Senaste nytt
Home » Nyheter » ett hästjobb

ett hästjobb

Tjabba tjena 🙂

Hoppas allt är bra med Er, här är det bra. Jag har gett upp hoppet om en riktig vinter och väntar nu på våren och massa härliga träningar istället.

De senaste två veckorna har jag haft lite otur med hästarna, vilket ledde till veterinär, equiterapeuter och hovslagare. Tick tack i plånboken.

Det här fick mig att tänka till lite på det här med jobb och hästar. Ibland kan det bli rätt komplicerat när man ringer och säger t.ex. “hej, min häst häst har blivit sparkad så jag väntar på veterinär så jag kan inte komma”. I mitt fall så DÖR jag hellre, jag tar sparken alla dagar i veckan om det skulle behövas. Alla vi som sysslar med djur känner till känslan och ansvaret. Det märks också på jobbarkompisarna, de som har djur gör allt för att täcka upp vid en sådan situation medans de som inte har känslan för djurhållning tycker att “det är ju bara en häst”. Känner Ni igen Er?

Våra hästar kan inte åka till akuten på samma sätt som Vi människor. De kommer inte in kostnadsfritt utan här tickar pengarna i rask takt, även om djuret i fråga är försäkrat – för hur vet du att försäkringsbolaget tar ditt ärende under sina vingar? Nej, oftast kommer veterinär ut på plats, och bara att få en veterinär att parkera på gårdsplanen springer iväg i flera hundralappar. Medan jag kanske tömmer spargrisen på de sista kronorna ramlar jobbarkompisarna baklänges när jag nämner summan jag betalat för att få min häst ihoplappad igen. “Lägger du ut så mycket pengar för att sy en häst?!?!”. Den här gången klarade jag mig lindrit undan och det viktigaste av allt – det gjorde mina hästar också. Pengarna sprang (i mina ögon) inte alls iväg så mycket, men det är inte ens ovanligt att du får betala 50 papp för att lappa ihop din häst och  ju längre skadan är gången ju fler problem blir det oftast. Därför vill du åtgärda skadan snabbast möjligt, både för häst, samvete och plånbok. Det finns inte på världskartan att man sätter jobbet i första prio i ett sånt läge.

Om vi vänder på det. Säg att jag blir sjuk och inte kan gå till jobbet. Jag menar, huuuur många gånger satt inte jag i samtal med mina lärare i skolan för att jag var sjukanmäld och sedan varit i stallet. suck! Jag har förklarat miljoner gånger, att en häst klarar sig inte själv. De bor inte på prärien längre, vi har anpassat dem för människorna och därav har deras naturliga livsstil suddats bort. Om jag är sjuk så kan ju inte mina hästar sköta sig själva bara för att jag måste vara hemma och vila. Visst kan man ibland ha tur att få hjälp av anhöriga, men är man biten hästmänniska så följer ofta ett kontrollbehov. I alla fall för mig, det är bäst att jag fixar själv så jag vet hur det blir. Då har jag bara mig själv att skylla på.

Har man också hästarna hemma som jag har så kan du inte be en kompis som har sin häst i samma stall, för det finns ingen. Självklart sticker inte jag ut på världens konditionspass utan oftast får hästarna stå ett par dagar när det är som värst, sedan måste de skrittas. Sist jag var sjuk låg jag i höt 15 minuter för att sedan mocka 5 minuter, ta paus i höt igen 10 minuter, osv. Stallsysslorna som brukar bli gjorda på någon timme tog hela förmiddagen. Jag var yr i huvudet, det svartnade för ögonen och jag har till och med svimmat några gånger. Jag vet inte om jag tycker det är lämpligt att vara på jobbet då, inte ens lämpligt att vara i stallet egentligen.

Jag brukade säga till mina lärare att “du har ju själv barn”. “Om du var sjuk skulle du strunta i att hämta dem från dagis, skippa maten i några dagar, hoppa duschen och låta de gå i samma kläder bara för att du är sjuk?”. Alltid samma svar “de är ju barn, nu pratar vi om en häst”.

Jag vet av erfarenhet att det här ämnet kan skifta från jobb till jobb. Är man egen företagare med ett fritt jobb så kanske man kan flytta de bokade tiderna till imorgon, jobbar du med flera arbetskompisar så kanske det inte spelar så stor roll om man blir en mindre den dagen, men jobbar man med färre anställda eller kanske rent av ensam i en butik eller liknande som inte kan “stänga ner” de timmarna så kan det bli problem. Så snälla snälla är det någon jobbarkompis eller skolkamrat som har akuta problem med något djur så ställ upp! För oss är dem våra barn, tänk på det!

instagram – rosieellinor

Kram Rosie

Om Rosie Blomquist

Rosie Blomquist är en 22-årig tjej från Skaraborg som tävlar timed events; barrel race, team penning och team sorting. Hon tränar problemponnier till att bli trevliga ridkompisar och är sambo med Filip, som delar intresset för hästar och hundar.

Se också

Koliktider – här är tipsen!

Att hästen drabbas av kolik är aldrig kul, minska risken för att hästen ska drabbas …