Senaste nytt
Home » Timed events » Figur 8 roping – En gammal tradition från den Kaliforniska Vaqueron

Figur 8 roping – En gammal tradition från den Kaliforniska Vaqueron

Text: Astra Koetsier  Foto: Averi Regan och Marti Miller Hubbell

Målningar: Marti Miller Hubbell

 

Figur 8 roping från hästryggen är en sällsynt, svår och utdöende konst att kasta lasso på. Att kasta lassot med en ögla runt en kalvs ben, horn eller huvud är det vanligaste sättet, men vill man avancera ett snäpp och göra det lite mer med finess, kan man även kasta en ”figur 8”.

Att kasta lasso från hästryggen för att fånga en kalv är en del av ett arbetsmoment för den amerikanska cowboyen i sitt dagliga arbete. Även här i Sverige ser vi lassokastning från hästryggen på westerntävlingar, dock inte på levande boskap.

Att kasta en ”figur 8” med lassot har sina rötter tillbaka från förr i tiden då Vaqueron, de första cowboyerna i Kalifornien, jobbade på rancherna. Detta kast var ett sätt för Vaqueron att fånga en tjur, ko eller kalv med lassot på egen hand, när han var ensam ute på prärien. Han kunde då själv vaccinera eller behandla en åkomma på djuret.

Skillnaden mot den sedvanliga lassokastningen är att djuret fångas med ett rep – lassot, som formar en dubbel loop. Loopen går över djurets huvud, korsar sig framför bogen på djuret och formar en 8-figur och lägger sig sedan runt båda framklövarna. När cowboyen tagit ut slacket i repet genom att surra runt lassot runt sadelhornet tightas repet ihop och drar varsamt ihop djurets huvud och ben. Djurets förmåga att snabbt slänga sig, hoppa, bocka, skutta och dra i repet reduceras kraftigt med denna metod. En duktig medarbetande cowboy kan då på plats direkt komma fram till djuret och börja en medicinsk behandling av eventuella åkommor, vaccinering el. dyl.

Känslan och timingen

En duktig roper kan få ett kast av en figur 8 att se enkelt och mycket elegant ut, det är en fröjd att se. Men man skall veta att det krävs en hel del ”känsla” och timing att utföra ett sådant kast. Känslan och timingen är något som utvecklas efter mycket träning, där förfining, elegans och säkerhet sätter sin prägel efter hand som många kast genomförs. Du skall dessutom vara i tajming med din häst. Ett bra samarbete mellan häst och ryttare resulterar ofta i ett bra kast.

Som de flesta roping grenar använder man sig av ett rep som är 15 meter långt. Sannolikheten till ett bra ”figur 8 kast” ökas ofta om djuret ensamt går i en rak linje framåt i en jämn fart och inte är i närheten av andra djur, träd, buskar, staket el. dyl. Lassokastarens position och distans från djuret har också betydelse när lassot kastas. Storleken på loopen har också betydelse, den skall vara stor nog att forma en figur 8 och för att fånga framklövarna på kalven, men inte så stor att det fastnar i något annat.

Öglans rörelse

Svingens vinkel och tajmingen när du släpper lassot påverkar lassots färd genom luften mot djuret. Ett rep som kastas för löst eller för hårt formar inte en figur 8 när det kommit fram till djuret. Det är viktigt att ”hondans” position är rätt placerad när repet tar kontakt med djuret. Det blir oftast bäst när ”hondan” är ovanför kalvens nacke, bakom huvudet. När man övar kan man behöva experimentera med olika längd på ”spoken” för att se hur öglan rör sig när den träffar djuret.

San Benito County Saddle Horse Show

I Kalifornien, Tres Pinos anordnas en liten lokal ranchrodeo varje år sista helgen i Juni där man bl.a. har figure 8 roping på programmet. Här har man velat bevara den ädla konsten av figure 8 roping så man har infört prispengar i tävlingen för att stimulera fler deltagare att komma på tävlingarna och på så sätt få fler att vilja lära sig denna ädla kastform.

I år anordnas tävlingen som vanligt sista veckan i Juni och då är det den 78 tävlingen i ordningen ”The 78th annual San Benito County Saddle Horse Show and Rodeo”. Detta är den enda rodeon som i alla år har haft figur 8 roping som en tävlingsgren, men enligt ryktena skall det numera finnas fler mindre ranchrodeos som anordnar grenen och det börjar bli mer populärt. I denna rodeon deltar det ungefär ca 40-50 deltagare i olika grenar.

Det är de 9 st bästa tävlande som kvalar in sig i tävlingsgrenen ”figur 8 kast”. Tävlingsdeltagande bedöms då via ett poängsystem. Man får 11 poäng om man träffar huvudet och båda fötterna med en figur 8 ögla. 5 poäng när man träffar huvudet och en fot. 0 poäng för andra kast eller en miss. Varje ryttare får oftast tre djur att kasta på. Den som vinner är den med mest poäng. Har man samma poäng tittar man på tiden, snabbare tid går före den som tog längre tid på sig. Tävlingsdeltagare blir diskvalificerade om djuret blir för våldsamt hanterat.

Om Redaktionen

Se också

Plågandet av unghästen del 2

Minns Ni hur man som liten kunde vakna mitt i natten? Benen gjorde så fruktansvärt …

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 × 5 =