade på en ranch. Vi hade förstås en önskan att driva något eget så efter att vi haft ett par mindre rancher under arrende beslutade vi oss för att det var dags att skaffa eget. Vi fann först ett större ställe i Graham, Texas som vi köpte. Det var ett äldre ställe med mycket karaktär men också mycket att renovera och bygga upp. Vi stannade där i fem år men kände att det var alldeles för stort. Vi hade boskap, hästar i träning och så tävlade jag under tiden som vi byggde upp stället. Det var helt enkelt för mycket och när vi väl fann det här stället såg vi potentialen och möjligheten att få bygga upp ett helt nytt ställe från grunden. Detta skulle ge oss de ultimata förutsättningarna vi drömt om. Här fanns från början bara ett bostadshus och hagar.

HHb

Praktisk och effektiv anläggning

Nu finns här allt som man kan önska för att bedriva en professionell träningsanläggning inom working cowhorse och cutting. Ralph säger att genom åren som han har varit runt, tränat och jobbat för de främsta, så har han också fått mängder av erfarenhet, bra tips och idéer som han vetat att han skulle få användning för i sin egen planering. Har man många hästar i träning gäller det att vara effektiv. I sadelkammaren har de en stor vridbar vägg för att slippa bära sadlar och utrustning ut till uppsadlingsplatsen. De bara vrider på väggen som har en 8 olika sadlar och mängder av olika träns.

– De som varit här och tittat säger att detta är den bästa anläggning de sett, med alla praktiska detaljer är den lättskött och säker”. Ralph är väldigt ödmjuk och pratar inte gärna om sig själv. När jag frågar om vad för titlar han vunnit, skruvar han sig lite obekvämt och skickar frågan över till Maureen. Maureen kan visa dig bilder och priser ute på kontoret. Det är en gedigen samling priser och titlar med bland annat placeringar i Världsmästerskapen.  Jag förstår att Ralph har varit framgångsrik och tillhör eliten inom området.

Avel och träning

Double HH Ranch har flera ben att stå på. En del är att de bedriver avelsverksamhet av högsta kvalité. De har exporterat ett par tävlingshästar till Europa varav några till Sverige och en till Ungern. Ralph säger:

– Alla mina hästar är till salu om rätt köpare dyker upp. Ofta blir de bästa sålda, även de jag själv skulle vilja ha kvar. Vi avlar bara på riktigt bra ston som är framgångsrika i tävlingssammanhang. Den andra delen är att vara tränare.

– Jag tar emot unghästar för inridning men det som är störst är att träna dem så de kommer ut på tävling. Att träna showhästar är det som jag tycker är roligast. Hästar med potential. Han har också flera elever som kommer regelbundet för att träna. Clincis har det blivit både runt om i USA och i Sverige. I Sverige har han både hållit i clinics och tävlat på High Chaparrall.

– Det var väldigt kul, dels för att få se våra hästar som vi sålt och för Ralph att få tävla med dem igen, säger Maureen.

Double HH Ridning School

Marueen som tidigare drivit flera Bed & Breakfast har precis färdigställt ett hus på ranchen som de tänkt använda till deras nya och tredje syfte för att ytterligare komplettera  ranchverksamheten. Double HH Riding School inom working cowhorse och cutting. De erbjuder intensivutbildning till både erfarna ryttare och nybörjare där man under fem dagar rider två pass om dagen och kombinerar med teori. Deltagarna kommer att få en bra inblick i såväl ridningen och som i själva westernkulturen, dess bakgrund och  historia.

– Sedan kombinerar vi det med sightseeing. Vi vill att man skall få lära sig om Texas också. Vi tar dem på Rodeos, till nationalparker och en massa andra spännande ställen. Ett omtyckt ställe för många som kommer hit är hästaffären Teskeys. Där har de runt 3000 sadlar och där finns hur mycket utrustning som helst. Vi har förstått att för er svenskar är det betydligt billigare att handla här och här finns ett större utbud. Vi känner att nu äntligen har vi möjlighet att föra sporten vidare och utveckla både nybörjare och de mer erfarna. Är det så att man har funderingar på att köpa en tävlingshäst har man möjlighet att köpa våra hästar eller att prova ut hästen under utbildningen, berättar paret

Lektion i cutting

Ralph låter mig få en lektion. På den 9-åriga valacken Pete får jag först pröva på en cuttingmaskin inomhus, jag kan rida men det här är första gången jag provar cutting. Ralph ger en demonstration med stoet Gucci och sedan är det min tur. Han ger instruktioner som jag försöker följa. ”Ner med handen, låt hästen göra jobbet, sitt djupt i sadeln, titta på kalven”. Pete står på helspänn och så fort maskinkalven rör sig följer han blixtsnabbt efter. Det svåraste för mig var att låta handen vara nere vid manken hela tiden. När Ralph ser att jag förstått någorlunda ger vi oss ut för att plocka in de riktiga kalvarna i ute-arenan där han ger Gucci ett pass med kalvarna och jag får en demonstration. Sedan är det min tur, jag får ut en kalv men den slinker snabbt förbi mig. Ett nytt försök, den här gången fungerade det lite bättre. Kalven gör några försök att springa tillbaka till sin hjord men Pete har honom fokuserad och svarar vid minsta rörelse. Det gäller att inte störa honom och vara följsam. Vi ger oss iväg i full galopp, Pete gör en hård stopp när kalven stannar, det var vansinnigt kul att prova på med en så duktig partner! Ralph tyckte det var bra för att vara första gången men vad Pete tycker kan man ju undra. Min balans var bra, men dock åt höger hade jag mer problem och hamnade oftare efter än åt vänster. Ralph säger att det är ett vanligt problem. Men vad underbart det var att rida en vältränad häst som kan sin sak. Jag förstår varför dessa grenar blir allt mer populära.

– What ever happens happened before it happened – det handlar om att förekomma och skapa de bästa förutsättningar för att bli en  duktig ryttare och en vinnare, avslutar Ralph Hull.

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

9 + 13 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.