Emil satsar som reiningtränare

Efter fem år i USA, Tyskland och Belgien är Emil Johansson tillbaka i Sverige. I mars 2015 startade han upp sin egen verksamhet i Eskilstuna och nu satsar han fullt ut för att få visa vad han går för här hemma.

TEXT OCH FOTO: NATALIE LINDHOLM

För Emil, som växte upp bland föräldrarnas quarterhästar i Eskilstuna, har hela livet mer eller mindre kretsat kring hästar.

I Sverige har han jobbat för Anders Josefsson, ridit in egenuppfödda quarterhästar och utbildat hästar till föräldrarnas westernridskola. Redan som 14-åring visste Emil att enda sättet att bli bäst är att lära av de bästa och ringde därför upp Craig Schmersal i USA för att fråga om han kunde få komma och jobba hos honom när gymnasietiden var över. Svaret blev naturligtvis ja och fem år senare flög nittonåriga Emil över till USA där en flera år lång utbildning tog sin början.

USA och Europa

Emil kom att stanna hos Craig i tre månader innan han åkte tillbaka hem för att jobba hos Anders Josefsson. Anders satte honom snart i kontakt med Steffen Breug i Tyskland där Emil kom att stanna i ett och ett halvt år för att rida närmare tio hästar om dagen, sex dagar i veckan. Utöver timmarna av erfarenhet öppnade jobbet hos Steffen också upp för nya möjligheter och Emil flög tillbaka till USA och jobbade återigen för Craig Schmersal innan han kom i kontakt med Cira Baeck i Belgien.

Efter Belgien bar det av till USA igen och den här gången hamnade han hos Gabe Hutchins och fick möjlighet att jobba på Darling 888 Ranch. Efter fem år borta från Sverige var det så äntligen dags att komma hem och starta upp en egen verksamhet.

När vi ses på gården utanför Eskilstuna undrar jag hur det känns att vara tillbaka.

–  Det känns lite konstigt att vara hemma men samtidigt spännande och man måste ju våga satsa om man ska kunna vinna, svarar Emil med ett skratt. Han som alltid varit perfektionist när det kommer till hästar sitter på huk vid skötselplatsen och lindar omsorgsfullt benen på den elva år gamla valacken AAJ Smart Enough (Smartin). Innan vi går ner till den stora ridbanan drar han för säkerhets skull ett varv med tejpen över lindorna också, här lämnas inget år slumpen.

Läs mer i LuckyRider 1 2016.

Prenumerera nu och få westernkalender och vitaminbok på köpet.

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …