EuroHorse 27 feb – 2 mars 2014 *film*

Att hästar och ridsport är stort, är det nog ingen som kunnat undgå de senaste åren. Branschen omsätter hela 48 miljarder kronor i Sverige varje år. Och varje år träffas man i Göteborg för årets största köpfest – EuroHorse i Göteborg, som arrangeras under världscupdeltävlingarna i hoppning och dressyr. Faktum är att bara bokmässan är större än EuroHorse hos Svenska Mässan!

Varje år utvecklar EuroHorse mässan för att kunna svälja fler montrar och göra plats för köpglada hästentusiaster, och varje år är det proppfullt.
– Det är ett angeläget problem, säger Klas Pettersson, som är mässansvarig för EuroHorse. Tillsammans med ett team medarbetare jobbar han för att få till årets största hästmässa i Norden.

eiv52lo8g02eo89fj0zk
Birgitta Freter på EuroHorse 2013

Mixen av utställare speglar en stor del av hästföretagandet i Sverige, en bransch som omsätter närmare 48 miljarder. Här finns butiker, stallinredning, foder, uppfödare, utbildningar, tränare, hästförmedlare, trailerhandlare, turridningsföretag och mängder med hästsaker, bland annat.
– Hästsporten är unik som idrott, på så sätt att det finns en hel bransch kopplat till den. Det kanske inte så många känner till, men det är rejäl kommers! fortsätter Klas Pettersson.

Idag är mässan ca 20 000 kvadratmeter stor. Faktum är att flera av utställarna som var med 1992 när EuroHorse startade, finns med även 2014. Hit hör till exempel Börjes Tingsryd som säljer det mesta för häst och ryttare:
– Förra årets mässa var en av de absolut bästa mässor vi varit med på! Inför mässan hade vi satt upp försäljningsmål på några olika nivåer. Vi nådde det allra högst uppsatta målet, säger Erling Dånge, avdelningschef på Börjes. Köerna ringlade fram till montern, där kunderna släpptes in pö om pö för att undvika trängsel.
– Om vi är med nästa år? Ja, vi har ställt ut ända sedan starten och den traditionen tänker vi inte bryta.

EuroHorse i korthet:
• Arrangeras varje år av Svenska Mässan i anslutning till Gothenburg Horse Show
• Startade 1992
• 20 000 kvadratmeter stor mässyta, det vill säga 2 hektar, ungefär som en mindre hästgård!
• Ca 250 utställare 2014
• 98 000 besök 2013
• Snittbesökaren är en 38-årig kvinna som äger en häst och handlar för 1800 kr på mässan

ndfkxw4w1qtqkbv5voil
Birgitta Freter på EuroHorse 2013

Det blir uppvisningar i Westerngrenarna i Paddockprogrammet – se schema här

Om The editors

Se också

Makeover

Hej! Hoppas Ni haft en härlig jul och att Ni preppar för ett fantastiskt 2019. …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

femton + 5 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.