Fängelsehästarna – Vilda mustanger hjälper kriminella

Lucky Rider publicerar från och med detta nummer avsnitt ur den prisbelönade boken Fängelsehästarna. Författaren Willy Klaeson tillbringade fyra månader i ett fängelse utanför Carson City för att följa interner som tämjer och tränar vilda mustanger som ett led i rehabiliteringen. Det blev fyra oförglömliga månader tillsammans med dessa fina hästar och tuffa interner, av vilka en del visade sig vara bra och i grunden snälla killar. Boken är unik i sitt slag. Willy Klaeson är den ende författaren i världen som har följt en träningsperiod och skrivit en bok om händelserna. Nytt avsnitt följer i nästa nummer!

fangelse2

Text och foto: Willy Klaeson

Interner och mustanger paras ihop i tre amerikanska fängelser. Männens uppdrag är att tämja och träna de vilda djuren. Uppgiften är svår, särskilt som många är noviser när det gäller hästar. En mustang som fångats in i vildmarken kan vara farlig att handskas med. Det händer att rädda och aggressiva hästar skadar sina tränare.

Fängelseprogrammen fascinerar och reportageteam från hela världen kommer till Nevada, Colorado och Wyoming för att berätta om mötet mellan de vilda mustangerna och de inlåsta männen. Fyra dokumentärfilmen har gjorts på temat men hittills har ingen bok skrivits. Fram till nu. Jag bestämde mig för att tillbringa fyra månader i fängelset i Carson City i Nevada för att följa interner som med mjuka metoder försöker komma till en överenskommelse med de vilda hästarna. Det händer att både män och hästar misslyckas. Men där kontakten leder till förtroende uppstår någonting enastående. Individerna i de osannolika konstellationerna börjar lita på varandra och en helande allians uppstår. I bästa fall får en häst ett tryggt liv och en intern kan börja resan till en fungerande tillvaro.

Perioden i Stewart Camp – fängelsefarmen – blev en oförglömlig tid och jag träffade färgstarka hästar och människor. En av männen är 61-årige Loren Tarp vars styvmor försökte skjuta honom. Han är kortfuskaren som blåser casinon och han parades ihop med brunskimmeln Straight Shooter.

Brian Charde sitter inne på 43 år för kidnappning. I ett drogrus band han och höll en hel familj gisslan därför att familjefadern var skyldig honom pengar. Värst av allt var att han band familjens barn, något som han ångrar gruvligt.  Brian tilldelades nu en vacker skäck som fick namnet Gemini.

En tredje intern är indian och drabbades av de nordamerikanska urfolkens förbannelse, alkohol- och narkotikaberoende följt av brottslighet. Men hans fängelsevistelse ledde till att han återupptäckte sitt folks hästkultur och andlighet. Han heter Thomas Smittle.

Tre av 18 män. Ett par spårade ur och kvar blev 16. Deras uppdrag var att göra 18 vilda mustanger till säkra ridhästar på fyra månader.  De arbetade målmedvetet mot den stora adoptionsdagen då hästarna skulle hitta nya ägare.

Vildhästens existens står på spel

34 000 vilda hästar strövar fritt omkring i tio västliga delstater i USA, enligt Bureau of Land Management, BLM, en vilddjurs- och naturvårdande del av inrikesdepartementet. Mustangentusiaster hävdar att vildhästarna är betydligt färre, kanske så få som 20 000. Eftersom BLM samlar in omkring 8 000 hästar årligen i helikopterdrivningar står den vilda hästens existens på spel, menar djurens tillskyndare. 50 000 tidigare infångade mustanger finns redan i kort- och långtidsförvar och BLM:s försök att adoptera ut hästar till allmänheten går trögt. Många mustanger infångade på delstatsmark säljs på auktioner till så kallade kill buyers och hamnar i slakterier i Mexiko och Kanada, något som upprör många amerikaner. Hästslakt är förbjuden i USA.

Men USA:s fängelsehästar har goda utsikter att finna nya hem.  Förutsatt att internerna lyckas med sin uppgift.

Hela reportaget hittar du i LuckyRider nr 5-2015!

Om The editors

Se också

Concho Hill Ranch

När LuckyRider besökte Concho Hill Ranch utanför Magdalena i New Mexico så hamnade vi så …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sex + åtta =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.